Je třeba čistit solární panely a v zimě z nich odstraňovat sníh?

Je třeba čistit solární panely a v zimě z nich odstraňovat sníh?

Čistit, nebo nečistit? Mnoho majitelů domácích fotovoltaických elektráren jejich údržbu příliš neřeší. Vhodně nainstalované panely se totiž do značné míry čistí samy, aspoň co se hrubších nečistot, sněhu a námrazy týče. Pravidelné čištění, ideálně profesionální firmou, však pomáhá udržet výkonnost panelů na maximum, navíc může předcházet vzniku závad a prodlužovat životnost fotovoltaiky.

Samočisticí schopnost solárních panelů

Panely se ve většině případů instalují ve sklonu 15–50° a ten v kombinaci s jejich hladkým povrchem zajišťuje, že z nich listí, sníh a další ulpělý materiál sám sklouzne. Navíc, i když jsou panely dočasně pokryty sněhem, stále mohou produkovat elektřinu ze slunečního záření, které proniká skrze sněhovou pokrývku. Panely se při tom zahřívají, což podporuje odtávání sněhu a námrazy.

Pozor: při sklonu menším než 15° již toto samočištění nefunguje a panely budou vyžadovat pravidelnou údržbu.

panely v zime.jpg

Více o tom, jak funguje fotovoltaika v zimě a za zhoršených světelných podmínek, píšeme v samostatném článku. Možná vás překvapí informace, že mráz zvyšuje účinnost solárních panelů, a to až o 20 %.

Údržba a čištění solárních panelů – vyplatí se?

Na panelech se časem může vytvořit film z nečistot, jako je například prach, pyl nebo ptačí trus (ptáci totiž rádi hnízdí pod panely, protože je tam příjemně teplo). To může postupně snížit účinnost solárních panelů o 10–20 %. Přesto mnoho lidí v českých podmínkách pravidelné čištění solárních panelů neřeší. Nechtějí na údržbu vynakládat prostředky navíc. Fotovoltaika jim i tak poskytuje dostatečné množství elektřiny na provoz jejich domácnosti.

Pokud se však pro čištění rozhodnete, určitě vám doporučujeme přenechat to odborníkům a raději si připlatit, než se snažit o údržbu svépomocí. Při neodborném čištění či odstraňování sněhu totiž hrozí, že poškodíte panely, ale především, že se zraníte. A za to riziko to rozhodně nestojí. Vždy se držte těchto zásad:

  • Pokud budete přeci jen chtít panely čistit sami, vaše bezpečnost musí být na prvním místě.
  • Při odklízení sněhu z panelů (např. pokud bydlíte na horách a sněhová nadílka je tu pravidelně bohatá), mějte předem připravený prostor, kam budete sníh shazovat, aby nedošlo k žádným škodám.
  • Nikdy nepoužívejte k čištění košťata ani jiné náčiní, kterým byste si mohli povrch panelů poškodit.
  • Domácí kutilové někdy používají k mytí a čištění fotovoltaických panelů:
    • vodu ze zahradní hadice
    • fukar na listí, kterým odfouknou větší nečistoty i sníh
    • běžné pomůcky na mytí oken a jiných skleněných ploch
    • vysokotlaký čistič (tzv. vapku)

Profesionální údržba solárních panelů a servis prodlouží jejich životnost

Pokud chcete udržet účinnost panelů na maximum, a zároveň prodloužit jejich životnost, doporučujeme vám objednat si profesionální čištění 1–2× za rok

Lukáš Papež, expert na fotovoltaiku, vysvětluje, jak je to s oblibou čištění panelů: „Z našeho působení v dalších zemích víme, že v zahraničí je čištění panelů běžné (Woltair působí také v Polsku, Německu a Itálii). Víme také, že čistění má přínos z hlediska účinnosti a životnosti panelů. V ČR se ale tato služba, zřejmě kvůli finanční nákladnosti, zatím příliš nevyužívá.“

Profesionální firmy jsou vybavené vysokozdvižnými plošinami a především speciálními stroji na čištění, většinou na bázi tlakové vody, která se pro tyto účely demineralizuje, aby se na panelech netvořil vodní kámen. Zároveň se používají i různé druhy impregnace panelů, které zajišťují, že na jejich povrchu tolik neulpívají nečistoty.

Oko experta včas odhalí problém

Když využijete profesionálních služeb, má to i další benefity. Nejen ty, že panely budete mít perfektně čisté bez práce a bez rizika, že při mytí solárních panelů spadnete ze střechy. Expert na čištění fotovoltaiky zároveň provádí i optickou kontrolu dokáže při údržbě zároveň odhalit, pokud jsou panely nebo další součástky elektrárny poškozené nebo nedostatečně upevněné. Údržba a servis je tak klíčem k bezpečnému a bezproblémovému provozu fotovoltaiky, která tu pro vás bude celá desetiletí.

Chcete vědět více? Kontaktujte naše experty na fotovoltaiku. Díky mnohaletým zkušenostem v oboru vám dokážeme zprostředkovat údržbu panelů a postarat se o jejich servis i opravy, a to s expresní reakcí a po celé ČR.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?

Spustit kalkulačku

Jak vám tento článek pomohl?