Chaty i chalupy volají jednohlasně: tepelná čerpadla se u nás vždy vyplatí

Chaty i chalupy volají jednohlasně: tepelná čerpadla se u nás vždy vyplatí

Pro chataře i chalupáře jsou tepelná čerpadla vynálezem století. Jejich milovaný objekt, který rekreačně navštěvují, mohou díky nim udržovat v optimální teplotě, aniž by jej museli navštěvovat mimo plán. Ještě příjemnější je pak příjezd do předem vyhřátých místností, zatímco v okolních lesích třeští mrazy.

Pro chataře i chalupáře jsou tepelná čerpadla vynálezem století. Jejich milovaný objekt, který rekreačně navštěvují, mohou díky nim udržovat v optimální teplotě, aniž by jej museli navštěvovat mimo plán. Ještě příjemnější je pak příjezd do předem vyhřátých místností, zatímco v okolních lesích třeští mrazy.

Hlavní výhody tepelného čerpadla v chatě nebo chalupě

  • Žádné škody na vybavení v chatě vlivem nízkých teplot,
  • temperování na požadovanou teplotu bez vaší přítomnosti,
  • bez nutnosti shánění paliva,
  • není nutná existence plynové přípojky,
  • žádné plísně a další organičtí škůdci díky eliminaci vlhkosti,
  • bez dlouhého čekání na vyhřátou místnost, jako tomu bývá u kamen a krbů,
  • nejvíce ekologické vytápění současnosti,
  • nízké náklady na provoz,
  • bezproblémová funkčnost v dlouhodobém časovém horizontu,
  • bezobslužnost a bezúdržbovost zařízení.

Jaké tepelné čerpadlo na chatu nebo do chalupy? 

Při vybírání vhodného vytápění domu máte v dnešní době rozprostřenou širokou škálu možností. Pro vytápění menších objektů, které se neobývají celoročně, se nejčastěji hodí tepelné čerpadlo vzduch–vzduch, což s sebou nese plusové body. Tento druh čerpadla je totiž cenově nejdostupnější varianta s velmi levným provozem a snadnou instalací.

K čemu je možné systém vzduch–vzduch připojit?

Tento druh vytápění můžete doplnit k elektrokotli, přímotopným panelům i elektrickému podlahovému topení.

Co když není vzduch–vzduch to nejlepší?

Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch se hodí především do malých a málo členitých objektů. Do větších chalup bude lepší volbou tepelné čerpadlo vzduch-voda, které má podstatně vyšší účinnost. To je pro svůj dobrý poměr cena/výkon tak oblíbené, že se jedná o nejrozšířenější typ tepelného čerpadla v ČR

Některé objekty mohou mít takové klimatické podmínky a velikost pozemku, že pro ně bude vhodnější čerpat energii z půdy. V takovém případě by vaše volba měla padnout na čerpadla země–voda

Domy, které mají na pozemku vodní zdroj, mohou využívat k vytápění teplo ze spodní nebo povrchové vody pomocí tepelného čerpadla voda–voda. Jedná se však o technicky i finančně poměrně náročné řešení, a je proto potřeba důkladně propočítat, zda by se vám na chalupě vyplatilo. 

Pokud chcete nalézt to pravé pro vás, doporučujeme čerpat pouze z kvalitních zdrojů (nikoliv z reklamních letáků od výrobců a různých prodejců), obeznámit se základními údaji v podrobných článcích, jako například: Jak vybrat tepelné čerpadlo. Nejjednodušší varianta je pro vás samozřejmě ta, že dáte na radu expertů a necháte zaměřit podmínky přímo u vašeho rekreačního objektu

Malá tepelná čerpadla na chatu

Pokud je pro vás pořízení tepelného čerpadla otazníkem, neváhejte. Čerpadlo je v případě chat a chalup nejlepší volba. Už jen moderní možnost jeho ovládání pomocí telefonu uvítáte se stejnou radostí jako výše zmíněné výhody. 

Kolik ušetří čerpadlo oproti přímotopu a plynu?

Vezmeme-li průměrné hodnoty (velkost českého domu, čtyřčlenná rodina, tepelná ztráta 5–10 kW), dojdeme u zemního plynu po 7letém provozu k úspoře cca 130 000 Kč a u přímotopu až 180 000 Kč

Jaká je cena tepelných čerpadel vzduch–vzduch a země–voda?

Ceny tepelných čerpadel jsou stále atraktivnější a atraktivnější. U čerpadel vzduch–vzduch se pohybují od 25 000 Kč do 50 000 Kč a u čerpadel země–voda mezi 350 000 a 450 000 Kč.

TIP: Nezapomeňte, že vhodná dotace na tepelné čerpadlo může velmi významně snížit vaši počáteční investici. Abyste ji ale mohli na tepelné čerpadlo získat, musíte mít na chalupě (vy nebo jiná osoba) alespoň poslední dva roky veden trvalý pobyt.

Solidní montérská společnost vám zajistí nejen rychlou a kvalitní instalaci (od nás můžete mít tepelné čerpadlo nainstalováno do 50 pracovních dní), ale zaručí také doživotní servis tepelného čerpadla, na který po objednání nebudete čekat týdny, nebo dokonce měsíce. Na závěr zbývá už jen jediné. Woltair vám přeje, ať je vaše rekreace vždy jen bezstarostným odpočinkem mimo ruch města.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?