Topná křivka tepelného čerpadla

Topná křivka tepelného čerpadla

Jak zajistit, aby bylo vaše vytápění co nejefektivnější a zároveň nejúspornější? Správným nastavením topné křivky tepelného čerpadlaCo to obnáší a jaké parametry je potřeba vzít do úvahy? Dozvíte se v našem dnešním článku.

Co je to topná (ekvitermní) křivka tepelného čerpadla

Topná křivka tepelného čerpadla je klíčovým prvkem řízení jeho výkonu a efektivity. Jde o grafickou reprezentaci vztahu mezi vnější teplotou vzduchu a výstupní teplotou vody do otopného systému daného objektu.

Se změnou venkovní teploty se totiž mění i tepelná ztráta domu, což znamená, že je potřeba topit s odlišnou intenzitou, aby byla zachována stejná vnitřní teplota. Jednoduše: čím je venku chladněji, tím je třeba ohřívat topnou vodu na vyšší teplotu, abyste měli doma stále příjemně teplo. Právě topná křivka tepelnému čerpadlu udává, jak má teplotu topné vody regulovat, aby požadovanou teplotu v interiéru udrželo.

Tento způsob optimalizace provozu vytápění se nazývá ekvitermní regulace. Ta pomáhá tepelnému čerpadlu pracovat efektivněji a v souladu s aktuálními klimatickými podmínkami a tepelnými vlastnostmi daného objektu. Více o možnostech optimalizace chodu tepelného čerpadla najdete v článku Ekvitermní regulace, nebo termostat k tepelnému čerpadlu?

Topná křivka zajistí nejen teplotní komfort, ale i nízké náklady na vytápění

Správné nastavení topné křivky tepelného čerpadla se postará nejen o konstantní teplotu v domácnosti, ale také pomáhá optimalizovat provozní náklady. Při vyšších venkovních teplotách totiž čerpadlu stačí topnou vodu ohřívat na nižší teplotu. Tepelné čerpadlo je v za těchto podmínek účinnější (dosahuje vyššího topného faktoru), a má tedy i nižší náklady na provoz.

Jak nastavit topnou křivku tepelného čerpadla

Protože každý dům je jiný a má jiné tepelné vlastnosti (má odlišnou míru zateplení, je z jiného materiálu, má určitý typ otopných ploch a má jinou tepelnou setrvačnost), je potřeba topnou křivku tepelného čerpadla nastavit vždy individuálně. K tomu se využívají čtyři parametry:

  • strmost topné křivky,
  • paralelní posun,
  • noční snížení teploty,
  • mezní hodnota vytápění.

Strmost topné křivky určuje, o kolik se má zvýšit výstupní teplota topné vody, když poklesne venkovní teplota. Čím bude křivka strmější, tím větší bude spotřeba energie pro vytápění.

Paralelní posun přizpůsobuje výstupní teplotu topné vody venkovní teplotě.

Parametr nočního snížení teploty říká tepelnému čerpadlu, od kdy do kdy má teplotu ve vytápěném objektu snížit (pro období spánku je vhodnější nižší teplota vzduchu –  detailněji o tom píšeme v článku Jaká je správná teplota v domácnosti).

Mezní hodnota vytápění dává venkovní teplotu, při níž dojde k úplnému vypnutí vytápění.

 

Správné nastavení topné křivky tepelného čerpadla je velmi důležité. Vy si s ním ale starosti dělat nemusíte. Tepelné čerpadlo vám navrhneme, nainstalujeme a nastavíme tak, aby fungovalo optimálně a s co nejnižšími provozními náklady; stačí nás kontaktovat. Síť vyškolených techniků máme po celé ČR, takže to k vám máme zpravidla méně než 50 km a jsme vám tak stále k dispozici.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?

Spustit kalkulačku

Jak vám tento článek pomohl?