Tepelné čerpadlo k ohřevu vody – vyplatí se?

Tepelné čerpadlo k ohřevu vody – vyplatí se?

Pořízení tepelného čerpadla ze všeho nejdříve vyžaduje rozhodování na mnoha úrovních. Toto nové zařízení totiž nemusí sloužit jen k vytápění domu. Můžete s ním také ohřívat vodu. Ohřev vody tepelným čerpadlem vám může ušetřit až 60 % nákladů oproti elektrickým bojlerům. Ohřátou vodu navíc můžete čerpat kdykoliv. 

Pořízení tepelného čerpadla ze všeho nejdříve vyžaduje rozhodování na mnoha úrovních. Toto nové zařízení totiž nemusí sloužit jen k vytápění domu. Můžete s ním také ohřívat vodu. Ohřev vody tepelným čerpadlem vám může ušetřit až 60 % nákladů oproti elektrickým bojlerům. Ohřátou vodu navíc můžete čerpat kdykoliv. 

Příklady z praxe – tepelné čerpadlo pro ohřev TV a možné situace

Tepelné čerpadlo na ohřev teplé vody (dříve označováno jako ohřev TUV – neboli ohřev teplé užitkové vody) se ovšem nemusí vyplatit každému. Jelikož je situace vždy specifická, uvádíme konkrétní případy.

1. Nyní máte zásobník teplé vody (ZTV) a chcete ho použít na napojení k tepelnému čerpadlu. 

Tento způsob ve většině případech nebude možné realizovat, jelikož tepelná čerpadla pro ohřev vody potřebují zásobníky, které mají větší plochu výměníku.

2. Máte relativně nový zásobník teplé vody, který nelze připojit k tepelnému čerpadlu.

Existují 2 řešení:

  • Zásobník se nahradí novým zásobníkem pro tepelné čerpadlo na ohřev TV.
  • Instaluje se tepelné čerpadlo, které umožňuje jednoduché rozšíření systému pro ohřev teplé vody. Po dosloužení původního zásobníku se nainstaluje nový a přidá se propojovací potrubí a teplotní čidlo.

3. Zásobník máte v koupelně (v koupelnách) v jiném patře, než je stávající zdroj tepla.

Nutnost propojení místa stávajícího zásobníku s novým s sebou nese stavební úpravy, jako například zasekání potrubí v již hotových koupelnách a ostatních místnostech. Tyto zásahy jsou finančně náročné a ekonomická návratnost z úspor přípravy teplé vody tepelným čerpadlem vychází na mnoho let přesahující životnost zásobníku teplé vody.

4. Ohřev teplé vody je dimenzován pro max. dvě osoby.

Spotřeba energie resp. finanční roční náročnost je relativně nízká a opět se ve většině případů nevyplatí.

5. Ohřev pro více než dvě osoby. 

Tato varianta ohřevu TV tepelným čerpadlem se ekonomicky vyplatí. Jen je nutné počítat s větším nárokem na prostor v technické místnosti.

Tip: Přečtěte si také, jak vybrat zásobník teplé vody.

Tepelné čerpadlo na ohřev vody – cena

Obecně se investice oproti tepelnému čerpadlu bez možnosti ohřevu teplé vody zvýší asi o 30 000 Kč. Kolik stojí tepelné čerpadlo a jaká je jeho návratnost v letošním roce se dozvíte v samostatném článku.

Co dalšího byste měli dodržet?

1. Neohřívejte vodu nad 45 °C

Vyšší požadovaná teplota vyžaduje ohřev pomocí elektrických patron a tedy mnohem vyšší spotřebu elektřiny.

2. Minimální objem zásobníku TV 200 litrů

Kvůli nižší teplotě TV spotřebujete více vody. Standardní objemy kolem 100 litrů tudíž nebudou dostačovat. Rohové vany vyžadují objem až 300 litrů.

Víte, že...? Pro 4člennou domácnost se zpravidla vyplatí zásobník o objemu 300 l. Zdá se vám to hodně? Přečtěte si rady Karla Náprstka, který vysvětluje, jak výběrem vhodného zásobníku teplé vody předejdete problémům s tepelným čerpadlem a ještě ušetříte za energie.

Má vaše domácnost jinou specifickou situaci? 

Než se pustíte do montáže tepelného čerpadla, obraťte se na naše experty, kteří vám zdarma spočítají, zda se vám vyplatí. To, jaké tepelné čerpadlo vyberete, bude mít zásadní vliv na váš domácí komfort v dalších desítkách let.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?