Jak připravit dům na příchod fotovoltaické elektrárny?

Jak připravit dům na příchod fotovoltaické elektrárny?

Uvažujete o pořízení fotovoltaiky? Co můžete udělat pro to, aby se do domu muselo zasahovat co nejméně? Příprava na fotovoltaiku je samozřejmě nejsnazší u novostaveb, které už projektujete s myšlenkou na zakomponování domácí fotovoltaiky. I do starších domů lze ale nainstalovat solární systém snadno. Stačí si připravit tři oblasti:

Uvažujete o pořízení fotovoltaiky? Co můžete udělat pro to, aby se do domu muselo zasahovat co nejméně? Příprava na fotovoltaiku je samozřejmě nejsnazší u novostaveb, které už projektujete s myšlenkou na zakomponování domácí fotovoltaiky. I do starších domů lze ale nainstalovat solární systém snadno. Stačí si připravit tři oblasti:

  1. Plocha pro umístění solárních panelů – nejčastěji střecha rodinného domu, případně jiné stavby na pozemku
  2. Technická místnost nebo jiné vhodné místo pro střídač a baterie
  3. Elektroinstalace – propojení částí fotovoltaické elektrárny, zapojení FVE do rozvaděče, úprava elektroměrového rozvaděče a správné uzemnění

Instalace fotovoltaiky: Nezvládnu to sám? 

Malý fotovoltaický systém, který se hodí na karavan, na maringotku nebo na menší zahradní domek, si můžete nainstalovat i svépomocí. Taková elektrárna musí mít napětí do 12 V. K tomu využijete jeden až dva solární panely, baterii, měnič, regulátor a štěstí na slunečnou oblohu. 

Fotovoltaické elektrárny s vyšším napětím vyžadují odborné posouzení v mnoha směrech a pro vlastní montování se nehodí. Předně je třeba spočítat, zda střecha panely vůbec unese. Nezbytná je projektová dokumentace, revize a souhlas distribuční sítě. A pokud se chcete vyhnout několikamilionové pokutě za nedodržování zákona o hospodaření s energií, bude vždy lepší svěřit montáž FVE odborníkům.

Kolik fotovoltaických panelů budu na střeše mít?

To je záležitost samozřejmě velmi individuální a je potřeba to předem propočítat, aby se vám fotovoltaika co nejvíc vyplatila. Nejčastěji se v ČR na klasickém rodinném domě setkáte s 12 až 20 panely. Jaké je velikost solárních panelů? Většina solárních panelů na trhu má rozměry přibližně 2 × 1 m. Orientačně se dá říct, že 1 kWp výkonu zabere na šikmé střeše asi 5 m2, na ploché střeše zhruba 10 m2.

Stavební připravenost pro fotovoltaiku

Pokud plánujete montáž fotovoltaické elektrárny, je nezbytné pečlivě připravit stavební podmínky, aby celý proces instalace FVE probíhal co nejhladčeji. Zde jsou klíčové body, které byste měli vzít v úvahu:

Střecha jako domov pro fotovoltaickou elektrárnu

  • Šikmá střecha musí mít nosnost minimálně 25 kg/m2, rovná minimálně 40 kg/m2 dle zátěže.
  • Orientace střechy je vždy nejlepší na jih. Skvělý zůstává jihovýchod a jihozápad. Využitelné jsou také západní a východní strana.
  • Pokud se budeme bavit o velikosti prostoru, nezapomeňte, že panely můžete umístit i na další budovy, jako jsou garáže, stodoly apod. Abyste mohli získat dotaci na FVE, je třeba, aby byly všechny objekty, které chcete pro fotovoltaiku použít, zaneseny v katastru nemovitostí.
  • Co nejméně vikýři a komíny zajistíte, že nebude nic stínit ani překážet. Nejlepší je všechny tyto prvky, které mohou stínit, umístit právě na severní stranu střechy, kam se fotovoltaika stejně neinstaluje.
  • Se střechou není dále potřeba provádět nic. (Není třeba instalovat žádné konstrukce předem.)

Oprava střechy před nebo po instalaci fotovoltaiky

Předpokládaná životnost střechy by měla být alespoň 25 let. Pokud střecha potřebuje opravu, je lepší ji provést před instalací FVE. Panely mají výhodu, že odkloňují přímý dopad počasí a okolních vlivů, a tak se předpokládá, že jsou střechy chráněné a vydrží déle. V případě potřeby ale není problém solární panely demontovat následně je na střechu opět umístit.

Umístění střídače a baterií

Ideální je, pokud máte v domě přímo technickou místnost, která bude sloužit jako zázemí fotovoltaické elektrárny, kde bude umístěn především střídač, případně i baterie, pokud je vaše fotovoltaika bude mít (přečtěte si, proč se vyplatí investovat do baterie). Pokud takový prostor k dispozici nemáte, nevadí. Dobře poslouží například i garáž, chodba nebo sklep.

  • Místnost musí být neprašná a suchá a s relativně stabilní teplotou
  • Střídač prostorově zabere cca 0,6 × 0,4 metru (s baterií počítejte metr navíc).
  • Technologie se montuje na zeď, která musí unést zavěšený střídač o hmotnosti až 60 kg.
  • Pro umístění baterií je nutná dostatečná únosnost podlahy a teplota v rozmezí od 0 do 40 °C.
  • Baterie nelze umístit do hořlavého prostředí s uhlím a dřevem.
  • Baterie musí být umístěny minimálně 1 metr od vodovodního nebo plynového potrubí.

Příprava elektroinstalace

Tímto krokem si zajistíte podmínky pro bezproblémové připojení fotovoltaického systému k domovnímu rozvodu.

  • Mezi panely a technickou místností je nutné natáhnout jednu až dvě instalační trubky – tzv. husí krky o průměru 30–50 mm. Těmi se zajistí připojení fotovoltaiky do rozvaděče.
  • Elektroměrový rozvaděč musí být připraven pro dvojtarifní měření.
  • Přívod z technické místnosti do hlavního rozvaděče musí být proveden kabelem CYKY-J 5×6 mm.
  • Internetová datová přípojka pro jeden kabel nebo Wi-Fi signál by měly dosahovat alespoň 3/4 signálu pro spolehlivé spojení.
  • Příprava vhodného uzemnění fotovoltaické elektrárny dle platných norem.

Husí krky jako správná příprava

Je nemožné vědět předem, kolik kabelů nakonec povede domem, aby vám uvařily oběd třeba za 10 let. Nejlépe, jak tuto záležitost vyřešíte předem, je natáhnout husí krky, kterými pak můžete vést potřebné kabely. Ty by měly mít průměr přibližně 5 centimetrů a vést:

  1. Od místa pod střechou (obvykle půda) do technické místnosti, garáže atp. (Tip: Pokud k odvodu spalin nepoužíváte komín, můžete jej hravě využít jako cestu pro kabely rovnou do technické místnosti. Zde není třeba instalovat žádné chráničky.)
  2. Od střídače k hlavnímu domácímu rozvaděči.

Rozvaděč pro bezpečný chod fotovoltaiky

U střídače bývá instalován pomocný rozvaděč, který: 

  • dodává energii do hlavního rozvaděče domu (jističe),
  • díky ochranným a jisticím prvků se postará o bezpečí vaší fotovoltaické elektrárny i vašich domácích spotřebičů

Rozvaděč propojuje funkce síťové a ostrovní elektrárny a postará se o to, aby vaše fotovoltaika nakládala s vyrobenou energií podle aktuálních potřeb  – tedy abyste ji buď spotřebovávali, ukládali nebo čerpali z baterie či posílali přebytky do sítě. Full back-up rozvaděč při výpadku proudu automaticky přepne fotovoltaiku do ostrovního režimu, manuální rozvaděč musíte na záložní systém přepínat ručně.

„L rozvaděč?“ Raději volte „XL“

Ať už stavíte nebo rekonstruujete, vězte, že hlavní jistič v domě může mít různé velikosti. V budoucnosti se možná rozhodnete pro připojení různých zařízení pro optimalizaci spotřeby, měřící moduly atd. K tomu se vám bude hodit dostatečné množství „přípojek“ v rozvaděči. Doporučujeme pořídit takový rozvaděč, který má na DIN liště alespoň 25 pozic. A kam rozvaděč umístit? Nejlepší místo bude opět technická místnost. V případě, že již nemůžete velikost rozvaděče ovlivnit, je možné pořídit rozvaděč přídavný. 

Soběstačný domov s fotovoltaikou

Až svůj dům připravíte na to, že bude soběstačným zázemím pro vaši rodinu, slaďte s fotovoltaikou i chod domácnosti a spotřebiče.

Ujistěte se, že je fotovoltaika správná volba i pro vás. Kontaktujte Woltair experty a položte jim jakoukoliv otázku, která vás během četby článku napadla. Nezapomeňte se zeptat i na geniální kombinaci fotovoltaiky s tepelným čerpadlem.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?