VIDEO: Na vaše otázky odpovídá Karel, expert na tepelná čerpadla

VIDEO: Na vaše otázky odpovídá Karel, expert na tepelná čerpadla

Expert na tepelná čerpadla, Karel Náprstek, odpovídá na vaše nejčastější otázky. Pokud jste nenašli tu svou, můžete se na Karla obrátit ve Woltair poradně.

Expert na tepelná čerpadla, Karel Náprstek, odpovídá na vaše nejčastější otázky. Pokud jste nenašli tu svou, můžete se na Karla obrátit ve Woltair poradně.

1. Mám se bát hlučnosti tepelného čerpadla?

Tepelná čerpadla se liší cenou, výkonem nebo také hlučností. Právě ta by vás měla zajímat, pokud nechcete rušit ani vaší rodinu, ani sousedy. Woltair experti vám vždy doporučí takové řešení, které vám do budoucna nepřinese žádné potíže s nutností odstranění zařízení.

  • Pokud zvolíte systém země–⁠voda, je tepelné čerpadlo umístěno uvnitř objektu a téměř ho neslyšíte.
  • U systému vzduch–voda je důležité zvolit vhodné umístění a vybrat takový stroj, který má nižší hlučnost a nebude rušit vás ani vaše okolí.

2. Jak dlouhá je u tepelného čerpadla doba návratnosti?

Tepelné čerpadlo je výdobytek technologického pokroku a stroj, který by vám měl přinést značnou úsporu. Kdy se vám vrátí vaše investované peníze? Pro výpočet je vždy nutné srovnat dvě možnosti vytápění.

  • Nejběžněji vytápíme objekt okolo 200 metrů čtverečních, a to s původním zdrojem elektrokotlem. Zde je doba návratnosti okolo 4 let.
  • U původního zdroje plynového kotle můžeme počítat s 6 až 8 lety návratnosti.
  • U kotle na tuhá paliva nám většinou vychází návratnost kolem 10 let.
  • Pomoci může státní dotace, například kotlíková, kde získáte až 127 000 Kč.

3. Jak velkou investici do tepelného čerpadla mám očekávat?

Jistě jste si všimli, že se pořizovací ceny tepelných čerpadel značně liší. Jak jsou na tom Woltair montáže?

  • Naše nejčastější montáže se pohybují od 200 do 250 000 Kč.
  • Tuto částku ponížíte o dotaci127 500 Kč, kterou kompletně zajistíme.
  • Vše záleží na velikosti objektu a na vašich požadavcích.
  • Důležité je zaměření, které provede Woltair expert a na místě zhodnotí vaší situaci.

4. Mám nezateplený dům. Vyplatí se mi tepelné čerpadlo?

Rájem pro tepelná čerpadla jsou novostavby. Hodí se také do rekonstrukcí nebo chat a chalup. Vyplatí se i v nezatepleném domě?

  • Ano. Obecně platí, že čím máte větší tepelnou ztrátu, tím více vám tepelné čerpadlo ušetří na provozu.
  • Doporučujeme však nejdříve snížit tepelnou ztrátu. To znamená například zateplit objekt nebo vyměnit okna.

5. Na co si dát pozor při porovnání nabídek tepelných čerpadel?

Pokud si při vybírání tepelného čerpadla necháváte pro porovnání posílat nabídky od různých společností, děláte dobře. V tom případě máte v ruce mnoho nabídek a zjišťujete, že je obtížné se v nich vyznat. Pro vaší jistotu můžete vyzkoušet naši službu Srovnání nabídek, kde vám různé nabídky tepelných čerpadel nezávazně a objektivně okomentuje profesionál. Jak můžete postupovat sami?

  • Nejprve porovnejte technické parametry tepelného čerpadla, zejména výkon COP (topný faktor) a hlučnost.
  • Poté zjistěte, jestli nabídka obsahuje veškeré komponenty, jaké jsou nutné nebo doporučené pro daný systém. Jedná se například o akumulační nádoby, boilery vhodné pro tepelná čerpadla, expanzní nádoby, flowjety, servisní ventily expanzních nádob.
  • Často se také stává, že nabídka neobsahuje výkopové práce, prostupy konstrukcí, potažmo je cena za dopravu uvedená jen symbolicky za 11 korun. Nakonec se ale vztáhne na počet kilometrů a vy můžete nakonec platit 10 000 Kč za dopravu montážníků na vaši stavbu.

A nyní máme otázku my

Byli jste spokojeni s dnešními odpověďmi? Pokud máte nějaké další otázky anebo byste si rádi objednali zaměření přímo u vás, domluvte se s Woltair expertem na nezávazném setkání. Díky tomu poznáte, jak vypadá profesionální a transparentní přístup. Detailní informace o schůzce naleznete v článku: Průběh odborného zaměření pro instalaci tepelného čerpadla

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?