Domácí nabíjení elektromobilu – šetřete s nabíjecí stanicí

Domácí nabíjení elektromobilu – šetřete s nabíjecí stanicí

Čas, finance, pohodlí i jistota do budoucna. To jsou hlavní důvody, proč se vlastníci elektromobilů rozhodují investovat do možnosti nabíjet elektroauto doma. Někdo využívá klasické zásuvky, jiný bezpečnější a modernější technologii – domácí nabíjecí stanici pro elektromobily.

Domácí nabíjení elektromobilu pomocí běžné zásuvky

Většina majitelů elektromobilů nabíjí svá auta takzvaným pomalým nabíjením s využitím střídavého proudu 230/400 voltů resp. 2,3–3,7 kW/11–22 kW. Vypadá to tak, že nabíjecí kabel obsahuje na jedné straně konektor do vozu (současným evropským standardem je TYP 2) a na druhém konci běžně známou zástrčku do domácí sítě (TN 230/400 V). 

Výhodou tohoto způsobu nabíjení elektromobilu doma je využití existující infrastruktury bez další investice, nevýhodou je zatížení neprověřené instalace a nabíjení bez řízení odběru. Nabíjení elektromobilů přes běžné zásuvky však zůstává flexibilní a nejsnadněji dosažitelné navzdory zdlouhavému nabíjení.

Domácí nabíjecí stanice na zeď

Modernějším řešením je s nadsázkou řečeno vytvořit si ze své garáže vlastní čerpací stanici. Domácí nabíjecí stanice pro elektromobily ve většině případů (oproti nabíjení ze zásuvky 230 V/2,3 kW) urychlí proces nabíjení (při současném navýšení příkonu a jištění). Navíc přinese bezpečnost. Při nabíjení elektroauta z obyčejné zásuvky vás bohužel může potkat to, že elektrický jistič neutáhne chod nabíjení elektroauta a dalších domácích spotřebičů. Vypadnutí pojistek je pak jeden z důsledků, požár v garáži až ten nejhorší scénář. S nabíjecí stanicí se vám nic takového nemůže přihodit.

Nabíjecí stanice ve firmách – síla DoubleBoxu

Vozové parky pro elektroauta jsou stále častější řešení českých firem. Právě tam najdou nabíjecí stanice své místo, a to ve verzi DoubleBoxu, kdy je možné zachovat příkon 22 kW u nabíjení dvou vozidel zároveň

Největší výhody nabíjecí stanice

  • Výhodou pomalého nabíjení přes zásuvku nebo s nabíjecí stanicí bývá delší životnost baterie elektroauta a také dostupnost nabíjení
  • S většinou dostupných nabíjecích stanic zkrátíte dobu nabíjení elektromobilu až 10×.
  • Nabíjecí stanice umí sledovat odběr v síti, takže proud protékající do elektromobilu bude upravovat tak, aby se elektrický jistič neodpojoval.
  • Budete šetřit svůj čas a dobíjet auto v naprostém pohodlí své garáže nebo přístřešku na zahradě. 

Nabíjecí stanice zajišťuje:

  • Bezpečné nabíjení elektromobilu,
  • stabilitu odběru elektřiny pro vaši nemovitost,
  • zachování toků energie v domácnosti při nabíjení (při nabíjení z klasické zásuvky si auto vezme to, co potřebuje, bez ohledu na potřeby domu),
  • v případě napojení na fotovoltaiku chytré využití přebytků vyrobené elektřiny.
Wallboxy pro pohodlné nabíjení elektromobilu.

Na kolik vás nabíjecí stanice vyjde a kolik stojí provoz?

Novou nabíjecí stanici včetně instalace si díky dotaci pořídíte už od 19 000 Kč (z programu Nová zelená úsporám na ni můžete čerpat dotaci 15 000 Kč). Se získáváním energie vám může výrazně pomoct fotovoltaika. Nabíjení elektromobilu z fotovoltaiky je vhodným a udržitelným řešením, které vám může přinést významnou finanční úsporu.

Nabíjecí stanici vám rádi nainstalujeme v kombinaci s fotovoltaikou. 

Nabíjení elektromobilů – cena

Nabíjecí stanice se hodí pro kterýkoliv elektromobil, nabíjení s ním je až desetinásobně rychlejší než s klasickou zásuvkou,“ uvádí Daniel Helcl, spoluzakladatel Woltair. A jaká je cena nabíjení elektromobilu? Helcl vysvětluje: „Vlastníci elektroauta k tomu mohou užívat tarif distribuční sazby D27d, se kterým mohou v době mezi 18. a 8. hodinou čerpat po dobu 8 hodin elektřinu za ještě nižší cenu. To může cenu za kilowatt elektřiny snížit až na 2,50 Kč, takže se dostanete na symbolických 50 haléřů na kilometr.“ 

Srovnání cen nabíjecí stanice a zemního plynu

Jak se liší při nabíjení elektromobilu cena oproti zemnímu plynu? Motoristé vědí, že výhodné je „jezdit na plyn“. K částce, jakou však nabízí možnost elektromobilu s nabíjecí stanicí, se nepřiblíží ani auta s pohonem na zemní plyn, u kterých je spotřeba téměř 1 Kč na kilometr. 

Jak rychlé bude nabíjení?

To ovlivní především výkon nabíjecí stanice. Vybírat můžete výkon od 7 kW do 22 kW. Čím vyšší výkon, tím rychlejší nabíjení. Důležitý je ale i maximální nabíjecí výkon nabíječky v elektromobilu, který nemusí překročit 11 kW. V takovém případě není vyšší výkon nabíjecí stanice třeba, jelikož by mnohé nezmohl. Při jeho nákupu a instalaci však zvažte budoucí potřeby. Vývoj jde dopředu a s ním se zkracuje doba nabíjení elektromobilu.

Užitečné funkce nabíjecí stanice překvapí

U své domácí nabíjecí stanice pro elektromobily můžete užívat celou řadu různých funkcí. Nabíjecí stanice pro elektromobily umí:

  • nabíjet podle vytíženosti domácí sítě a naplno se rozjet, až celý dům usne,
  • přizpůsobovat čas nabíjení dle doby nízké sazby za elektřinu, 
  • používat klíček nebo RFID kartu pro zabránění neoprávněného nabíjení, 
  • evidovat spotřebovanou energii pro daňové účely, 
  • využívat mobilní aplikace pro řízení spotřeby, 
  • detekovat únik stejnosměrného proudu nebo třeba využít energii ze střešní elektrárny.

Jak instalovat vlastní nabíjecí síť

Nabíjecí stanici smí instalovat oprávněná osoba (s odbornou způsobilostí dle vyhlášky č. 50/1978 Sb.). Instalaci musí předcházet revize domácí sítě, popřípadě její úprava. 

  • Nabíjecí stanici je dobré umístit do 22 metrů od rozvaděče. V čím větší vzdálenosti bude, tím větší budou energetické ztráty.
  • Připojení by mělo mít třífázový proud.
  • Elektrický obvod pro nabíjecí stanici musí zvládnout připojení spotřebiče o 22 kW (dnes stačí 11 kW, ale dimenzováním na dvojnásobek se připravíte pro případ, že se v budoucnu rozhodnete instalovat DoubleBox, který umožňuje nabíjení dvou vozů současně).
  • Hodnota hlavního jističe musí být vyšší než jištění nabíjecí stanice.

Výhodná sazba pro všechny spotřebiče

S výhodnou sazbou D27d získáte navíc speciální tarif pro vlastníky elektromobilů, který vám umožní získávat o mnoho levnější elektřinu pro celou domácnost (v určitém denním čase). Tuto sazbu poskytuje většina dodavatelů elektřiny.

Vysoká odolnost a instalace nabíjecích stanic

Uvedení nabíjecí stanice do provozu  je snadné – technikům na celou instalaci stačí jeden den. Stanici budete potřebovat funkční celoročně, takže je dobré vybrat místo bez větru a pod střechou. Díky vysoké odolnosti však mohou stát i nekrytě.  

Propojte svou domácí stanici se střešní elektrárnou

Vlastníte fotovoltaickou elektrárnu? Nebo o ní uvažujete? Pokud budete dobíjet svoji nabíjecí stanici energií, kterou vám přes den nastřádá sluníčko, máte vyhráno hned několikrát za sebou. Nabíjejte svůj elektromobil levně bez zbytečné zátěže životního prostředí a se šetřením financí, což se projeví i v budoucnu s přihlédnutím k vysokým cenám energií. Domluvte si schůzku s Woltair expertem a získejte cenné informace. Kontaktujte nás ještě dnes.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?