Správné dimenzování tepelného čerpadla

Správné dimenzování tepelného čerpadla

Vhodně zvoleným výkonem tepelného čerpadla zajistíte správnou teplotu v domácnosti, minimální provozní náklady, krátkou návratnost a naopak dlouhou životnost vašeho zdroje tepla. Přečtěte si více o tom, proč je dimenzování tepelného čerpadla tak důležité, a jaký výkon zvolit právě pro svůj dům.

Vhodně zvoleným výkonem tepelného čerpadla zajistíte správnou teplotu v domácnosti, minimální provozní náklady, krátkou návratnost a naopak dlouhou životnost vašeho zdroje tepla. Přečtěte si více o tom, proč je dimenzování tepelného čerpadla tak důležité, a jaký výkon zvolit právě pro svůj dům.

Tepelná ztráta domu: středobod dimenzování tepelného čerpadla

Abyste mohli mít doma příjemně teplo, potřebujete mít účinné vytápění, které dokáže uspokojit energetické nároky domácnosti a přitom pokrýt tepelnou ztrátu vašeho domu – tedy úniky tepla, k nimž dochází přes zdi, střechu, ale i veškeré otvory a škvíry. Vědět, jaká je alespoň přibližná hodnota tepelné ztráty, je klíčovým předpokladem pro to, abyste si mohli vybrat ten pravý zdroj tepla. Vše o tom, jak se tepelná ztráta určuje, a jak ji snížit na minimum, si můžete přečíst v našem dalším článku.

Důležité je podotknout, že tepelná ztráta není konstantní, ale mění se v průběhu roku podle venkovní teploty. Čím je venkovní teplota nižší, tím je tepelná ztráta vyšší. Je to logické: ve větší zimě je potřeba topit na vyšší výkon, aby se dosáhlo požadované teploty. V našich klimatických podmínkách (navíc s přihlédnutím ke globálním změnám podnebí) nastávají velmi nízké teploty jen několik dní v roce (výjimku mohou tvořit horské lokality). 

Čtěte také: Výkon tepelného čerpadla a jaké jsou náklady na provoz při různých venkovních teplotách a požadované teplotě topné vody.

Proto zpravidla nemá smysl volit maximální výkonovou řadu tepelného čerpadla. Pro tyto výjimečně chladné dny posílí výkon čerpadla doplňkový (bivalentní) zdroj. Je to ekonomičtější řešení jak z pohledu pořizovacích, tak i provozních nákladů. Konkrétní výkon, na který se tepelné čerpadlo dimenzuje, záleží také na technologii, kterou zdroj tepla používá ke svému fungování – vše vysvětlujeme hned v následující části článku.

Dimenzování výkonu tepelného čerpadla podle typu kompresoru

Správné dimenzování tepelného čerpadla vám zajistí nejen optimální teplotní komfort, ale zároveň přispěje k tomu, aby vám tepelné čerpadlo dlouho vydrželo. Čerpadlo potřebuje pro svůj chod kompresor, jenž je nezbytnou součástí chladivového okruhu. Jeho hlavním úkolem je stlačování chladiva, které slouží k přenosu tepla v rámci celého systému.

Správným dimenzováním tepelného čerpadla se optimalizuje počet startů kompresoru. Pokud se kompresor musí spouštět příliš často, nadměrně se tím zatěžuje, a hrozí, že se rychleji opotřebí. To pak snižuje životnost tepelného čerpadla.

U čerpadel se můžeme setkat se dvěma typy kompresorů: on/off (označované také jako start-stop) a invertorové. Podrobně se tomu věnujeme v článku Invertorové tepelné čerpadlo pro maximální úsporu energie. Ve zkratce: kompresor typu on/off je buď vypnutý (když je dosaženo požadované teploty), nebo jede na plný výkon (pokud teplota poklesne pod určitou mez). Nic mezi tím. Kompresor s invertorovou technologií umožňuje plynulou regulaci výkonu dle aktuální potřeby.

S ohledem na to se, dle evropského standardu, výkon tepelných čerpadel typu on/off dimenzuje na 80 % tepelné ztráty domu, aby se čerpadlo zbytečně nezapínalo a nevypínalo („netaktovalo“) v rychlém sledu při vyšších venkovních teplotách. U invertorových tepelných čerpadel taktování nehrozí, proto se dimenzují na 100% pokrytí tepelné ztráty objektu.

Tip: Přečtěte si, jak vybrat tepelné čerpadlo.

Roli hraje i správné dimenzování velikosti zásobníku teplé vody

Pro optimalizaci chodu tepelného čerpadla a minimalizaci provozních nákladů se využívá také správné dimenzování velikosti zásobníku teplé vody a jeho dostatečná teplosměnná plocha. Proč? Vysvětluje expert na tepelná čerpadla Karel Náprstek v samostatném článku.

Špatně dimenzované tepelné čerpadlo se vám prodraží

Pokud je čerpadlo poddimezováno, tj. má nižší výkon, než aby dokázalo pokrýt nároky na vytápění, kompresor se přetěžuje a může relativně rychle „odejít“. Investice do nového kompresoru vás pak může vyjít na 10 až 20 tisíc Kč plus DPH.

Naopak naddimenzování tepelného čerpadla znamená, že si pořídíte stroj se zbytečně vysokým výkonem, jehož potenciál nedokážete plně využít. Vyšší výkonové řady jsou pochopitelně dražší. Zbytečně se tak plácnete přes kapsu a prodloužíte návratnost své investice do tepelného čerpadla.

Z toho plyne: ani moc, ani málo. Správně vybrat tepelné čerpadlo je klíčem k úspěchu. Vy si s tím však nemusíte lámat hlavu. Optimální řešení vám navrhne naše chytrá kalkulačka tepelných čerpadel. Stačí zadat pár základních údajů o vašem domě a nárocích vaší domácnosti a získáte návrh řešení na klíč. Kalkulačka volí z více než 300 zařízení a vybrat si můžete v různých cenových hladinách a podle vlastních preferencí (hlučnost, výkon, volba konkrétní značky atd.). Tak neváhejte, ať příští topnou sezónu zahájíte už s novým zdrojem tepla  – správně nadimenzovaným tepelným čerpadlem!

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?

Spustit kalkulačku

Jak vám tento článek pomohl?