První chvíle a první rok: Fotovoltaika po instalaci u vás doma

První chvíle a první rok: Fotovoltaika po instalaci u vás doma

Důvody, proč si pořídit fotovoltaickou elektrárnu na střechu, jsou „nad slunce jasné“. Pro samostatné vyrábění elektřiny se rozhoduje čím dál více šťastlivců, kteří se v podstatě velmi jednoduchým způsobem stanou bohatšími tím, že budou navždy šetřit přírodu, své finance, a to vše bez nutnosti hlídat ceny distributorů nebo řešit výpadky sítě

Důvody, proč si pořídit fotovoltaickou elektrárnu na střechu, jsou „nad slunce jasné“. Pro samostatné vyrábění elektřiny se rozhoduje čím dál více šťastlivců, kteří se v podstatě velmi jednoduchým způsobem stanou bohatšími tím, že budou navždy šetřit přírodu, své finance, a to vše bez nutnosti hlídat ceny distributorů nebo řešit výpadky sítě

Nezávislost na dosah

Soběstačnost. To je, oč tu běží. Ve chvíli, kdy vám navíc zařídíme, aby vám až na polovinu elektrárny přispěl stát prostřednictvím dotace na fotovoltaiku, nelze hledat důvody, proč by to nebylo možné.

Víte, že můžete vyzkoušet Woltair online kalkulačku fotovoltaiky, která vám ihned a nezávisle spočítá cenu střešní elektrárny na vašem objektu a vypočítá pravděpodobnou spotřebu energie v jednotlivých měsících v roce? Také vám nabídne 2 varianty pro váš dům: 

Varianta Optimum – co vyrobíte, to spotřebujete.
Varianta Soběstačnost – pokryje vaši spotřebu energie od jara do podzimu.

Co se bude dít poté, až vám fotovoltaickou elektrárnu nainstalujeme?

1. Připojení FVE do distribuční sítě

Vaše elektrárna září na svém místě. V tuto chvíli ji ještě nezapínejte. Prvním krokem je připojení k síti distributora. O tuto záležitost se staráme my. Žádost o připojení FVE do sítě zasíláme ihned po revizi zařízení. Distributoři tuto žádost vyřizují ve lhůtě 4–6 týdnů, proto se tuto věc snažíme zařídit z naší strany co nejrychleji. 

2. Výměna elektroměru na fotovoltaiku

Starý elektroměr pro fotovoltaiku nebude stačit. Standardní elektroměr se musí vyměnit za čtyřkvadrantní, aby dokázal vykalkulovat přetoky z vlastní produkce a vyúčtovat odběr. Nový elektroměr pro FVE dokáže měřit toky energie do sítě i z ní. Výměnu elektroměru provede distribuční společnost, jež s vámi najde vhodný termín k instalaci.

Pozor: U dodavatelů energií se často mění požadavky na elektroměrový rozvaděč. Pokud by se stalo, že daný rozvaděč nevyhovuje jejich podmínkám, bude třeba rozvaděč upravit.

3. Zapnutí

Už je to tady. Po připojení vaší fotovoltaické elektrárny do distribuční sítě se musí elektrárna zapnout. Tento slavnostní krok bude na vás.

4. Monitoring FVE

Jestřábí oko nad vaší elektrárnou. Po spuštění elektrárny se můžete díky monitoringu přesvědčit, zda-li elektrárna funguje, jak má. Použít k tomu můžete po 24 hodin denně jakékoliv chytré zařízení si jen vyberete – mobil, tablet nebo počítač, a to odkudkoliv. 

Co s monitoringem fotovoltaiky zjistíte? To, kolik panely vyrábějí, kam putuje energie z rozvaděče, jestli elektrárna pracuje správně nebo zda nevznikají přetoky. Těm se dá efektivně zamezit. Jak?

5. Život s elektrárnou 

Jak ji využívat co nejefektivněji? Ideální stav je, když se veškerá vyrobená energie spotřebuje v daném objektu. Dá se toho docílit správným nastavením systému a třeba tím, že zařízení náročná na spotřebu (pračku, sušičku, myčku) budete zapínat v čase, až bude fotovoltaika vyrábět nejvíce. Psali jsme o tom také ve článku: Jak se žije s fotovoltaikou: Slaďte s ní domácnost i činnosti.

Prodávejte přebytky. V případě, že se i přesto budou přetoky vytvářet, najděte u svého distributora tarif, se kterým budete moci své přetoky prodávat do sítě. V praxi se dá říci, že včerejší sluníčko nasbírané vašimi panely zařídí dnešní praní u vašeho souseda. A vy, díky prodeji, snížíte své náklady. Výkupní ceny v současnosti však nejsou kdovíjak převratné, proto se vždy vyplatí spotřebovat maximum energie ve vašem objektu.

Na vlastní elektřinu můžete i jezdit. Daleko účinnější využití fotovoltaiky získáte kombinací s dalšími zařízeními, jakými je tepelné čerpadlo nebo domácí nabíjecí stanice pro elektromobil. Pokud si vytvoříte ze svého domu místo, které vám vyrobí energii pro jízdu vaším autem, máte vyhráno dvojnásob jak ekologicky, tak finančně.

6. Potřebuje fotovoltaika vaši péči?

Bezúdržbovost, bezobslužnost. Hlavní výhoda celého fotovoltaického systému je ta, že nepotřebuje prakticky žádné vaše zasahování

7. Pravidelné revize fotovoltaické elektrárny

Dopřejte svému fotovoltaickému systému oko experta. Servis fotovoltaického systému se doporučuje jednou za 3 roky. Experti při něm zjistí, zda-li je vše v pořádku. Po revizi FVE můžete mít další dlouhé období klid, elektřinu zadarmo a pocit zasloužené svobody.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?