Jaké vytápění zvolit při rekonstrukci domu

Jaké vytápění zvolit při rekonstrukci domu

Čeká vás rekonstrukce rodinného domu? Pak pravděpodobně budete řešit také vhodné vytápění. Jaké topidlo bude do staršího domu po rekonstrukci nejvhodnější, aby vám zajistilo maximální efektivitu a co nejnižší výdaje za energie?

Rekonstrukce domu jako promyšlená investice

Když se rozhodnete pro rekonstrukci starého domu, je dobré vše důkladně promyslet a naplánovat tak, aby všechny kroky proběhly v logickém sledu. Obvykle se vyplatí vzít to rovnou „z gruntu“ a provést najednou všechny větší zásahy. Vyhnete se tak například situaci, že rok poté, co jste krásně vymalovali celý byt, zjistíte, že nutně musíte nechat udělat novou elektroinstalaci a do nově natřených zdí sekat…

Promyšlená a komplexní rekonstrukce se rozhodně vyplatí. Cena rekonstrukce domu sice bude v tom případě vyšší a zabere i trochu delší čas, po který bude možná dům neobyvatelný, ale vyhnete se tak zbytečným nákladům spojeným s opětovným předěláváním téhož nebo úpravami „na oko“, které nepřinesou funkční řešení, pouze opticky zakryjí největší nedostatky.

Na čem se určitě vyplatí při rekonstrukci nešetřit, je funkční a snadno regulovatelný systém vytápění a samozřejmě také kvalitní zateplení, aby vám teplo zbytečně neunikalo z domu pryč. Díky tomu budete výrazně šetřit na provozních nákladech a prostředky, které jste do rekonstrukce investovali, se vám tak brzy vrátí zpět.

Vytápění domu tepelným čerpadlem

Do starších domů i novostaveb volí stále více lidí jako zdroj vytápění tepelné čerpadlo. Je to hlavně proto, že:

  • Může nejen vytápět domácnost, ale také ohřívat teplou vodu nebo v létě chladit interiér.
  • Zpravidla se dá napojit i na původní otopnou soustavu. To znamená, že tepelné čerpadlo starý dům efektivně vytopí, aniž byste museli přistoupit k výměně radiátorů a celého topného systému, pokud se vám do takového kroku nechce (je však nutné zvolit vysokoteplotní tepelné čerpadlo, které dokáže topnou vodu ohřát na požadovanou teplotu).
  • Může využívat původní zdroj vytápění jako doplňkový (bivalentní) zdroj při velkých mrazech.
  • Výkon tepelného čerpadla lze nastavit přesně s ohledem na energetické nároky domácnosti a tepelné ztráty.
  • Disponuje chytrým ovládáním. S rekonstrukcí domu možná budete chtít modernizovat také systém řízení domácnosti a moct ovládat světla a některé spotřebiče dálkově a podle vašich aktuálních potřeb. To přináší nejen komfort, ale také výrazné úspory energií. Tepelné čerpadlo se dá snadno zapojit do systému chytré domácnosti a ovládat ho a monitorovat jeho fungování odkudkoliv přes internet.
  • Nevyžaduje žádné přikládání. Proto v domě ušetříte místo, které byste jinak museli vyhradit pro ukládání paliva.
  • Neprodukuje žádné zplodiny. Nově zrekonstruované prostory domu tedy budete mít čisté a se zdravým ovzduším. Nehrozí žádný zápach, kouř ani zvýšená prašnost, jako je tomu například u vytápění tuhými palivy.
  • Je ideální nejen pro starší domy, ale i pro jejich starší obyvatele. Ať už je to pro vás aktuální, nebo prostě myslíte na budoucnost a na „stará kolena“, tepelné čerpadlo je v tomto ohledu skvělou volbou, neboť je zcela bezobslužné. Proto ho obzvlášť ocení ti, kdo nechtějí nebo nemohou trávit čas taháním uhlí, přikládáním či štípáním dřeva.

Další důvody pro pořízení tepelného čerpadla najdete v samostatném článku.

Tepelné čerpadlo do starého domu a úspora energie

Princip tepelného čerpadla zajišťuje, že při minimálním příkonu elektrické energie získáte maximum tepla pro váš dům (tepelné čerpadlo totiž pracuje až s 350 % účinností). Proto díky němu výrazně ušetříte za energie. Při přechodu z vytápění plynem ušetříte ročně až 50 % nákladů na vytápění; při přechodu z vytápění elektrokotlem dokonce až ⅔ původních nákladů. Díky těmto pravidelným výrazným úsporám se vám proto prostředky, které investujete do pořízení tepelného čerpadla, brzy vrátí zpět. Podívejte se, jaká je návratnost tepelného čerpadla v roce 2024.

Ještě více můžete s tepelným čerpadlem ušetřit díky chytrým kombinacím s dalším zařízením. Především s domácí fotovoltaickou elektrárnou. Díky ní totiž můžete tepelné čerpadlo (a samozřejmě i všechna další zařízení v domácnosti) pohánět vlastní elektřinou, kterou budete čerpat z takřka neomezeného zdroje energie – ze Slunce. Přečtěte si o všech výhodách kombinace tepelného čerpadla a fotovoltaiky.

Další výrazné úspory a výhody získáte, kdy se do rekonstrukce vytápění pustíte doslova od podlahy. Přinese vám to nejen větší teplotní komfort, ale navíc i další výrazné snížení nákladů na vytápění. Hovoříme zde o podlahovém topení. To se samo nabízí, pokud se při rekonstrukci domu budete stejně pouštět do výměny podlah. Podlahové vytápění zajišťuje přirozenější klima v domácnosti a velice příjemný pocit tepla od nohou. A topnou vodu, která v něm proudí, stačí ohřívat pouze na 30 až 35 °C, takže oproti klasickým radiátorům opět výrazně ušetříte za energii potřebnou pro ohřev.

Vyplatí se pořídit tepelné čerpadlo do nezatepleného domu?

Ano, ale... Vždy záleží na tom, jak velké jsou úniky tepla. Tepelné čerpadlo do nezatepleného domu dává smysl, pokud je tepelná ztráta zhruba do 20 kW. V opačném případě bude na místě snížit nejprve úniky tepla, a až poté pořídit tepelné čerpadlo. I „pouhé“ zateplení stropu nebo výměna dveří či oken může udělat mnoho.

Financování tepelného čerpadla i celé rekonstrukce domu

Obáváte se toho, že celková rekonstrukce domu bude příliš nákladná a vám už nezbyde dostatek prostředků na financování kvalitního zdroje vytápění? Vzhledem k tomu, že se jedná o významnou investici do vaší budoucnosti, určitě se nevyplatí přistoupit ke kompromisům.

Naštěstí jsou tu státní dotace z programu Nová zelená úsporám, díky nimž se vám až polovina nákladů vrátí zpět. Tuto podporu lze získat jak na výměnu neekologického zdroje vytápění, tak i na fotovoltaiku nebo přímo na rekonstrukci domu

Speciálně pro účely rekonstrukce starších domů je určen program Oprav dům po babičce, z něhož lze čerpat na renovace až milion korun. Podporu můžete využít na více opatření, podmínkou však je, aby alespoň jedno z nich bylo zateplení domu.

Zvýhodněný úvěr na zelené rekonstrukce

K financování nemusíte využívat jen státní dotace. Tepelné čerpadlo, fotovoltaiku nebo rekonstrukci domu můžete pořídit s využitím výhodného úvěru, který vám může zprostředkovat náš dlouhodobý partner Stavební spořitelna České spořitelny. Tímto úvěrem nezatížíte rodinný rozpočet – splátky totiž budete hradit z prostředků, které díky rekonstrukci a úsporným energetickým zařízením každý měsíc ušetříte za energie.

Víte, že...? Financování opatření, která vedou ke snížení energetické náročnosti domácností, je nyní ještě výhodnější. Díky kombinaci úvěru s dotací totiž budete mít až o polovinu nižší splátky. Přidělenou dotaci pak můžete využít ke splátce úvěru. Tato mimořádná splátka je zdarma.

Jaké tepelné čerpadlo do starého domu? Nechte si poradit od expertů

Když budete rekonstrukci a následné zařizování domu řešit svépomocí, můžete ušetřit. Ale jen zdánlivě. Pokud nejste skutečnými odborníky, může se snadno stát, že výsledek bude mít k dokonalosti daleko a místo úspor na provozních nákladech vám přinese jen vrásky na čele a další starosti. Dílčí práce si můžete udělat i sami, ale systémové kroky (například návrh otopné soustavy) je nejlepší svěřit do rukou experta, který dokáže na základě vašich požadavků a charakteristik dané nemovitosti navrhnout optimální řešení.

Sjednejte si osobní schůzku s Woltair expertem přímo u vás doma a udělejte tak první krok k novému, úspornému a ekologickému vytápění vaší domácnosti. Nabízíme širokou škálu energetických zařízení od různých světových výrobců a náš expert vám nezávisle poradí a doporučí to nejlepší tepelné čerpadlo pro starý dům i novostavbu, se kterým budete spokojeni.

Tip: Chcete si udělat představu o ceně tepelného čerpadla? Předběžný rozpočet na pořízení tepelného čerpadla do staršího domu včetně všech komponent a montáže můžete získat na pár kliknutí díky naší bezplatné online kalkulačce tepelných čerpadel.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?