Proč při pořízení fotovoltaiky investovat do baterie?

Proč při pořízení fotovoltaiky investovat do baterie?

Nad fotovoltaikou uvažuje v ČR čím dál více lidí a mají řadu otázek. Jedna z nich je klíčová: Co vám přinese rozhodnutí pořídit si baterii k fotovoltaické elektrárně?

Nad fotovoltaikou uvažuje v ČR čím dál více lidí a mají řadu otázek. Jedna z nich je klíčová: Co vám přinese rozhodnutí pořídit si baterii k fotovoltaické elektrárně?

Výhody fotovoltaiky s akumulací do baterie

Fotovoltaická elektrárna s baterií poskytuje hned několik výhod. Shrnuli jsme pro vás ty nejdůležitější:

  • S baterií pro solární systém využijete maximum vyrobené elektřiny,
  • získáte vyšší státní dotaci na fotovoltaiku,
  • budete žít v domácnosti (téměř) nezávislé na distribuční síti,
  • akumulátor pro fotovoltaiku vám zajistí čerpání energie kdykoli během dne i noci,
  • oceníte plně automatický, bezúdržbový a nezávislý solární systém s baterií,
  • jistota při výpadcích sítě,
  • zdravotní nezávadnost FV baterie.

Lithiové baterie pro fotovoltaiku

V současnosti se používají téměř výhradně lithiové baterie. Dříve využívané olověné akumulátory mívají kratší životnost, větší hmotnost a zaberou více místa; na druhou stranu jsou však levnější. Lithiové baterie pro fotovoltaiku existují v různých variantách – především lithium-iontové baterie a lithium-železo-fosfátové baterie, které se v současnosti využívají nejvíce, protože vynikají dlouhou životností, bezpečností provozu a stabilitou i při výkyvech teploty.

S baterií pro FVE vyrovnáte jak výkyvy počasí, tak střídání dne a noci

Fotovoltaické panely budou vyrábět jinak v šeru a jinak při slunečném poledni. K tomu, abyste mohli využít vyrobenou elektřinu i ve chvílích, kdy zrovna elektrárna nevyrábí, slouží bateriové úložiště pro solární systémy.

Rychlejší návratnost investice do fotovoltaiky s baterií

Vyšší úspora díky solárním panelům s baterií s sebou ponese rychlejší návratnost fotovoltaické elektrárny. Ta se v současnosti pohybuje mezi 2 a 7 lety. Průměrná cena fotovoltaiky pro rodinný dům je aktuálně 400–500 tisíc Kč, přičemž cena baterie pro fotovoltaiku je přibližně 34 000 Kč/ks vč. DPH (při kapacitě 3,55 kWh).

Velikost fotovoltaické baterie

Jak velkou kapacitu by mělo mít vaše bateriové úložiště? Velikost fotovoltaické baterie bude záviset na energetických nárocích dané domácnosti. Obvykle se ale na každý instalovaný 1 kWp volí bateriové úložiště o kapacitě 2 kWh. Vyplňte si naši online kalkulačku fotovoltaiky a ihned zjistíte, jaké řešení s bateriovým úložištěm bude vhodné právě pro vás, a na kolik by vás tento systém vyšel.

Dotace na fotovoltaické baterie

Fotovoltaické baterie jsou dotované z programu Nová zelená úsporám. Ten vám pomůže snížit návratnost fotovoltaiky až na polovinu. Z programu získáte:

  • 35 000 Kč za základní instalaci o výkonu 2 kWp,
  • 8 000 Kč za každý další kWp instalovaného výkonu,
  • 8 000 Kč za každý kWh bateriového systému.

Životnost baterie pro fotovoltaické elektrárny

Baterie pro fotovoltaiku představují relativně velkou položku v rozpočtu celé domácí elektrárny. Proto vás bude jistě zajímat, jak dlouho baterie vydrží. Záruka na baterie je 10 let, reálná životnost je však výrazně delší, a to 15, dokonce až 25 let. Přečtěte si také, jaká je životnost solárních panelů a další komponent fotovoltaiky. 

Životnost baterie ovlivňuje také počet nabíjecích cyklů (kvalitní baterie jich zvládne minimálně 6 000), hloubka vybití (podbíjení způsobuje zkrácení životnosti) i klimatické podmínky (bateriím nesvědčí vysoké výkyvy teplot a vysoká vlhkost vzduchu).

Baterie na fotovoltaiku přinese větší soběstačnost

Díky správnému nastavení fotovoltaické elektrárny s akumulací do baterie využijete maximum přebytků vyrobené energie ve svém domě. To zapříčiní, že nebudete muset využívat elektřinu z distribuční sítě, případně jen velmi minimálně (například během zimy).

Postará se akumulátor pro fotovoltaiku o nastřádání energie z léta na zimu?

Solární systémy s baterií slouží k vyrovnávání denní spotřeby, nikoli k dlouhodobému využití. Nastřádaná elektřina v lithiové baterii pro fotovoltaiku se běžně spotřebuje během toho samého dne nebo hned v následujících dnech.

Kde bude FV baterie uložena?

Baterie k fotovoltaice se umísťuje v bateriovém boxu, který velikostí odpovídá lednici. Často je umístěna blízko domovního jističe v technické místnosti, chodbě nebo garáži. 

Je nutné prostor se solárním akumulátorem odvětrávat?

Prostor, kde bude baterie pro solární elektrárnu uložena, není třeba odvětrávat. Stačí ji umístit do stabilního prostředí, kde se teplota bude držet v rozmezí 10–45 °C; baterie nebude v těsné blízkosti hořlavin ani nebude hrozit, že do ní zateče voda. Více o bezpečné instalaci fotovoltaiky najdete ve speciálním článku.

Jak pracuje solární elektrárna s baterií?

Energie ze střechy proudí dvěma kabely do střídače, který přeměňuje stejnosměrný proud na střídavý (proud v zásuvce), aby ji mohly ihned spotřebovat domácí spotřebiče. Střídač je zároveň propojen s fotovoltaickou baterií, kam se elektřina automaticky uloží v případě, že se v danou chvíli nespotřebovala.

 

Zajímá-li vás problematika fotovoltaiky, podívejte se také na další články. Poradíme vám, čím se řídit při výběru fotovoltaických panelů nebo jak vybrat dodavatele fotovoltaiky. Máte k tématu fotovoltaické elektrárny s baterií nějaké otázky? Neváhejte se zeptat Woltair expertů, kteří jsou připraveni vám ochotně odpovědět na všechny vaše otázky. Kontaktujte nás ještě dnes.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?