Nejčastější otázky k dotačním programům pro rok 2022

Nejčastější otázky k dotačním programům pro rok 2022

I v roce 2022 můžete čerpat státní dotace a pokrýt tak až 50 % nebo dokonce až 95 % nákladů na výměnu neekologického zdroje vytápění, pořízení fotovoltaiky nebo třeba nabíjecí stanice pro elektromobil. My vám přinášíme odpovědi na 10 nejčastějších dotazů, s nimiž se naši dotační experti setkávají:

I v roce 2022 můžete čerpat státní dotace a pokrýt tak až 50 % nebo dokonce až 95 % nákladů na výměnu neekologického zdroje vytápění, pořízení fotovoltaiky nebo třeba nabíjecí stanice pro elektromobil. My vám přinášíme odpovědi na 10 nejčastějších dotazů, s nimiž se naši dotační experti setkávají:

Nová zelená úsporám, nebo Kotlíková dotace – ze kterého programu mohu čerpat?

Kotlíkové dotace jsou určené pro domácnosti s nižšími příjmy (do 14 242 Kč průměrného čistého měsíčního příjmu na člena domácnosti) a lze jimi pokrýt až 95 % nákladů na výměnu starého kotle. Pro ostatní domácnosti je tu dotační program Nová zelená úsporám (NZÚ), který uhradí až 50 % nákladů na výměnu neekologického zdroje vytápění.

Kolik peněz mohu z dotací získat?

Z programu Nová zelená úsporám můžete získat až 200 tis. Kč na fotovoltaiku, 100 tis. Kč na tepelné čerpadlo s ohřevem užitkové vody, 80 tis. Kč na čerpadlo bez ohřevu vody a až 30 tis. Kč na nabíjecí stanici pro elektromobil. Domácnosti s nižšími příjmy mohou získat až 130 tis. Kč na výměnu neekologického zdroje vytápění v rámci Kotlíkových dotací.

Na co lze čerpat Kotlíkovou dotaci?

Kotlíkovou dotaci můžete čerpat na pořízení následujících zařízení, pokud jimi nahrazujete neekologický zdroj vytápění:

  • kotel na biomasu (min. energetická třída A+) – dotace až 130 000 korun
  • tepelné čerpadlo (min. energetická třída A+) – až 130 000 korun
  • plynový kondenzační kotel (min. energetická třída A) – až 100 000 korun

Když se rozhodnete pro pořízení tepelného čerpadla od Woltair, žádost o dotaci vyřídíme za vás.

Jak vypočítat, zda na Kotlíkovou dotaci dosáhne vícečlenná rodina?

Počítá se průměrný čistý příjem na člena domácnosti, který nesmí být vyšší než 14 242 Kč na osobu a měsíc. Příjmy členů domácnosti, tj. osob bydlících společně se žadatelem, jsou průměrovány. Do příjmů se započítávají zdanitelné příjmy, důchody a vybrané typy dávek. U dětí a studentů do 26 let se uvažují příjmy ve výši 0 Kč.

Příklad: Domácnost složená ze 2 vydělávajících dospělých a 2 dětí: Rodiče měli v roce 2020 dohromady čistý roční příjem až 683 600 Kč (4× 170 900 Kč), tzn. že každý rodič mohl vydělat až 28 483 Kč čistého měsíčně.

Pokud je domácnost složená výhradně z osob pobírajících starobní nebo invalidní důchod 3. stupně, je automaticky způsobilá pro dotaci a příjmy není potřeba dokládat.

Do kdy je možné požádat o dotaci z NZÚ na výměnu kotle 1. a 2. třídy?

Žádosti o dotaci na výměnu starých neekologických kotlů 1. a 2. emisní třídy mohou být podány nejpozději 1. 9. 2022.

Platí i v roce 2022 v rámci NZÚ 10% bonus pro strukturálně postižené kraje?

Ano, dotační bonus 10 % zůstává platný pro Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj.

Lze uplatnit dotaci na pořízení klimatizace?

Ano, dotaci na klimatizaci (tj. tepelné čerpadlo vzduch–vzduch) lze získat z programu Nová zelená úsporám, ale pouze tehdy, pokud bude sloužit jako hlavní zdroj vytápění nahrazující lokální topeniště. V takovém případě můžete na její pořízení čerpat až 60 000 Kč.

Mohu získat dotaci na vytápění, když mám v domě trvalý pobyt, ale nejsem jeho majitel?

Ne, o dotaci může žádat vždy jen majitel nebo spolumajitel nemovitosti uvedený v katastru. Nově se ale dokazují příjmy nejen majitelů, ale právě i osob trvale žijících v objektu – ty ale o dotaci samy žádat nemohou. 

Dá se získat dotace na nabíjecí stanici pro elektromobil?

Ano, na nabíjecí stanici můžete čerpat až 30 000 Kč z programu Nová zelená úsporám, z podoblasti Elektromobilita. Podporovány jsou až dva dobíjecí body pro jeden rodinný dům, s ohledem na to tedy můžete získat dotaci 2× až 30 000 Kč.

Mohu dostat dotaci, když už jsem v minulosti nějakou čerpal?

Ano, je to možné. Doba udržitelnosti zdroje je u většiny dotací 10 let. Po této době můžete žádat znovu.

Rozcestník

Více informací o jednotlivých dotačních programech:

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Napište nám do Poradny nebo kontaktujte přímo Woltair experty, kteří s vámi projdou vaši konkrétní situaci, ověří nárok na dotaci a navrhnou vám optimální řešení šité na míru.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?