Instalace podlahového topení odborně i svépomocí

Instalace podlahového topení odborně i svépomocí

Uvažujete nad podlahovým vytápěním? A zajímá vás, jak probíhá jeho instalace? V tomto článku, jenž vznikl ve spolupráci s Karlem Náprstkem, vedoucím vývoje tepelných čerpadel ve Woltair, se dozvíte všechny praktické informace, které budete potřebovat.

Uvažujete nad podlahovým vytápěním? A zajímá vás, jak probíhá jeho instalace? V tomto článku, jenž vznikl ve spolupráci s Karlem Náprstkem, vedoucím vývoje tepelných čerpadel ve Woltair, se dozvíte všechny praktické informace, které budete potřebovat.

Do jakých místností instalovat podlahové topení?

Vyjma spižírny doporučujeme instalovat podlahové topení do všech místností včetně šatny, kde můžete být u převlékání a vyzouvání často bosí. Díky stabilní teplotě podlahy po celém domě můžete bosky chodit všude a nebudete mít potřebu se v některých místnostech vyzouvat a jinde se zas obouvat nebo oblékat teplé ponožky.

Tam, kde budete chodit (téměř) výhradně v botách, nebo kam plánujete umístit koberce s vysokým vlasem, podlahovka příliš smysl dávat nebude.

Jaké povrchy je možné položit nad podlahové topení?

V době před 15 lety se nad podlahové topení nejčastěji pokládala dlažba. Technologie ale pokročila. Současná „podlahovka“ zvládne i běžné moderní podlahy, jako je například vinyl, laminát a PVC. Stále ale platí, že dlažba propouští nejvíce tepla. Dřevo je méně vhodné, protože má izolační vlastnosti. 

Tepelné čerpadlo a podlahové topení

Ušetřete až 15 % nákladů tím, že spojíte síly tepelného čerpadla a podlahového topení. Podlahovému topení totiž stačí dodávat topnou vodu o nízké teplotě (30 až 35 °C) a tu čerpadlo ohřívá díky přenosu tepla z venkovního prostředí. Více se o tom dočtete v článku 7 faktů o podlahovém vytápění.

Budu potřebovat projekt k instalaci podlahového topení?

Projekt samozřejmě doporučujeme ke všemu, co se stavebnictví týče. Nejlepší řešení pro vás bude vypadat tak, že projektant TZB (technického zařízení budov) spočítá tepelné ztráty domu, zhodnotí statiku budovy a navrhne správné průtoky. Češi jako národ všeumělů však mezi sebou mají mnoho šikovných topenářů, kteří dokáží položit podlahové topení i bez projektu. Do větších staveb se však pouštějte jen s projektem.

Příprava na pokládku podlahového topení

V první řadě je potřeba připravit pevný, odolný a rovný podklad, na který se bude podlahové topení následně instalovat. Zároveň by měl být zcela čistý a suchý. Betonový podklad je nutno zaizolovat proti vlhkosti. Pokud není beton zaizolován, má při vysychání tendenci absorbovat vlhkost ze země, což by mohlo způsobit deformaci topné desky.

Instalace podlahového topení krok za krokem

  1. Připraví se základová deska.
  2. Oddělíme podlahovou desku od zdí tím, že nainstalujeme dilatační pásky. (Aby stěny nepopraskaly, až se ohřevem zvětší objem.)
  3. Do stěny se zaseká rozdělovač okruhů. Může být ale použit i rozdělovač umístěný na stěnu (nic se nebude muset sekat). V každém případě je nutné dodržet, že co místnost, to vlastní regulovatelný okruh. (Pokud máte velký obývací pokoj, bude nutné přidat více okruhů, přičemž se musí počítat s tím, že jedna smyčka potrubí s teplou vodou by neměla být delší než 130 metrů. Delší trubky se hůře regulují, nebo dokonce nemusí topit vůbec.)
  4. Pokládá se potrubí.

Podlahové topení svépomocí

Vřele doporučujeme montáž podlahového topení odborníkem. Pokud ale trváte na vlastní instalaci podlahového topení, vybírejte ze 2 možností:

  • Použití systémové desky, která bude dobře držet plastové trubky ve chvíli, kdy podlahu zalíváte betonem. 1 m2 této desky však stojí až 250 korun.
  • Použití separační fólie, která zabrání betonu, aby se dostal pod izolaci. To vám půjde poněkud obtížněji, nicméně tímto způsobem ušetříte a můžete investovat do kvalitnější podlahové krytiny.

Dodržte tento postup zapojení podlahového topení:

  1. Natlakujte systém.
  2. Dokončete lití podlahy.
  3. Nechejte ji ztuhnout.
  4. Přitápějte postupně.

Byl pro vás tento článek užitečný? Podívejte se i na další, podrobně se zabývající výhodami a nevýhodami podlahového vytápění. Nebo nás rovnou kontaktujte a nechte si navrhnout systém vytápění na míru potřebám vaší domácnosti. 

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?