Fotovoltaika svépomocí. Snaha ušetřit vás může přijít draho

Fotovoltaika svépomocí. Snaha ušetřit vás může přijít draho

Instalace fotovoltaické elektrárny ve vlastní režii může přinést několikatisícové úspory, ale zároveň s sebou nese řadu rizik. Kdy se instalace solárních panelů svépomocí vyplatí a kdy bude jednoznačně lepší svěřit práci do rukou profesionální firmy, která vám poskytne záruky, že systém je nainstalován podle platných předpisů?

Fotovoltaika svépomocí přináší rizika

Zdá se vám, že instalace solárních panelů není složitá? Zatímco montáž může na první pohled vypadat jednoduše, ve skutečnosti je proces mnohem komplikovanější. Od výběru správných komponent, přes bezpečné upevnění panelů na střechu až po konečné zapojení systému do elektrické sítě je nutné dodržovat přesné postupy a platnou legislativu. Instalace solárních panelů svépomocí může způsobit vážné problémy včetně zkratu, poškození technologie nebo dokonce požáru. Až 75 % potíží s fotovoltaikou může být způsobeno vadnými komponenty a neodbornou instalací.

 „V důsledku neodborné instalace může dojít ke zkratu, poškození technologie nebo i poškození domovní instalace a zařízení připojených do ní. Proto se vyplatí svěřit montáž do rukou odborníků, kteří mají za sebou stovky instalací fotovoltaických elektráren a mají všechna odborná oprávnění,“ doporučuje Matyáš Ferus, expert na fotovoltaiku. Při dodržení těchto postupů a s využitím kvalitních komponent je fotovoltaika naprosto bezpečná.

Fotovoltaiky svépomocí – cena

Je lákavé myslet si, že díky instalaci solární elektrárny svépomocí výrazně ušetříte. V praxi se ale jedná o několik tisíc korun. S ohledem na ceny technologie však není úspora za montáž nijak významná (zpravidla jde o jednotky procent z celkové ceny díla). Zvažte také možná rizika spojená s neodbornou instalací. Počínaje tím, že systém nemusí být optimálně navržený a panely nainstalované tak, aby vyráběly maximum energie. Až po dodržení veškerých postupů, aby bylo možné uplatnit záruky u výrobce nebo získat maximální kompenzaci od pojišťovny v případě vzniku pojistné události. Pokud se ukáže, že systém nebyl řádně nainstalován, může totiž pojišťovna přistoupit ke snížení vyplacené částky.

Další možné slabé místo, které skýtá fotovoltaika svépomocí, je dotace. Pokud chcete čerpat na fotovoltaiku podporu od státu, která činí až 176 000 Kč, je potřeba přesně dodržet stanovené kroky. Pokud byste nároky na dotaci nesplnili, v sázce je mnohem více než potenciální úspora za instalaci svépomocí.

Víte, že…? Když si fotovoltaiku necháte nainstalovat profesionální firmou, vztahuje se na celou zakázkou snížené DPH jen 12 %. Pokud si ale pořizujete samotné zařízení, které si chcete namontovat svépomocí, bude DPH 21 %.

Postup v případě instalace fotovoltaiky svépomocí

Pokud máte odpovídající odborné znalosti a k ruce elektrikáře s potřebnou kvalifikací, můžete zvážit instalaci fotovoltaiky svépomocí. V tomto případě je důležité dodržet správné postupy a návody výrobců. Co se administrativních kroků týče, je potřeba především:

  • Vypracovat projektovou dokumentaci, ta není nutná v případě ostrovních solárních systémů. Pokud však plánujete fotovoltaiku připojenou do distribuční sítě, je projektová dokumentace potřeba. Pouze ji od roku 2023 nemusíte dokládat k žádosti o dotaci z NZÚ,
  • zažádat distributora o připojení do sítě,
  • podat žádost na Státní fond životního prostředí o dotaci,
  • zajistit připojení solární elektrárny do distribuční sítě (opět se netýká ostrovní fotovoltaiky) včetně následné revize,
  • doložit dokumentaci hotové realizace fotovoltaiky na SFŽP, abyste mohli obdržet podporu.

Tip: Přečtěte si, jak můžete připravit svou nemovitost na příchod fotovoltaiky. V článku najdete konkrétní jednoduché kroky, které můžete podniknout, než instalace solárního systému započne, ať už ji bude provádět profesionální firma nebo proběhne po vlastní ose.

Fotovoltaická elektrárna svépomocí – kdy se vyplatí

Malý fotovoltaický systém bez připojení do distribuční sítě, který se hodí na karavan, na maringotku nebo na menší zahradní domek, si klidně můžete nainstalovat svépomocí. Na trhu jsou dostupné domácí elektrárny ve formě „stavebnice“, kterou si sestavíte kompletně sami. 

U větších systémů však vždy doporučujeme profesionální montáž a nešetřit na kvalitě. Ne vždycky je totiž nejlevnější řešení tím nejlepším. Laciné komponenty zpravidla nedosahují takové kvality, a tedy ani účinnosti; navíc mívají i kratší životnost (zejména baterie a panely). Snaha ušetřit se vám tak ve výsledku nemusí vůbec vyplatit.

Výhody instalace fotovoltaiky na klíč

Když se rozhodnete svěřit práci odborníkům, znamená to pro vás sice poněkud vyšší investici, ale je to investice do spolehlivého solárního systému, který bude vaši domácnost optimálně zásobovat vyrobenou elektřinou, bude vám po dlouhá léta dobře sloužit a nijak neohrozí bezpečnost vašeho domu. 

  • Správně navržený systém, který pokryje energetické nároky vaší domácnosti dle vašich požadavků.
  • To v konečném důsledku znamená také rychlou návratnost vaší investice do fotovoltaiky.
  • Kvalitní komponenty s dlouhou životností a garancí záruk.
  • Montážní postupy, které nepoškodí komponenty ani váš dům. Nesprávně nainstalované panely mohou způsobit například zatékání střechou nebo narušení její statiky.
  • Správné uzemnění fotovoltaiky a dodržení všech bezpečnostních předpisů.
  • Jistota splnění požadavků pro získání dotační podpory a případného pojistného plnění.
  • Spolehlivý zákaznický servis.

Tip: Přečtěte si, jak vybrat spolehlivého dodavatele fotovoltaiky, který všechny tyto požadavky splní.

Nezapomeňte na pravidelné kontroly jednou za 2 až 4 roky, které se postarají o prodloužení životnosti fotovoltaiky a hladký a bezpečný chod celého systému.

 

Chcete si pořídit spolehlivou domácí elektrárnu, u níž se budete moct spolehnout na výše uvedené benefity? Kontaktujte nás a nechte si navrhnout fotovoltaiku na klíč od odborníků s mnohaletými zkušenostmi a s nejširším portfoliem špičkových tepelných čerpadel a fotovoltaiky na trhu.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?

Spustit kalkulačku