Vysokoteplotní tepelné čerpadlo: Účinné řešení i pro starší domy

Vysokoteplotní tepelné čerpadlo: Účinné řešení i pro starší domy

Možná jste si mysleli, že tepelná čerpadla se hodí jen do nových domů. Ve skutečnosti s nimi ale můžete efektivně vytápět i starý dům s nízkou mírou zateplení a s původními radiátory. Je ale potřeba správně zvolit typ čerpadla, aby byl jeho provoz co nejekonomičtější a vaše investice se vám vrátila co nejrychleji.

Možná jste si mysleli, že tepelná čerpadla se hodí jen do nových domů. Ve skutečnosti s nimi ale můžete efektivně vytápět i starý dům s nízkou mírou zateplení a s původními radiátory. Je ale potřeba správně zvolit typ čerpadla, aby byl jeho provoz co nejekonomičtější a vaše investice se vám vrátila co nejrychleji.

Typy tepelných čerpadel podle výstupní teploty topné vody

Aby se tepelné čerpadlo skutečně vyplatilo, je nutné vybrat takové, které bude účinně vytápět topnou vodu na požadovanou teplotu. Ta se ale principiálně liší u různých typů otopných ploch a je ovlivněna i tepelnou ztrátou daného objektu. Zatímco pro podlahové vytápění stačí teplota topné vody kolem 35 °C, do klasických radiátorů je potřeba dodávat vodu výrazně teplejší, kolem 60 až 70 °C.

Také domy s nízkou mírou zateplení potřebují účinnější vytápění – mnoho tepla totiž z objektu unikne, a je teda potřeba dodat více energie, aby v domácnosti zůstala zachována požadovaná stabilní teplota. Proto existují dva typy tepelných čerpadel dle výstupní teploty topné vody: vysokoteplotní a nízkoteplotní tepelná čerpadla.

Nízkoteplotní tepelné čerpadlo

Jako nízkoteplotní se označují tepelná čerpadla s výstupní teplotou topné vody max. 55 °C. Nejčastěji se využívají v kombinaci s podlahovým vytápěním, kterému stačí dodávat vodu o teplotě zhruba 30 až 38 °C. Hodí se do novostaveb a obecně domů s nízkou tepelnou ztrátou.

Vysokoteplotní tepelné čerpadlo

Vysokoteplotní tepelné čerpadlo funguje na stejném principu jako to nízkoteplotní, topnou vodu však dokáže ohřát až na 80 °C. Ohřev v tomto případě probíhá dvoufázově: nejprve se voda ohřeje přibližně na 55 °C, tedy jako s nízkoteplotním tepelným čerpadlem. Následně se v případě potřeby pomocí jednorázového ohřevu dosáhne teploty až 80 °C.

Velkou výhodou tohoto typu čerpadel je, že umožňují ponechání stávajících otopných ploch, tedy klasických radiátorů i rozvodů potrubí. Díky tomu si tepelné čerpadlo můžete pořídit i do starého domu v původním stavu, aniž byste museli investovat ještě i do jeho rekonstrukce.

Tip: Plánujete zvelebit svůj příbytek? Přečtěte si náš článek Jaké vytápění zvolit při rekonstrukci domu.

Je nízkoteplotní tepelné čerpadlo „horší“ než vysokoteplotní?

Možná vás napadne, zda tedy není lepší pořídit si rovnou vysokoteplotní tepelné čerpadlo, ať už s ním hodláte vytápět jakýkoliv dům, když je přece účinnější. Pokud však máte dům s nízkou tepelnou ztrátou a moderní otopnou soustavou, vysokoteplotní čerpadlo by se vám finančně nevyplatilo. Byla by to zbytečně velká investice, podobně, jako kdybyste si zakoupili tepelné čerpadlo vyšší výkonové řady, než jaká odpovídá energetickým nárokům vaší domácnosti. Vysokoteplotní tepelná čerpadla jsou totiž pochopitelně dražší než čerpadla nízkoteplotní.

Pozor na tzv. středněteplotní tepelná čerpadla

Na trhu se objevují také tzv. středněteplotní tepelná čerpadla, která dokáží ohřát vodu na 60–65 °C. To však zpravidla bývají jen upravená nízkoteplotní tepelná čerpadla, která nejsou určena k trvalému udržování vysokoteplotního chodu. K němu by totiž měly být v systému zapojeny dva chladivové okruhy, a pokud tomu tak není, nedá se spolehnout na to, že středněteplotní čerpadlo bude dlouhodobě zajišťovat skutečně efektivní a úsporné vytápění i při velmi nízkých venkovních teplotách.

Vysokoteplotní tepelné čerpadlo – cena

Kolik stojí  tepelné čerpadlo? Ceny se budou pochopitelně lišit dle parametrů dané nemovitosti, zvolené značky a vašich specifických požadavků. Průměrná cena tepelného čerpadla vzduch-voda se pohybuje kolem 300 000 Kč s DPH včetně všech komponent, práce a dopravy. Taková investice se vám obvykle vrátí do 7 let, často i dříve (záleží, z jakého zdroje vytápění přecházíte). Návratnost může výrazně zkrátit státní dotace – čerpat můžete až 110 000 Kč z programu Nová zelená úsporám nebo dokonce až 180 000 KčKotlíkových dotací.

Vysokoteplotní tepelné čerpadlo a zkušenosti s jeho provozem

Zajímá vás, jak jsou lidé spokojeni s vytápěním tepelným čerpadlem? Jak se jim osvědčily konkrétní značky zařízení i instalační firmy, které prováděly montáž? Podívejte se na nezávislý portál Refsite, kde najdete zákaznické recenze, jež můžete třídit i podle typu tepelného čerpadla, otopných ploch či tepelné ztráty domu, v němž proběhla instalace systému vytápění.

Nechte si vytápění navrhnout na míru

Chcete si být jistí, že se rozhodnete pro správný zdroj vytápění? Svěřte se do našich rukou. Pomůžeme vám vybrat to nejlepší vysokoteplotní tepelné čerpadlo, pokud je pro váš dům správnou volbou. Nebo zvolíme nízkoteplotní model – prostě objektivně vyhodnotíme optimální variantu, abyste mohli svůj domov vytápět co nejúčinněji a s nejnižšími nákladyKontaktujte nás telefonicky či mailem nebo si rovnou zobrazte naši nabídku tepelných čerpadel, z níž můžete na pár kliknutí získat detailní návrh řešení na klíč podle vámi zadaných parametrů.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?