Podlahové topení: Vyplatí se každému?

Podlahové topení: Vyplatí se každému?

Rádi byste se dozvěděli fakta o podlahovém topení načerpané přímo z praxe? Dnešní článek vznikl ve spolupráci s Karlem Náprstkem, Woltair expertem na tepelná čerpadla, který se s námi podělil o letité zkušenosti s užíváním teplovodního podlahového topení v běžném životě. Se svou rodinou „podlahovku“ používá po celém domě a nemůže si ji vynachválit. 

Rádi byste se dozvěděli fakta o podlahovém topení načerpané přímo z praxe? Dnešní článek vznikl ve spolupráci s Karlem Náprstkem, Woltair expertem na tepelná čerpadla, který se s námi podělil o letité zkušenosti s užíváním teplovodního podlahového topení v běžném životě. Se svou rodinou „podlahovku“ používá po celém domě a nemůže si ji vynachválit. 

Výhody podlahového topení

Topení, které budete mít zabudované ve své podlaze, pravděpodobně nikdy okem nespatříte, avšak jeho významná role bude znát od prvních chvil, kdy se venku ochladí. Užijte si přirozený pocit tepla a žádné nevzhledné radiátory v místnostech. Kdo se rozhodl pro podlahové topení, ví, že neprohloupil. Proč?

Může chodit v zimě bos 

Kdekoliv po domě. Hlavní výhodu podlahového topení poznáte doslova na vlastní kůži. Hřejivá podlaha se stejnou teplotou s vámi bude žít po celém domě, ať už v obýváku, ložnici nebo v koupelně.

Užívá si místnosti bez radiátorů  

A přitom v teple. Jak je známo, radiátor je sice nepostradatelná součást většiny domácností, avšak na eleganci prostoru nepřidá. S podlahovým vytápěním se postaráte nejen o hezčí bydlení, ale také o snadnější úklid. Nabídne vám k tomu více možností, jak uspořádat nábytek, a také o něco zvětší váš obytný prostor.

Hodí se v zimě i v létě

S podlahovým topením můžete nejen topit, ale v létě svou domácnost také příjemně chladit. Stačí mít jako zdroj tepla vhodně zvolené tepelné čerpadlo s reverzibilní funkcí, která mu umožňuje přepnout na obrácený chod.

Šetří vaše výdaje za energie

Jak to? „Děje se tak proto, že v trubkách podlahového topení proudí chladnější topná voda než v klasických radiátorech, takže toho nespálíte tolik. Teplo si však budete užívat příjemnější a rozprostřenější,“ vysvětluje Karel Náprstek. 

Rozdíl v teplotě topné vody je značný. Jak topit do podlahového topení? Stačit vám bude topná voda ohřátá přibližně na 35 °C, zatímco pro klasické radiátory potřebujete dosáhnout zhruba 65 °C až 70 °C.

Jaký zdroj tepla je v kombinaci s podlahovkou nejvýhodnější?

Je to úplně jedno. Ať už používáte plyn, elektřinu nebo kotel na tuhá paliva, s podlahovým topením ušetříte až 30 % nákladů na vytápění. Jedná se uzavřený okruh, do kterého proudí voda ohřátá z jakéhokoliv zdroje tepla. 

Pokud chcete za vytápění ušetřit co nejvíc, doporučujeme kombinaci s tepelným čerpadlem. To totiž díky své vysoké efektivitě sníží vaše náklady na vytápění na skutečné minimum. 

Domluvte si schůzku s Woltair expertem a získejte ověření stavu vašeho vytápění a nabídku nového podlahového topení s tepelným čerpadlem.

Náklady na vytápění domu o podlahové ploše 150 m2 s různými zdroji tepla a jejich ekologické dopady

 elektrický přímotopplynový kondenzační kotelkotel na tuhá paliva – pelety, plně automatickýkotel na tuhá paliva – uhlí hnědétepelné čerpadlo vzduch-voda
náklady na vytápění / rok140 000 Kč89 000 Kč54 000 Kč33 000 Kč48 000 Kč
účinnost99 %102 %90 %60 %až 350 %
produkce CO2 / rok – u elektrických zařízení vč. emisí vznikajících při výrobě elektřiny10 t5,5 t1 t11 t2 t

 

Tip: Chcete se podívat na detailní srovnání zdrojů vytápění včetně pořizovacích nákladů a návratnosti? Přečtěte si náš další článek.

Proč je teplo z podlahového topení příjemnější?

Teplo u nohou je komfortnější než v úrovni hlavy a výše. Při vytápění radiátory se teplo soustřeďuje u stropu, zato u podlahy vzniká studený vzduch. Oproti tomu rozložené teplo vytvořené podlahovým vytápěním, kdy máte u nohou 27 °C a ve vzduchu 20 °C, přináší daleko větší pohodlí a také zdravější vzduch v domácnosti, optimální vlhkost vzduchu a nižší prašnost.

Tip: Přečtěte si také náš další článek 7 faktů o podlahovém vytápění.

podlahove vytapeni.webp

Cena podlahového topení

teplovodního podlahového topení se cena za m2 může pohybovat zhruba od 700 do 1 000 Kč. U domu o běžné rozloze 150 m2 vás tak podlahovka vyjde přibližně na 100 000 až 150 000 Kč, a to včetně práce a dopravy. Cena za profesionální pokládku podlahového topení dosahuje zhruba ¼ celkové částky. 

Pokud k ceně podlahového topení přidáte skladbu celé podlahy, může se cena za metr čtvereční vyšplhat i na 1 500 Kč (záleží samozřejmě na specifikách domu a volbě použitých materiálů). Proto je velice dobré předem propočítat, jak rychle se vám taková investice vyplatí. Už teď ale můžete říct, že komfort s podlahovkou je k nezaplacení.

Podlahové topení si můžete položit i svépomocí, my ale doporučujeme nechat to raději na odborné instalační firmě.

Podlahové topení do nového vs. do starého domu

Podlahové vytápění se hodí do nových i starších domů. Úskalí jsou tu pouze dvě:

  • Náklady na instalaci jsou u stávajících staveb samozřejmě vyšší, protože musíte „překopat“ původní podlahu. Z 99 % se používá tzv. mokrý systém podlahového topení, kdy se plastové trubky zalévají betonem. Právě zde je nutné řádně spočítat statiku domu. A návratnost celého řešení. Podlahové topení do starého domu může být dobrou volbou, jen je potřeba propočítat návratnost takové investice. V některých případech se může ukázat jako jednodušší řešení rekonstrukce stávajícího topného okruhu s radiátory.
  • Nezateplený dům s vysokou tepelnou ztrátou nebo krátkodobě obývané objekty (chaty a chalupy) se pro podlahové topení příliš nehodí, a to kvůli pomalejšímu nástupu tepla. V takových případech lépe a rychleji poslouží klasické radiátory a takový zdroj vytápění, který dokáže rychle ohřát topnou vodu na vysokou teplotu.

V případě novostavby je instalace podlahového topení hračkou, neboť se s ním počítá už v projektu a stavba je na jeho montáž připravena. Není lepší kombinace než novostavba a podlahové vytápění. 

Efektivita podlahového vytápění u různých typů podlah

Podlahové vytápění obzvlášť ocení ti, kteří doma chodí rádi naboso. Příliš ale nedává smysl mít ho tam, kam vstupujeme v botách (například v předsíni), nebo kde plánujeme umístit tlustý koberec nebo dřevěnou podlahu

Roli hraje i velikost místností a množství nábytku. Čím je podlaha více zastavená, tím méně efektivní podlahové vytápění bude. Nejvhodnější typy podlahových krytin, které budou dobře šířit teplo z podlahového vytápění, jsou vinyl, PVC a dlažba.

Nevýhody podlahového topení 

Když podlahové topení, tak všude

Není příliš příjemné, když máte jednu místnost vyhřátou a druhou nikoliv. V praxi se stále zouváte a obouváte, což není tak pohodlné. Proto doporučujeme instalovat topení do všech místností, což může být pro někoho vyšší finanční náklady.

Podlahové topení do starého domu

Jak už jsme zmínili, pokud se rozhodnete instalovat podlahové topení do starého domu, musíte počítat s náklady navíc, protože bude potřeba zrekonstruovat podlahy. Při realizaci pak může „vyplavat“ potřeba dalších zásahů, jako když například musíte kvůli izolaci zvýšit tloušťku podlahy, což ve výsledku způsobí, že musíte zvednout parapety u oken, upravit výšku dveří apod.

Problémy z praxe

Vady u podlahového vytápění nejsou časté i proto, že jsou trubky z pevného plastu a vydrží stovky let. Pokud nějaké problémy vzniknou, může za to:

  1. Nesprávně provedená montáž – Stává se tak u neodborně nainstalovaného podlahového topení, kdy se použije většinou příliš dlouhé potrubí, které nakonec netopí. Nebo se může potrubí při instalaci poškodit a jeho část pak nemusí vytápět.
  2. Nečekaný zásah – Podlahové potrubí omylem narušíte například při převrtávání prahů.

 

Chcete i vy topit efektivně, užívat si klid a nohy v teple? Nechte návrh a realizaci nového vytápění na nás! Kontaktujte nás ještě dnes.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?