Desatero pro výběr spolehlivého dodavatele fotovoltaiky

Desatero pro výběr spolehlivého dodavatele fotovoltaiky

Jak si vybrat instalační firmu tak, abyste svého rozhodnutí nemuseli litovat? Aplikujte naše desatero, díky němuž budete mít svatý klid a na střeše boží soláry.

Jak si vybrat instalační firmu tak, abyste svého rozhodnutí nemuseli litovat? Aplikujte naše desatero, díky němuž budete mít svatý klid a na střeše boží soláry.

Možná vás také znepokojily zprávy o krachujících dodavatelích a nejste si jistí, jestli si fotovoltaiku vůbec objednat, abyste také nenaletěli. Na základě bohatých zkušeností z oboru jsme pro vás dali dohromady 10 vodítek, podle nichž najdete nejlepší firmy na fotovoltaiku.

1. Dostatečně velká společnost

Malá firmička může být velice šikovná, ale nikdy nemůže zajistit stejné zázemí a rozsah služeb jako velká společnost. A když bude její jediný technik zrovna na dovolené nebo si, nedejbože, zlomí třeba ruku, budete muset se svým požadavkem počkat, až bude za několik týdnů znovu k dispozici. 

2. Stabilita a důvěryhodnost. Žádné vysoké zálohy

To, že firma nabírá hodně zakázek a dělá velké reklamní akce, ještě nemusí znamenat, že tu pro vás bude i v dalších letech a nezkrachuje poté, co od vás vybrala tučnou zálohu, aniž stihla dokončit montáž nebo vyřídit vaši reklamaci. Stabilní a prosperující firma roste ve všech směrech – tedy nejen, že uzavírá smlouvy s novými zákazníky, ale má také odpovídající materiál a dostatek kompetentních pracovníků, kteří zakázku zrealizují.

3. Odbornost a profesionalita

Má firma spolehlivé a odborně vyškolené pracovníky, kteří nejsou jen (přinejlepším) o lekci dál než zákazník? Fotovoltaiku může instalovat jen autorizovaná osoba s patřičnou kvalifikací. Ověřte si, že tomu tak skutečně bude, ať nejste svědky scének jako vystřižených z Pata a Mata. Ideální je, pokud má dodavatel přímo vlastní školicí centrum, kde se technici vzdělávají průběžně, a mají tedy vždy aktuální znalosti.

Woltair akademie.webp

4. Dobré reference

Ptejte se známých, které společnosti jim instalovaly fotovoltaiku. Recenze firem na internetu také mnoho napoví. Ani nejlepší dodavatel fotovoltaiky patrně nebude úplně bez chybičky, důležité ale je, zda se dokáže k případným problémům postavit čelem a vyřešit je.

5. Komplexní servis včetně vyřízení dotací

Velká firma vám zajistí kompletně všechny služby. Možná, že kdybyste si polovinu prací lepili svépomocí, nebo se snažili sami zkoordinovat více různých specialistů, můžete se s celkovou cenou dostat níž. Ale bude vás to stát spoustu času. A nervů. Řada lidí si tak raději trochu připlatí a nechá všechny strasti realizace a papírování na odbornících, kteří mají svaly i nervy ze železa.

6. Pomoc se zajištěním financování

Zhruba 20 % těch, kteří si pořizují fotovoltaiku, využívá k jejímu financování úvěr. Jen málokterá instalační firma má zároveň i certifikaci ČNB, aby svým klientům úvěr přímo vyřídila. Existují ale takové, které vám – díky spolupráci s finanční institucí – pomohou úvěr zprostředkovat za výhodnou cenu a s minimem vašeho úsilí.

7. Dostanete návrh řešení na míru s konečnou cenou

Když se rozhodujete, od koho fotovoltaiku, neporovnávejte jen celkovou cifru na různých nabídkách. Ověřte si nejdřív, že kalkulace zahrnuje skutečně všechny náklady. Některé nabídky totiž na první pohled vypadají výhodněji než jiné, ale pak se může ukázat, že firma do nich „zapomněla“ zahrnout některé práce nebo materiál. A vy pak až v průběhu instalace zjistíte, že vás to bude stát třeba o 10–⁠15 % navíc

Ujistěte se také, při porovnávání různých nabídek, že obsahují stejně kvalitní komponenty. Někteří dodavatelé se totiž chlubí velmi nízkou cenou celého řešení, ale na to, že jejich řešení zahrnuje např. panely o nízkém výkonu, už raději pomlčí a ne každý zákazník si toho musí všimnout.

Pokud hrozí riziko, že u vaší zakázky mohou vzniknout nějaké vícepráce, seznamte se předem s jejich ceníkem. Některé instalační společnosti dokonce udělují smluvní pokuty, pokud si zákazník do stanoveného termínu nezajistí stavební přípravu.

8. Nezávislost na výrobci

Firma s malým sortimentem vám nezajistí řešení na klíč. Prostě se vám snaží prodat to, co má k dispozici. A pokud by měl výrobce problémy s dodávkami komponent, budete nahraní. Naopak u širšího sortimentu si můžete vybrat skutečně optimální řešení, případně zvolit i vhodnou alternativu, kdyby u konkrétního výrobce došlo například ke zpoždění objednávek.

9. Smluvní garance

Jedna věc jsou sliby. Druhá věc je jejich plnění. Ověřte si, že prohlášení, kterými se firmy pyšní, nejsou jen ozdobou reklamních sdělení, ale že jsou zakotvená ve smlouvě. A že je v ní uvedeno také, jaký firmu čeká postih, pokud své sliby nedodrží.

10. Záruka a servis

Zákonné záruky jsou samozřejmostí. Nabízí firma i prodlouženou záruku? Je schopná zajistit vám snadné vyřízení reklamace nebo k vám rychle vyslat technika na servis nebo opravu? Pokud ano, další body pro ni.

V desateru jsme jedničky

Uvedenou desítku určitě splní více firem na trhu. Proč si z nich vybrat právě Woltair?

  • Na trhu jsme od roku 2018 a od té doby neustále rosteme a prosperujeme. Působíme nejen v České republice, ale také v Polsku, Německu a Itálii. Tím naše ambice zdaleka nekončí.
  • Máme podporu silných investorů, kteří stojí za úspěšnými projekty, jako je například Rohlík, Slevomat nebo Tesla. Jen od loňského léta jsme od nich získali 800 milionů korun na další rozvoj a inovace.
  • Pracuje pro nás přes 240 zaměstnanců a 200 Woltair Partnerů v regionech. Všichni mají potřebnou kvalifikaci a absolvují pravidelná školení ve Woltair Academy i přímo u výrobců.
  • Jsme féroví. Nezávisle vám poradíme, jak vybrat fotovoltaiku a připravíme vám transparentní nabídku celého řešení se skutečně finální cenou. V takovém detailu to žádná jiná firma v ČR neumí.
  • Předem můžete uhradit zálohu ve výši pouhých 10 % z ceny zakázky.
  • Máme nejširší portfolio tepelných čerpadel a fotovoltaiky na trhu. A máme je skladem. Stovky sestav, které vám nainstalujeme do 50 dnů.
  • Jen neslibujeme, ale smluvně se zavazujeme. Lhůtu pro dodání máte uvedenou přímo ve smlouvě. A pokud vám fotovoltaiku nebo tepelné čerpadlo ze skladových zásob nestihneme nainstalovat včas, máte je za polovinu.
  • Zajišťujeme spolehlivý záruční i pozáruční servis. Nadstandardní záruku, která zahrnuje pravidelné servisní prohlídky i veškeré případné opravy včetně práce, materiálu a dopravy si u nás můžete sjednat až na deset let.
  • Spolupracujeme se Stavební spořitelnou České spořitelny; díky ní můžete čerpat výhodný úvěr, aniž byste kvůli pořízení fotovoltaiky zatížili rodinný rozpočet. Splátky pak budete hradit z úspor za energie.
  • Skutečně nám jde o spokojenost zákazníka. Na jejím základě jsou všichni ve firmě odměňováni a je středobodem našeho úsilí. Přesvědčte se o tom sami a ozvěte se nám ještě dnes.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?