Virtuální baterie pomůže využít přebytky z fotovoltaiky na maximum

Virtuální baterie pomůže využít přebytky z fotovoltaiky na maximum

Výroba solární energie fotovoltaikou v průběhu roku značně kolísá. V létě může vyprodukovat až pětkrát více elektřiny, než kolik jí dokážete v domácnosti spotřebovat. Přebytky z fotovoltaické elektrárny můžete využít různými způsoby. Jedním z nich je služba virtuální baterie, která funguje v podstatě na principu výkupu přebytků elektřiny. Kombinovat ji můžete i s klasickou baterií pro fotovoltaiku. Jaké jsou výhody a nevýhody virtuální baterie a za jakých podmínek má smysl si tuto službu pořídit?

Jak funguje virtuální baterie

Služba virtuální baterie funguje má sloužit podobně jako baterie skutečná – solární energii, kterou nedokážete okamžitě spotřebovat, můžete díky ní čerpat ve chvíli, kdy se vám to bude hodit. Zatímco elektřina ve fyzické baterii vydrží jen v řádu dnů, virtuální baterie vám umožní spotřebovat uloženou energii kdykoliv v průběhu roku. Má ale i své nevýhody.

Ve skutečnosti samozřejmě nejde o ukládání a spotřebu té samé elektřiny. Ve chvíli, kdy posíláte přebytky do sítě, kde je využije ten, kdo je zrovna potřebuje. Když vaše domácnost potřebuje dodat více elektřiny, než kolik vám vyrobí vaše fotovoltaika, budete ji čerpat ze sítě, ale za výhodnějších podmínek než běžní odběratelé (ale ne zadarmo, jako kdyby elektřinu čerpali z vlastní skutečné baterie). 

Služba virtuální baterie je zpoplatněna a podmínky se u jednotlivých poskytovatelů liší. Nejčastěji získávají zákazníci slevu na odběr se sítě. Výše této slevy se odvíjí od množství přetoků, které sami dodávají do distribuce. A pozor: služba virtuální baterie se může vylučovat s možností prodeje přebytků do sítě. Zákazník v takovém případě nesmí mít dva EAN kódy. Pokud má jak spotřební (pro dodávku elektřiny), tak i výrobní EAN (pro výkup přebytků z fotovoltaiky), může uzavřít pouze smlouvu na výkup přebytků. Služba virtuální baterie bude pro něj nedostupná.

Vyplatí se virtuální baterie? Srovnání výhod a nevýhod virtuální a klasické akumulace

 virtuální baterieklasická baterie
nutnost počáteční investice do zařízeníneano
krátkodobá akumulace energieanoano
dlouhodobá akumulace energieanone
zpoplatněné čerpání uložené energieanone
stabilní podmínky odběru uložené energie v dlouhém časovém horizontuneano
lze využívat i při výpadku sítěneano
lze využívat u ostrovního FV systémuneano
ekonomicky výhodnější než pouhý prodej přebytkůanoano

Jak vidíte, obě varianty mají své výhody i nevýhody – do klasické baterie pro solární panely musíte na začátku investovat nemalou částku a neumožní vám ukládat si do ní přebytky z léta na použití v zimě. Na druhou stranu vám ale poskytuje jistotu a velkou míru nezávislosti na distribuční síti. Je to vaše vlastnictví (navíc na její pořízení můžete i čerpat dotaci 8 000 Kč na každý 1 kWh bateriového úložiště), takže si můžete být jisti, že je vám k dispozici bez omezení, a nemusíte se obávat změn smluvních podmínek, jako tomu může být u služeb virtuální baterie, které garantují stanovené ceny pouze po dobu trvání smlouvy. Zároveň solární systém s bateriovým úložištěm zhodnocuje celou vaši nemovitost, což se o virtuální službě říct nedá.

Tip: Přečtete si také náš článek o tom, proč se vyplatí investovat do baterie. V dalším článku se zase dozvíte o stavební připravenosti pro solární systém – například to, kam umístit baterie pro fotovoltaiku.

I virtuální baterie má však přednosti, které vám ani nejlepší baterie pro fotovoltaiku nezajistí. Vyplatí se vám tedy virtuální baterie? Máte si ji pořídit namísto té skutečné? To, jestli se virtuální baterie vyplatí právě vám, nelze obecně říct. Záležet bude především na tom, jak velké množství přebytků, které nedokážete spotřebovat přímo v místě instalace, bude vaše fotovoltaika produkovat.

Okamžitá spotřeba vyrobené energie přímo na místě je totiž vždy nejvýhodnější. Vždy se vyplatí fyzická baterie, jen je potřeba správně zvolit její kapacitu. Velmi výhodné je i další využívání přebytků, jako je zejména ohřev vody, přitápění nebo nabíjení elektromobilu.

Pokud i tak produkuje vaše fotovoltaika velký objem přebytků, vyplatí se pro jejich využití zapojit i přenos distribuční sítí. Sem bude vedle služby virtuální baterie patřit také prodej přebytků elektřinysdílení elektřiny mezi odběrnými místy nebo v rámci energetického společenství. Těmto tématům se detailně věnujeme v samostatných článcích.

Virtuální baterie, nebo převod elektřiny na jiné odběrné místo?

Využívání virtuální baterie se do jisté míry podobá převodu elektřiny na jiné odběrné místo: třeba z chalupy na slunné jižní Moravě si můžete solární energii posílat do bytu ve městě. To lze v režimu aktivního zákazníka coby jednotlivec nebo skupinka až 10 osob a toto sdílení či převod elektřiny je možný napříč celou distribuční soustavou ČR. Tato služba je sama o sobě zdarma – stačí provést bezplatnou registraci u Elektroenergetického datového centra (EDC), které spustí svůj provoz 1. 7. 2024. Podobně jako u virtuální baterie vás ale neminou poplatky za využití distribuční sítě k přenosu vyrobené elektřiny.

Nevýhodou sdílení elektřiny mezi odběrnými místy je to, že energie musí být ihned spotřebována, případně uložena do fyzické baterie. Pokud si tedy vyrábíte pomocí fotovoltaiky elektřinu na chalupě a posíláte si ji do bytu ve městě, musí se zde také hned využít. Pokud jste ale stejně zrovna v práci a děti ve škole, nebo máte volno, které trávíte po výletech, vyrobenou solární energii nestihnete spotřebovat.

Virtuální baterie jak skvělý doplněk využití vyrobené energie do posledního elektronu

Jak už vyplynulo z předchozího textu, otázka nestojí, jestli si pořídit skutečnou, nebo virtuální baterii. Tu fyzickou vám doporučíme v každém případě; ta virtuální může být dobrým nástrojem, jak upotřebit solární energii, kterou nedokážete čerpat hned nebo v rámci jednotek dnů přímo v místě instalace. Ani nejvýhodnější virtuální baterie totiž není výhodnější než okamžitá spotřeba.

Proto byste měli v první řadě zajistit, aby vaše fotovoltaika byla správně navržena tak, aby svým výkonem co nejlépe odpovídala nárokům vaší domácnosti. Co největší fotovoltaika nemusí být vždy nejlepší řešení – může mít totiž příliš dlouhou návratnost a zbytečně velkou kapacitu, kterou nedokážete plně využít. Objednejte si fotovoltaiku na klíč – stačí pár kliknutí a získáte návrh systému na míru svým potřebám a s ohledem na svůj rodinný rozpočet, s předpokládanou výši dotace, kterou za vás vyřídíme, a s odhadem úspor a návratnosti.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?

Spustit kalkulačku

Jak vám tento článek pomohl?