Fotovoltaické panely a podle čeho je vybrat

Fotovoltaické panely a podle čeho je vybrat

Pořízení fotovoltaické elektrárny je velkým krokem, který je potřeba dobře promyslet. Jedná se o nemalou investici do zařízení, které vám bude sloužit po celá desetiletí. 

Na trhu existuje velké množství variant a typů solárních panelů a roli při rozhodování hrají i další parametry. Jak se v nich ale zorientovat a podle čeho vybrat optimální řešení? Přinášíme vám přehled těch nejdůležitějších informací, podle kterých vyberete nejlepší fotovoltaické panely pro vaše potřeby.

>> Když si objednáte fotovoltaiku do 30. 4. 2024, získáte k ní optimizéry zdarma!

Fotovoltaická elektrárna a její prvky

V různých článcích se můžete setkat s pojmy solární, ale také fotovoltaická elektrárna. Je v tom nějaký rozdíl? Není. Tato slova mají stejný význam a obě tedy označují zařízení, které vyrábí elektřinu ze slunečního záření.

Fotovoltaická elektrárna (zkráceně fotovoltaika) je tvořena dvěma základními komponenty: fotovoltaickými (solárními) panely a střídačem. Fotovoltaické panely přeměňují sluneční záření, které na ně dopadá, na stejnosměrný proud. Střídač (někdy označovaný také jako měnič) převádí tento stejnosměrný proud na elektřinu s takovými parametry, aby mohla napájet běžné spotřebiče připojené do sítě. 

Tip: Zajímá vás více o tom, jak funguje fotovoltaika? Přečtěte si v článku.

fotovoltaické elektrárně patří i další prvky – rozvaděč s jisticími a ochrannými prvky, řídicí a monitorovací technika a kabelové propojení. Do systému si můžete nechat nainstalovat také fotovoltaickou baterii, do níž se ukládají přebytky vyrobené energie, kterou pak lze využít i v době, kdy slunce nesvítí.

Více o jednotlivých prvcích fotovoltaické elektrárny se dočtete v článku Fotovoltaika: Přehled nejdůležitějších pojmů.

Ostrovní elektrárna, nebo systém připojený k síti?

Existují tři základní typy fotovoltaických systémů:

  • Ostrovní fotovoltaická elektrárna (off-grid systém) není připojena k distribuční síti. K provozu využívá pouze elektřinu, kterou sama vyrobí.
  • Síťová fotovoltaická elektrárna (on-grid systém) vyrobenou elektřinu posílá rovnou do distribuční sítě, k níž je připojena. Tento systém nemá akumulátor a neslouží k pohánění spotřebičů v domácnosti.
  • Hybridní fotovoltaická elektrárna spojuje oba systémy dohromady. Vyrobenou elektřinu využívá pro vlastní potřebu a přebytky, které se nevyužijí pro chod spotřebičů, se po naplnění kapacity baterie odprodávají do sítě.

Z čeho se skládá fotovoltaický panel

Fotovoltaický panel (neboli modul) tvoří několik propojených fotovoltaických článků. Z přední strany je krytý odolným sklem, obvykle v hliníkovém rámu, na zadní straně je plastová fólie a konektor pro propojení s dalšími prvky elektrárny.

Typy fotovoltaických panelů

Podle typu fotovoltaických článků mohou být panely polykrystalické, monokrystalické a amorfní. Ty se liší svými vlastnostmi, výkonem a schopností přeměňovat energii z rozptýleného slunečního svitu.

Monokrystalické panely mají vysokou účinnost při ideálních podmínkách (sklon a orientace ke slunci). Výroba energie se sice pomaleji rozbíhá, ale poté dodává energii efektivněji. Polykrystalické panely proti tomu mají o něco menší účinnost, ale zato rovnoměrný výkon. Amorfní panely mají vyšší citlivost při nízké intenzitě slunečního záření. Jejich účinnost je však výrazně nižší, takže byste jimi museli pokrýt přibližně dvojnásobnou plochu, abyste dosáhli stejné účinnosti jako u předchozích dvou typů panelů.

Obecně se tedy dá říct, že pokud máte střechu s ideální orientací a sklonem ke slunci, budou pro vás vhodnější monokrystalické panely. Ty se také v našich zeměpisných šířkách využívají nejčastěji. Polykrystalické panely se hodí více pro lokality, kde je světlo více rozptýlené a přichází ze strany.

druhy panelůmonokrystalické panelypolykrystalické panelyamorfní panely
výhodyvysoká účinnost při ideálních podmínkáchrovnoměrný výkon, vhodné pro rozptýlené světlo, nižší cenavyšší citlivost při nižší intenzitě sl. záření, nižší hmotnost, menší tendence k přehřívání
nevýhodypomalejší rozběh výroby elektřinyo něco menší účinnost než monokrystalickévýrazně menší účinnost – pro dosažení stejného výkonu potřebujete zhruba dvojnásobnou plochu panelů

Klíčové vlastnosti

Při výběru vhodných fotovoltaických panelů je důležité brát v úvahu orientaci domu ke slunci (jak už jsme zmínili výše). Velmi důležitý je také jejich výkon, účinnost, životnost, hmotnost, rozměry a nezanedbatelná je i vizuální stránka – vždyť se panely stanou součástí vašeho domu a neměly by působit rušivě.

Rozměry

Existují fotovoltaické panely různých velikostí. Woltair je dodává v rozměru 2 108 × 1 048 × 40 mm, přičemž mohou být umístěny na výšku i na šířku. Častější je montáž na výšku, která je levnější, protože se při ní spotřebuje méně montážních a kotvících prvků. 

Tip: Přečtěte si, kolik místa zaberou solární panely na různých typech střech.

Účinnost

Účinnost fotovoltaických panelů udává, jaké procento z přijímané sluneční energie dokáže systém přeměnit na elektřinu. Tuto účinnost se daří neustále zvyšovat, avšak má i své hranice – s ohledem na fyzikální zákony není možné dostat se nad 34 %.

Víte, že...? Aktuálně nejúčinnější panely na trhu jsou od společnosti Aiko, která je průkopníkem v oblasti solárních technologií? Varianta pro rodinné domy dosahuje účinnosti 23,8 %, varianta pro průmyslové objekty dokonce 24,13 %! Panely Aiko najdete od listopadu 2023 v naší nabídce

Výkon

Čím účinnější je fotovoltaický panel, tím má vyšší výkon. Ten se měří v jednotkách Wp (wattpeak). Každých 1 000 Wp vyrobí přibližně 1 MWh elektřiny za rok. Výkon současných fotovoltaických panelů dodávaných společností Woltair se pohybuje kolem 450–500 Wp

Zde je vhodné zmínit, že pro rodinné domy existuje limit pro maximální velikost fotovoltaické elektrárny, a sice výkon do 50 kWp. Do tohoto limitu totiž není nutné mít licenci na provozování elektrárny, což je spojené s množstvím administrativy a papírování. Zároveň se jedná o horní limit stanovený programem Nová zelená úsporám, ze kterého můžete na pořízení fotovoltaiky čerpat dotaci a pokrýt tak 50 % nebo dokonce až 60 % pořizovacích nákladů. 

Pozor, 15. 2. 2024 došlo ke změně podmínek dotací na fotovoltaiku. Přečtěte si, co se změnilo, a jak vysokou podporu můžete nyní čerpat.

Životnost

Nejlepší fotovoltaické panely na trhu mají životnost i 40 let a jejich výkon klesá zhruba o 0,5 až 0,7 % za rok. Záruka na výkon panelu je až 30 let – máte garanci, že po tu dobu výkon nepoklesne pod 80 %.

Druhy solárních panelů: Vzhled a další vlastnosti

Monokrystalické panely mají většinou odstín do hněda až černa, polykrystalické jsou modré. Jak už bylo řečeno, nejčastěji jsou panely opatřené hliníkovým rámem, díky čemuž jsou velmi pevné a odolné. 

V nabídce dnes však najdete mnoho druhů fotovoltaických panelů. K dostání jsou panely bezrámové, celoskleněné, barevné, celočerné či průhledné. Celoskleněné panely mají řadu výhod – tento materiál nedegraduje, není reaktivní a nehoří. Je také velice odolný, a to jak vůči mechanickému poškození a vodě, tak i vůči vysokonapěťovému stresu, díky čemuž nevyžaduje uzemnění. Nevýhodou je však vyšší pořizovací cena.

V nabídce se objevují také panely ohebné, které lze připevnit na nerovné podklady, či panely bifaciální (oboustranné). Existují i odlehčené panely s hmotností okolo 7 kg, což je zhruba třetina oproti běžným typům. Pořídit si můžete i panely, které se přímo vestaví do střešní krytiny… Možností je celá řada, ale u těchto speciálních variant je vždy nutné počítat s vyšší cenou, a zvážit, která se vám v poměru ke svému výkonu skutečně vyplatí.

Chcete o fotovoltaice vědět více? Přečtete si:

A nebo rovnou kontaktujte naše Woltair experty a informujte se o konkrétních možnostech řešení právě pro váš dům.

Víte, že...? Zaměření fotovoltaiky se dá provést kompletně online? Finální nabídku na míru tak získáte do 2 pracovních dní, vše vyřídíte v pohodlí domova a ještě dostanete slevu 5 000 Kč z ceny zakázky.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?