Jaká je cena a návratnost fotovoltaiky v roce 2023?

Jaká je cena a návratnost fotovoltaiky v roce 2023?

Jak vyzrát na vysoké ceny energií? Investujte do fotovoltaiky! Její odpůrci vám budou tvrdit, že to je zbytečně „drahá sranda“. Kdyby to ale skutečně byla jen předražená ozdoba střechy, proč by si ji v dnešní době pořizovalo stále více lidí?

Jak vyzrát na vysoké ceny energií? Investujte do fotovoltaiky! Její odpůrci vám budou tvrdit, že to je zbytečně „drahá sranda“. Kdyby to ale skutečně byla jen předražená ozdoba střechy, proč by si ji v dnešní době pořizovalo stále více lidí?

Ano, fotovoltaika vyžaduje poměrně velkou investici, ale ta se vám – s ohledem na současné ceny energií – vrátí v průměru do 2–7 let. A pak už s ní nebudete jen šetřit, ale dokonce vydělávat.

Solární trendy v číslech

  • V roce 2022 bylo do sítě připojeno více než 240 000 kW nových fotovoltaických systémů, což je téměř 4× víc než v předchozím roce. Vyplývá to z údajů Cechu akumulace a fotovoltaiky. 
  • Tento trend pozorujeme i v nárůstu zakázek ve Woltair. Očekáváme, že letos zrealizujeme přibližně 3× více instalaci než loni.
  • Roste nejen zájem o fotovoltaiku, ale také o její instalovaný výkon. Jak uvádí Jan Hanuš, ředitel společnosti Woltair: „Zatímco ještě na začátku loňského roku se průměrný výkon instalovaných elektráren pohyboval mezi 5 až 6 kWp, nyní je to okolo 8,5 kWp.“ Roste také průměrná kapacita baterií, které si domácnosti nechávají namontovat. A to z ze 7 kWh na současných 10 až 14 kWh.
  • Instalovaný výkon fotovoltaiky dále poroste – nahrává tomu novela energetického zákona, která umožňuje provozovat fotovoltaiku až do 50 kW bez licence na výrobu elektřiny a bez stavebního povolení.

Posuzujte cenu fotovoltaiky z širší perspektivy

Fotovoltaická elektrárna, navržená tak, aby utáhla provoz vaší domácnosti, skutečně vyžaduje vstupní investici v řádu několika stovek tisíc. Podívejte se však na to z déledobější perspektivy: 

  • Fotovoltaika tu s vámi bude celá desetiletí (solární panely mají životnost i 40 let).
  • Celý systém pro 4člennou rodinu ve středně velkém domě, která chce být maximálně nezávislá na distribuční síti, vyjde v průměru na 400–500 tisíc Kč. Pro představu: cena solárního panelu se pohybuje kolem 4–5 tisíc Kč. Nejdražší položkou rozpočtu jsou baterie – ty s kapacitou 3,55 kWh získáte přibližně za 35 000 Kč/ks.
  • Až polovinu pořizovacích nákladů vám pokryje státní dotace z programu Nová zelená úsporám.
  • Ročně vám fotovoltaika vyrobí přes 10 MWh elektřiny.
  • Měsíčně s ní ušetříte přes 5 000 Kč za elektřinu.
  • To jsou tak velké úspory, že z nich můžete pohodlně financovat fotovoltaiku pomocí úvěru, a ještě i tak ušetříte. Více o tom se dočtete v našem článku Úvěr, na kterém vyděláte.
  • Doba návratnosti se pohybuje v průměru mezi 2 a 7 lety.
  • Úspory vám přinese i u nákladů na ohřev vody a vytápění – můžete si totiž nechat fotovoltaiku propojit s tepelným čerpadlem.
  • Můžete s ní napájet i elektromobil a ušetřit tak další peníze za benzín či naftu.

Tip: Pokud máte fotovoltaiku a následně si pořídíte i tepelné čerpadlo, které k ní připojíte, můžete čerpat dotaci až 140 000 Kč z programu Nová zelená úsporám. A to i v případě, že jste předtím už získali dotaci na pořízení fotovoltaiky.

Výpočet návratnosti fotovoltaické elektrárny a úspor

Modelový příklad: rodinný dům s podlahovou plochou 150 m2 obývaný 4člennou rodinou, částečně zateplený, vytápění plynovým atmosférickým kotlem.

Spotřeba elektřiny ročně5,1 MWh
Spotřeba plynu ročně33,4 MWh
Počet panelů20 ks
Výkon panelů500 Wp
Celkový instalovaný výkon10 kWp
Kapacita baterií celkem (4 ks)14,2 kWh
Solární zisk ročně10 400 kWh
Cena fotovoltaické elektrárny570 110 Kč
Výše dotace205 000 Kč
Cena FVE po odečtení dotace365 110 Kč
Původní měsíční platba za energie12 686 Kč
Cena výkupu elektřiny (lze odprodávat i za výhodnější ceny)3 Kč/kWh
Měsíční úspora za energie díky FVE5 147 Kč
Úspora energie za rok5,1 MWh
Úspora CO2 za rok4,5 t
Návratnost fotovoltaiky5,9 let

Zdražování elektřiny? S fotovoltaikou vás bolet nebude.

Nejistá doba a vysoké ceny elektřiny fotovoltaice vysloveně nahrávají. 

  • Čím jsou ceny vyšší, tím více se solární elektrárnou ušetříte. 
  • Zkracuje se tím návratnost FVE.
  • Přebytky elektřiny můžete o to výhodněji prodávat zpět do sítě.
  • Drahé energie mají vliv i na zdražování dalších komodit. Investicí do fotovoltaiky chráníte své peníze před inflací, a to ještě výhodněji, než kdybyste je měli na tom nejlepším spořicím účtu nebo je vložili do akcií, dluhopisů či nemovitostí.

Jak to bylo s návratností v předchozích letech?

Návratnost se neustále zkracuje. Cena fotovoltaiky, práce i dopravy se sice pořád zdražují, ještě strměji jdou ale nahoru ceny energií. A právě s ohledem na to se vám investice do fotovoltaického systému, byť dražšího, vrátí velice rychle.

Pořád s fotovoltaikou váháte? Obraťte se na nás a my vám zaručíme, že budete spokojení.

Jak vyplynulo z nedávného výzkumu, lidé, kteří uvažují o pořízení fotovoltaiky, se nejčastěji obávají, že:

  • Návratnost fotovoltaické elektrárny bude moc dlouhá a investice se jim nevrátí. ⇒ Proto navrhujeme celý solární systém na míru konkrétnímu domu a spotřebě. 
  • Fotovoltaika nepokryje jejich spotřebu. ⇒ Fotovoltaickou elektrárnu vám dodáme včetně baterií, abyste vyrobenou elektřinu mohli využít na maximum i ve večerních hodinách nebo za nepříznivého počasí.
  • Elektrárna se jim po pár letech rozbije a své investované peníze už neuvidí. ⇒ Od toho jsou tu štědré záruky a také naše servisní síť, kterou jsme vybudovali po celé ČR, abychom k vám v případě potřeby mohli rychle přijet. A protože jsme velká stabilní firma, která působí nejen v Česku, ale také Polsku, Německu a Itálii, a máme v zádech silné investory, máte jistotu, že tu pro vás budeme i v následujících letech.

Tip: Přečtete si, co všechno ve Woltair děláme pro to, aby vše dobře dopadlo a v průběhu realizace nedošlo k žádným problémům.

Čím dřív pořídíte, tím víc ušetříte

Chcete začít vyrábět elektřinu hned od začátku sezóny slunných dní? Žádný problém! Fotovoltaiku ze skladových zásob vám nyní nainstalujeme do 50 pracovních dní od uzavření smlouvy o připojení (SOP). Pokud bychom to nestihli, dáme vám na celé dílo 50% slevu. Ozvěte se nám ještě dnes – od vaší vlastní elektrárny vás dělí už jen pár kliknutí.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?