Cena tepelného čerpadla v roce 2022

Cena tepelného čerpadla v roce 2022

Poslední dobou všude kolem sebe slýcháme o neustálém zdražování prakticky veškerého zboží a služeb. Přesto – nebo lépe řečeno – právě proto je nyní ideální doba pro investici do nového energetického zařízení – do tepelného čerpadla. Jeho provoz je totiž šetrnější jak z hlediska nákladů na vytápění (což se při současném raketovém růstu cen energií obzvlášť vyplatí), tak i s ohledem na životní prostředí. Navíc na jeho pořízení lze využít státní dotace, díky kterým můžete získat zpět až 95 % pořizovacích nákladů.

Poslední dobou všude kolem sebe slýcháme o neustálém zdražování prakticky veškerého zboží a služeb. Přesto – nebo lépe řečeno – právě proto je nyní ideální doba pro investici do nového energetického zařízení – do tepelného čerpadla. Jeho provoz je totiž šetrnější jak z hlediska nákladů na vytápění (což se při současném raketovém růstu cen energií obzvlášť vyplatí), tak i s ohledem na životní prostředí. Navíc na jeho pořízení lze využít státní dotace, díky kterým můžete získat zpět až 95 % pořizovacích nákladů.

⇒ Pro komplexní informace o dotacích na tepelná čerpadla navštivte speciální stránku.

Na přání našich zákazníků jsme připravili přehled výhod, které přináší nahrazení plynového kotle tepelným čerpadlem.

Zákaz používání neekologických zdrojů vytápění

Pořízení tepelného čerpadla nahrává i další fakt, a totiž, že od 1. září 2024 bude podle zákona o ochraně ovzduší z roku 2012 povoleno používat kotle pouze 3. a vyšší emisní třídy podle ČSN EN 303-5. Za porušení tohoto nařízení hrozí pokuty až do výše 50 000 Kč.

Nyní tedy máte poslední možnost nechat si nainstalovat nový zdroj vytápění, než začne tento zákon platit, a vyhnout se tak možnému finančnímu postihu. Nečekejte s pořizováním na poslední chvíli až po skončení topné sezóny – namontovat tepelné čerpadlo si můžete klidně nechat i nyní, v průběhu zimy

Realizace trvá obvykle čtyři dny a během té doby vám zajistíme tepelný komfort, na jaký jste zvyklí – zapůjčíme vám dostatek přímotopů nebo od vás převezmeme klíče a výměnu starého zdroje vytápění zrealizujeme třeba v době, kdy odjedete na dovolenou. Domluvte si schůzku s naším expertem, který vám pomůže najít vhodné řešení.

Ušetřete za energie

S tím, že ceny elektřiny a plynu strmě rostou, bohužel nic neuděláte, můžete ale zabránit tomu, aby se vás toto zdražování výrazněji dotklo – jednoduše tak, že si pořídíte tepelné čerpadlo, které má velmi nízké náklady na provoz a je nenáročné na údržbu.

Při přechodu z vytápění plynem tak ušetříte 50 % ročních nákladů. Pokud jste dosud topili elektřinou, úspora bude dokonce až 75 % původních nákladů. K tepelnému čerpadlu navíc dostanete elektrickou sazbu D57d na celý objekt, při níž získáte levnější elektřinu i pro ostatní elektrospotřebiče (lednice, televize, mrazák…), což vám přinese další výrazné úspory.

Chcete ušetřit ještě víc a být alespoň částečně energeticky soběstační? Zkombinujte tepelné čerpadlo a fotovoltaickou elektrárnu. Připravili jsme pro vás i další tipy, jak ušetřit za energie, včetně menších, ale přesto efektivních kroků, které můžete dělat každý den.

Dotace – snižte výrazně pořizovací náklady

Návratnost investice do tepelného čerpadla se pohybuje kolem 6–7 let. Tuto dobu však výrazně zkrátíte díky prostředkům z dotací. Nebojte se, nečeká vás kvůli tomu žádné otravné papírování – žádost z programu Nová zelená úsporám vyřídíme za vás, pokud si od nás necháte nainstalovat tepelné čerpadlo nebo fotovoltaiku. Přečtěte si, jak proces podání žádosti o dotaci s Woltair probíhá. Už teď si u nás můžete nezávazně ověřit, zda na dotaci budete mít nárok, a případně v jaké výši.

O dotaci může žádat vlastník rodinného, případně bytového domu, ale klidně i chaty. Podmínkou je, aby zde měl trvalé bydliště. Pro domácnosti s nižšími příjmy (do 14 242 Kč průměrného čistého měsíčního příjmu na člena domácnosti) jsou určeny Kotlíkové dotace, jimiž lze získat na výměnu starého kotle dotaci na pořízení tepelného čerpadla, která pokryje až 95 % z pořizovací ceny (až 180 000 Kč). Žádost o kotlíkovou dotaci lze podat do 31. 8. 2022. Další kolo pak bude vyhlášeno opět v roce 2023.

Pro ostatní domácnosti je tu dotační program Nová zelená úsporám, z něhož lze pokrýt až 50 % nákladů na výměnu neekologického kotle. Konkrétně se jedná o částku až 80 000 Kč na tepelné čerpadlo bez ohřevu teplé užitkové vody a až 100 000 Kč na čerpadlo s ohřevem vody. Dotaci lze získat i na klimatizaci (tepelné čerpadlo vzduch–vzduch), ale pouze v případě, že bude sloužit jako hlavní zdroj vytápění nahrazující lokální topeniště (dotace až 60 000 Kč).

Dotace z programu Nová zelená úsporám můžete čerpat do 31. prosince 2022 nebo do vyčerpání celkové alokované částky. Prostředky nemusíte využít jen na pořízení tepelného čerpadla a jeho instalaci, ale třeba také na:

  • Renovaci rodinných a bytových domů (zateplení fasády, střechy, stropů, výměnu oken a dveří)
  • Stavbu rodinných a bytových domů v tzv. pasivním standardu (pasivní domy)
  • Nákup rodinných domů a bytů s velmi nízkou energetickou náročností
  • Pořízení fotovoltaické elektrárny
  • Akumulační nádrže na zachytávání dešťové vody, využívání odpadní vody
  • Zelené střechy, venkovní stínicí techniku
  • Využívání tepla z odpadní vody, ohřev vody
  • Systémy řízeného větrání se zpětným získáváním tepla (ZZT)
  • Pořízení a instalaci nabíjecích stanic pro elektromobily

Chcete se dozvědět více o podmínkách dotací pro rok 2022? Přečtěte si odpovědi na 10 nejčastějších dotazů k tomuto tématu, s nimiž se naši dotační experti setkávají.

Tip: Nesplňujete podmínky pro získání dotace na tepelné čerpadlo a nemůžete si dovolit tolik zatížit rodinný rozpočet? Nic není ztraceno! Můžete si pořídit tepelné čerpadlo na splátky. Získáte ho tak i zcela bez vstupní investice a splátky pak hradíte z peněz, které každý měsíc ušetříte díky tepelnému čerpadlu za energie.

Ceny tepelných čerpadel

Cena tepelného čerpadla se odvíjí od zvoleného technického řešení i jeho účinnosti. Šetřit na kvalitě se tady rozhodně nevyplatí – laciné čerpadlo totiž může mít nákladný provoz, krátkou životnost nebo třeba vysokou hlučnost, která pak bude kazit vaši domácí pohodu.

Cenu ovlivňuje topný faktor 

Hodnotu čerpadla udává především to, jak je výkonné. Dá se říci, že čím dražší čerpadlo, tím bude účinnější, čímž uspoří více financí a vám se investice rychleji vrátí. Důležité je však nenaletět šikovným tuzemským obchodníkům, kteří prodávají spíše hezká slova než účinná čerpadla. Dbejte na to, že vždy jednáte se seriózní firmou a nebojte se získávat reference a veškeré informace o těch, které jste si zvolili. 

Tip: Solidnost montážní firmy prozradí mimojiné to, jakým způsobem provádí servis tepelných čerpadel, zda je pro zákazníka vždy dostupný a řádný.

Jaká čerpadla jsou nejlevnější?

Mezi nejlevnější druhy čerpadel můžeme zařadit čerpadla vzduch–vzduch. Je třeba si však uvědomit, že nebývají tak účinná jako druhy dražší a neumí ohřívat vodu. Váháte, jaké čerpadlo vybrat? Doporučujeme článek: Jak vybrat tepelné čerpadlo.

Proč levné neznamená dobré

Někdy se můžete setkat s velmi levnými variantami všech druhů čerpadel. Mějte se při tom na pozoru. U příliš levných čerpadel je nutné počítat s tím, že v ceně nemají zahrnuty kvalitní komponenty, bez kterých čerpadlo nemůže správně pracovat. Ve výsledku si budete muset řadu součástek dokupovat. Pravda, taková informace se v krásném prospektu o vašem novém čerpadle snadno zatají. Za nízkou cenu vás také čeká nižší záruka a kratší životnost tepelného čerpadla. Je to zkrátka jako s levnými botami. Prošlapou se dříve, než by řekl švec. 

Ceny jednotlivých druhů tepelných čerpadel

Ceny tepelných čerpadel se pohybují od 25 000 Kč do 360 000 Kč. Výše pořizovacích nákladů se liší u jednotlivých druhů.

Nejlevnější jsou obecně čerpadla vzduch–vzduch, která nevyžadují zemní vrt. Jejich účinnost je ale nižší a lze je využít pouze na vytápění, nikoli na ohřev vody. Nejoblíbenější je varianta vzduch–voda, kterou můžete u Woltair získat přibližně za 160 000 – 300 000 Kč (dle zvoleného typu) s garancí stejné ceny po celé ČR.

Úsporné a ekologické vytápění je jasná volba – které ale zvolit?

Každá domácnost je jiná a každý člověk má jiné nároky a také různé možnosti – optimální řešení vytápění vám navrhneme na míru. Woltair expert vás navštíví přímo u vás doma, zhodnotí aktuální stav a vybere s vámi tu pravou variantu vytápění, která vám bude nejvíc vyhovovat

Chcete si udělat představu o různých možnostech vytápění hned teď? Vyzkoušejte naši online kalkulačku s nejširším výběrem energetických zařízení na trhu, díky níž získáte nezávazně za pár minut cenovou nabídku a odhad úspor. Nebo si přečtěte recenze tepelných čerpadel, která jsou mezi našimi zákazníky nejoblíbenější.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?