Jak se nám vedlo v roce 2021

Jak se nám vedlo v roce 2021

4,5násobný růst, prudký rozjezd fotovoltaiky, rebranding i rekordní úspory CO2. Takový byl loňský rok pro Woltair.

4,5násobný růst, prudký rozjezd fotovoltaiky, rebranding i rekordní úspory CO2. Takový byl loňský rok pro Woltair.

Zatímco pro mnoho firem byl rok 2021 velmi obtížný, nám se podařilo dosáhnout řady úspěchů, a to zejména díky orientaci na progresivní technologie a ekologické zdroje vytápění. V loňském roce jsme uzavřeli smlouvy se zákazníky v hodnotě 330 milionů korun, což je 4,5krát více než v roce 2020.

V polovině roku proběhl rebranding, v jehož rámci jsme přešli z původního názvu Topíte.cz na mezinárodní Woltair, který se lépe hodí pro expandování společnosti do zahraničí. To začalo rozšířením do Polska (od září zde máme svoji pobočku) a do budoucna je v plánu také Rakousko. Dlouhodobě usilujeme o to, abychom se stali jedničkou v udržitelných technologiích budov na evropském trhu a tyto kroky nás k našemu cíli přibližují.

Fotovoltaika jede

Od ledna 2021 jsme do naší nabídky zařadili také fotovoltaiku, o níž je nesmírný zájem. Již ve čtvrtém kvartálu roku generovala téměř 50 % z celkového obratu firmy. „Koncem roku 2020 jsme se začali ještě více přiklánět k využívání solárních energií, konkrétně k unikátní kombinaci tepelných čerpadel a fotovoltaických elektráren – tedy k vlajkové lodi udržitelné a čisté energie, která má potenciál uspět nejen v českých, ale i zahraničních domácnostech, a pomoci tak lepšímu životnímu prostředí po celém kontinentu,“ říká spoluzakladatel a CEO firmy Daniel Helcl. 

Mezi zásadní milníky loňského roku patří také úspora 6 300 tun CO2, která vznikla použitím moderních technologií, kterými jsou právě fotovoltaika nebo tepelná čerpadla.

Rok 2021 byl pro naši firmu klíčový v mnoha ohledech. Kromě obrovského nárůstu provedených montáží, kterých bylo téměř tisíc po celé republice, se nám podařilo do nabídky zahrnout také fotovoltaiku. Netrvalo to ani půl roku a už stojí za polovinou našich příjmů. Zároveň se můžeme pyšnit 95% spokojeností dotazovaných zákazníků, čehož si velice vážíme a chceme v nastoleném trendu pokračovat i nadále,“ komentuje Helcl loňské úspěchy.

Rok 2021 v číslech

V týmu Woltair působí v současnosti 150 expertů na fotovoltaiku a tepelná čerpadla, kteří v roce 2021 úspěšně odbavili celkem 967 zakázek. To je třikrát tolik, kolik bylo dokončených zakázek v předchozím roce. Pro letošní rok jsme si dali závazek, že tento růst ještě zdvojnásobíme. „Už teď ale vidíme, že máme potenciál dosáhnout daleko větších čísel,“ prozrazuje Helcl.

V prosinci jsme pak ještě rozšířili naši nabídku energetických zařízení o tzv. wallboxy neboli domácí nabíjecí stanice pro elektromobily. Ty přináší bezpečnou, ekologickou a výhodnou možnost dobíjení až desetkrát rychleji oproti běžné elektrické zásuvce. „Vlastníci elektromobilů mají navíc nárok na užívání tarifu distribuční sazby D27d, díky kterému mohou mezi 18. a 8. hodinou čerpat po dobu 8 hodin elektřinu za zvýhodněnou cenu. S tímto tarifem se mohou elektromotoristi dostat v závislosti na dodavateli elektřiny na cenu až 2,50 Kč za kilowatt elektřiny a jezdit tak za symbolických 50 haléřů na kilometr,“ uvádí Daniel Helcl.

Školicí středisko a největší showroom v ČR

V loňském roce jsme v pražské centrále na Zličíně otevřeli showroom, kde se technici mohou proškolit v největším školicím centru tepelných čerpadel a fotovoltaiky v České republice – tzv. Woltair Academy. V letošním roce jsme nabídku kurzů ještě rozšířili. Jsou určeny interním i externím technikům a hlásit se na ně mohou nejen topenáři, ale také chlaďaři, elektrikáři, instalatéři, servisní technici a další zájemci napříč stavebními obory.

Současně jsme také podstatně rozšířili naše sklady a otevřeli nové kanceláře na Zličíně.

Plány do budoucna

V následujících měsících očekáváme další rozvoj provozu v sousedním Polsku, což by mělo celkový růst firmy ještě zhruba 2,5krát popohnat. V plánu je také komerční spuštění aplikace pro instalační techniky a nové investiční kolo, které umožní plánovanou expanzi směrem do západní Evropy.

Jak to všechno začalo?

Woltair založili v roce 2018, pod původním názvem Topíte.cz, dva zaběhnutí topenáři Karel Náprstek a Jiří Švéda spolu s Danielem Helclem, který zde dnes působí jako CEO. Už nyní je Woltair největší firmou v Česku se specializací na prodej, instalace a servis zdrojů tepla a elektrické energie.

Firma od ledna 2021 nabízí i fotovoltaiku a od prosince 2021 nabíjecí stanice pro elektroauta. Vedle návrhu a instalace energetických zařízení zajišťuje Woltair také profesionální poradenství ohledně dotací. Naším hlavním cílem je úplná dekarbonizace budov, aby měly nulovou uhlíkovou stopu.
 

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?