Topení pomocí klimatizace v zimě – cena provozu

Topení pomocí klimatizace v zimě – cena provozu

Zima se blíží a otázka, jak efektivně vytápět domácnost, je stále aktuálnější. Jednou z možností je využití klimatizační jednotky, která může sloužit nejen k chlazení v horkých letních dnech, ale také k ohřevu vzduchu v zimě. Komu se vytápění klimatizací vyplatí a na kolik vyjde provoz? Čtěte dál a dozvíte se to!

Zima se blíží a otázka, jak efektivně vytápět domácnost, je stále aktuálnější. Jednou z možností je využití klimatizační jednotky, která může sloužit nejen k chlazení v horkých letních dnech, ale také k ohřevu vzduchu v zimě. Komu se vytápění klimatizací vyplatí a na kolik vyjde provoz? Čtěte dál a dozvíte se to!

Vytápění domu klimatizací – jak funguje

Klimatizace je zařízení, které se tradičně používá k ochlazování vzduchu v interiéru v letních měsících. Nicméně, moderní klimatizace se dají používat i k vytápění. A to díky tomu, že při obráceném chodu funguje klimatizace jako tepelné čerpadlo vzduch-vzduch. To znamená, že přenáší teplo z venkovního vzduchu do objektu. Obráceného chodu se v zařízení dosáhne tak, že se jednoduše změní způsob distribuce tepla – chladivo začne systémem procházet obráceně. 

Na rozdíl od ostatních typů tepelných čerpadel předává tepelný výkon přímo vzduchu v domácnosti, aniž by k tomu využívalo otopnou soustavu. Díky tomu je topení klimatizací velice efektivní a dosahuje vysokého topného faktoru.

Typy klimatizací

Existuje několik typů klimatizací, ale v kontextu vytápění lze rozlišit mezi mobilními a nástěnnými klimatizačními jednotkami. Mobilní klimatizace jsou přenosné a mohou být umístěny v různých místnostech podle potřeby. Mají však nižší výkon, a tak se hodí spíš jen do menších prostor. Veškerá technologie se nachází v jednom zařízení, odvod vzduchu probíhá přes hadici, která se obvykle umisťuje do okna.

Nástěnné klimatizace mají jednu venkovní jednotku, která může být propojena s více vnitřními jednotkami. Vnitřní jednotky jsou pevně instalovány na stěně a nelze je přemisťovat. Pro každou místnost budete potřebovat speciální vnitřní jednotku. Toto řešení je nákladnější i technicky náročnější, ale oproti mobilní klimatizaci přináší vyšší efektivitu vytápění.

Topení klimatizací – spotřeba a cena provozu za topnou sezónu

  • 1 kWh = 6,00 Kč (sazba D57d) – přesná cena závisí na aktuálních cenících a zvoleném typu smlouvy
  • Příkon klimatizace energetické třídy A++ v režimu topení = 1,1 kW (odpovídá průměrnému maximálnímu příkonu)

Spotřeba za hodinu: 

Cena za jednu hodinu topení klimatizací = 1,1 × 6,00 Kč = 6,60 Kč/h

Spotřeba za den:

Poběží-li klimatizace 12 hodin denně (spotřebuje 13,2 kWh/den), bude stát 1 den vytápění 13,2 × 6,00 Kč = 79,20 Kč

Spotřeba za topnou sezónu (180 dní v roce):

Za topnou sezónu bude stát provoz klimatizace 180 × 79,20 Kč = 14 256 Kč

Jaké jsou náklady na vytápění jinými zdroji tepla?

Jak si vede vytápění klimatizací v porovnání s jinými topidly? Podívejte se na naše detailní srovnání zdrojů vytápění a jejich provozních a pořizovacích nákladů.

Výhody a nevýhody topení klimatizací v zimě

Tak jako každý zdroj vytápění, i klimatizace má své výhody a nevýhody. Představme si ty hlavní:

Výhody vytápění klimatizací

  • Rychlost vytápění. Klimatizace mohou rychle zahřát místnost, což je užitečné při náhlém poklesu teploty nebo když přijede na víkend na chalupu.
  • Možnost chlazení v létě. Klimatizace může sloužit jak k vytápění, tak i k chlazení, což je dvojitý benefit.
  • Jednoduchá instalace. Zejména mobilní klimatizace nevyžaduje složitou instalaci a lze ji přesouvat podle potřeby.
  • Nižší investice. Pořízení klimatizace, resp. tepelného čerpadla vzduch-vzduch vás vyjde nejlevněji ze všech typů tepelných čerpadel.

Nevýhody vytápění klimatizací

  • Vyšší provozní náklady. Provoz klimatizace jako zdroje tepla může být dražší v porovnání s jinými topnými systémy.
  • Nižší efektivita v extrémních podmínkách. V extrémně chladných podmínkách může klimatizace ztratit na účinnosti.
  • Lokální vytápění. Klimatizace jsou obvykle vhodné pro vytápění jedné místnosti, ne celého domu.
  • Vyšší hlučnost vnitřní jednotky.
  • Nelze s ní ohřívat vodu.

Bude topení klimatizací pro vás to pravé?

Využití klimatizace k vytápění má své výhody, jako je především nízká pořizovací cena a snadná instalace. Má ale i své limity, pro něž se příliš nehodí pro vytápění větších rodinných domů. Dostatečně totiž vytopí pouze menší prostory, které nejsou příliš členité. Navíc je poměrně hlučná a také neumožňuje další funkce, jako je ohřev vody. 

Proto topení klimatizací ze zkušenosti doporučujeme především na menší chalupy a chaty a pro příležitostné vytápění. Do běžného rodinného domu bude vhodnější a energeticky efektivnější tepelné čerpadlo vzduch-voda. Rádi vám poradíme a vybereme pro vás to pravé vytápění – stačí nás kontaktovat.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?