Vyplatí se fotovoltaika pro rodinný dům v roce 2024?

Vyplatí se fotovoltaika pro rodinný dům v roce 2024?

Pořízení domácí fotovoltaické elektrárny je chytrý způsob, jak dosáhnout energetické nezávislosti, výrazně ušetřit na provozních nákladech domácnosti a ještě udělat něco pro ochranu životního prostředí. Vždy se jednalo o výhodnou investici, ale za aktuální nestabilní situace, kdy dochází k nejrůznějším výkyvům a změnám v cenách energií, představuje fotovoltaika jistotu, o kterou se můžete vždy opřít, a který to pro vás bude po dlouhá desetiletí.

Pořízení domácí fotovoltaické elektrárny je chytrý způsob, jak dosáhnout energetické nezávislosti, výrazně ušetřit na provozních nákladech domácnosti a ještě udělat něco pro ochranu životního prostředí. Vždy se jednalo o výhodnou investici, ale za aktuální nestabilní situace, kdy dochází k nejrůznějším výkyvům a změnám v cenách energií, představuje fotovoltaika jistotu, o kterou se můžete vždy opřít, a který to pro vás bude po dlouhá desetiletí.

To si již uvědomilo velké množství lidí, a proto je o fotovoltaiku obrovský zájem. Váháte, zda se nejedná o pouhý trend částečně poháněný obavami z vysokých cen energií? Vyplatí se fotovoltaika doopravdy? Představme si fakta.

Řešení energetické krize

Svět se potýká s energetickou krizí prakticky už od roku 2021 a přesto, že se situace nyní mírně uklidnila, pořád není jisté, jak to bude s dodávkami plynu a s cenami energií obecně. Zbavení se závislosti na zemním plynu a přechod na obnovitelné zdroje energie je tedy logickým krokem, který může udělat každý z nás. Podrobně jsme o tom napsali v článku Jak výrazně ušetřit za elektřinu a plyn

Úspora výdajů za energie

Vývoj cen energií se dá poměrně těžko předvídat, nedá se ale očekávat, že půjde výrazněji dolů. Vlastní zdroj elektřiny v podobě domácí fotovoltaické elektrárny vám zajistí roční úspory za energie ve výši až 80 %. Po 9 měsíců v roce můžete čerpat elektřinu zdarma ze slunečního záření a díky akumulaci do fotovoltaické baterie ji využívat i v době, kdy slunce nesvítí.

(Částečná) energetická soběstačnost a ochrana před výpadky proudu

Fotovoltaickou elektrárnu můžete zkombinovat s tepelným čerpadlem a dát vale zemnímu plynu. Vaše domácnost (a třeba i váš elektromobil) „pojede“ po většinu roku na energii, kterou fotovoltaická elektrárna vyrobí. Tak lze zajistit i chod spotřebičů v případě přerušení dodávky proudu (tzv. blackoutu) nebo dokonce i na místech mimo distribuční sítě (v tom případě je potřeba elektrárnu naprojektovat na off-grid neboli ostrovní systém). 

Ochrana proti výpadkům proudu je v současnosti velice aktuální – v souvislosti s globálním oteplováním se totiž stále častěji setkáváme s extrémním počasím, jako jsou třeba bouřky a silný vítr, které blackout mohou způsobit. Například v 22. června 2023 se po silných bouřkách ocitlo bez proudu 28 000 domácností.

Snadná instalace i údržba

Instalace fotovoltaické elektrárny je snadná a rychlá (nezabere déle než 4 dny; malé elektrárny do 5 kWp zvládneme namontovat i za 2 dny). Snadná je i její údržba. Fotovoltaické panely mají samočisticí schopnost, takže se o ně nemusíte nijak speciálně starat a jen si v pohodlí užíváte komfortu, který vám přinášejí. Pokud si je však necháte cca jednou za rok profesionálně vyčistit, dokáží efektivněji vyrábět elektřinu a může to i prodloužit jejich životnost.

Podrobnosti ohledně samotného připojení i chodu elektrárny naleznete v dalším článku.

Vzrůstající účinnost

Pokrok jde stále kupředu, a tak se nové fotovoltaické panely pyšní stále vyšší účinností. Nejúčinnější panely na trhu, které najdete i v naší nabídce, jsou celočerné panely Aiko Black Hole s ověřenou účinností 23,8 %.

Dramatický nárůst výkonu u panelů už není možné vyhlížet. To, co bude stále zajímavé, je, že se panely budou recyklovat a vyrábět ještě ekologičtěji. Pokud vás ale zajímá výkon, jsme pravděpodobně téměř na vrcholu technologie.

Dlouhá životnost a nízká poruchovost

Fotovoltaická elektrárna vyžaduje poměrně velkou vstupní investici, nicméně tu s vámi bude dlouhé roky. Na výkon solárních panelů poskytujeme záruku až 30 let s tím, že po tu dobu neklesne jejich výkon pod 80 %. I v následujících letech však budou panely fungovat velice dobře, přičemž ztrácí ze své výkonnosti asi 0,7 % za rok. Na baterii získáte záruku 10 let. Využít můžete i nadstandardní záruku až na 10 let na veškeré komponenty fotovoltaické elektrárny. Díky tomu, že s pomocí elektrárny získáváte elektřinu zdarma, je návratnost této investice kolem 2–⁠7 let.

Ekologický provoz bez produkce emisí

Fotovoltaika vyrábí elektřinu, aniž by při tom produkovala jakékoli emise. To platí i v případě, že ji zkombinujete s tepelným čerpadlem, které je rovněž ekologickým energetickým zařízením. Děkovat vám tak bude nejen vaše peněženka, ale také příroda. Ostatně – Česká republika se zavázala snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů o 55 % a právě přechod na používání těchto typů zařízení je cestou, jak tohoto závazku dosáhnout. Tím, že budete energii vyrábět pomocí solárních panelů, ušetříte každým 1 kW přibližně 900 kg emisí CO2 za rok.

Státní podpora v podobě dotací

Na pořízení fotovoltaické elektrárny (ale také například tepelného čerpadla nebo nabíjecí stanice pro elektromobil) můžete čerpat státní dotace z programu Nová zelená úsporám, a to až do výše 50 % pořizovacích nákladů. Žádost zdarma vyřídíme za vás, takže vám nepřibudou žádné starosti. Přečtěte si, jak celý proces žádosti o dotaci s Woltair probíhá.

Fotovoltaika v minulých letech

Velký boom fotovoltaiky začal u nás v roce 2020 v průběhu pandemie covidu, kdy řada lidí začala nuceně trávit více času doma a vzniklo tak více prostoru pustit se do plánovaného zvelebování domácností, které díky instalaci fotovoltaiky získávají mnoho výhod.

Celkový instalovaný výkon fotovoltaických elektráren v ČR byl v roce 2020 51,4 MWp; v roce 2022 288,8 MWp a jen za první pololetí loňského roku bylo zprovozněno více nových elektráren než za celé roky 2021 a 2022 dohromady.

Dotace na fotovoltaiku v uplynulých letech: roste zájem i výše podpory

Nárůst instalací se projevil i v konečné částce vyplacených státních dotací. V letech 2014–⁠2021 přispěl program na energetické úspory více než 74 tisícům příjemců celkem 16 miliardami Kč.

Na fotovoltaiku bylo v roce 2021 možno od státu získat až 150 000 Kč. Tuto podporu navíc šlo kombinovat s kotlíkovou dotací, a získat tak dotační bonus až 20 000 Kč. Výši dotace vzrostla v roce 2022 až na 220 000 Kč vč. 10% dotačního bonusu pro vybrané kraje, regiony a obce. 

Od 15. 2. 2024 platí upravené podmínky dotací na fotovoltaiku z NZÚ. Na maximální částku již lze dosáhnout pouze v případě, že zároveň zrealizujete i zateplení domu. zároveň se snižuje maximální rezervovaný výkon pro připojení do sítě. Podrobnosti se dočtete v našem dalším článku.

Cena fotovoltaiky pro rodinný dům

Fotovoltaický systém pro 4člennou rodinu ve středně velkém domě, která chce být maximálně nezávislá na distribuční síti, vyjde v průměru na 400–500 tisíc Kč. Pro představu: cena solárního panelu se pohybuje kolem 4–5 tisíc Kč. Nejdražší položkou rozpočtu jsou baterie – ty s kapacitou 3,55 kWh získáte přibližně za 35 000 Kč/ks. Více se dočtete v článku Cena fotovoltaiky, kde najdete také výpočet návratnosti.

Komu se vyplatí fotovoltaika?

Dá se říct, že správně navržená fotovoltaická elektrárna se vyplatí skutečně téměř každému, kdo dokáže spotřebovat přibližně 70 % vyrobené elektřiny a má nemovitost, na níž může fotovoltaiku umístit. Solární panely je přitom možné namontovat téměř na všechny typy střech různých sklonů (včetně vodorovné a svislé instalace). Výjimku tvoří AG prefa, měděná krytina, eternit a krytiny obdobného typu. Pokud se pro instalaci nehodí střecha, dají se však bez problému využít i jiné objekty (např. garáž, stodola apod.). Podmínkou je, aby se nacházely na pozemku náležejícím k danému rodinnému domu.

I když roli pro získání maximálního množství energie ze slunečního záření hraje i orientace na světové strany, s výjimkou strany severní jsou vhodné všechny. Nejvíce energie získáte díky panelům orientovaným na jih. Rozdíly v ročních výnosech se však v součtu až tak výrazně neliší.

Uvažujete o tom, že svou nemovitost časem prodáte a nechcete fotovoltaiku pořizovat z obavy, že se vám vaše investice nestihne do té doby vrátit? Ani toho se obávat nemusíte. Nemovitost s fotovoltaickou elektrárnou totiž prodáte za výrazně vyšší cenu, takže své prostředky získáte bez problému zpět i v tomto případě.

Díky fotovoltaice od Woltair:

  • Ušetříte za energie ročně až 80 %
  • 9 měsíců v roce budete vyrábět elektřinu a stanete se nezávislí na dodavatelích
  • Získáte záruku na výkon panelů až 30 let, na fotovoltaickou baterii 10 let
  • Realizace probíhá do 50 pracovních dní od obdržení smlouvy o připojení

Čísla hovoří jasně

Jaká bude skutečná cena fotovoltaiky na rodinný dům? Nechte si nezávazně a zdarma sestavit návrh rozpočtu pomocí online kalkulačky. Získáte tak podrobný rozpis s vyčíslením každé položky včetně prací a dopravy. Zjistíte tak, na kolik vás fotovoltaická elektrárna kompletně vyjde a nezaskočí vás žádné výdaje navíc. Zároveň se dozvíte i to, kolik uspoříte za energie a jak vysokou můžete případně získat podporu v podobě státních dotací.

Vyplatí se solární panely i vám? Pokud budete mít jakékoli dotazy nebo si budete chtít domluvit telefonickou či osobní schůzku s našimi Woltair expertyneváhejte nás kontaktovatFotovoltaické elektrárny instalujeme do 50 pracovních dní a máme k tomu vlastní instalační týmy, za které ručíme.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?