Fotovoltaika bez baterie – vyplatí se?

Fotovoltaika bez baterie – vyplatí se?

Uvažujete o pořízení fotovoltaické elektrárny? Pak možná řešíte otázku, zda investovat do baterií pro ukládání přebytečné energie, nebo se spokojit s fotovoltaikou bez baterie. Pojďme se podívat na to, kdy se vám může vyplatit volba systému bez akumulace, a kdy ne.

Fotovoltaika bez baterie – výhody

Hlavní výhodou fotovoltaiky bez baterie je výrazně nižší pořizovací cena. Baterie jsou totiž nejdražší položkou v rozpočtu. Jedna s kapacitou 3,55 kWh vyjde zhruba na 35 000 Kč a pro běžný rodinný dům se nejčastěji volí tři až čtyři kusy.

Dalším plusem solárního systému bez baterie je jednodušší a rychlejší montáž. Také údržba je méně náročná, protože nemusíte pečovat o baterie, které jinak vyžadují pravidelnou kontrolu a také specifické provozní podmínky (o tom, kam se dají umístit baterie, a jaké nároky je potřeba splnit, píšeme v článku Jak připravit dům na příchod fotovoltaiky).

Nevýhody fotovoltaiky bez baterie

Nevýhodou fotovoltaického systému bez baterie je výrazně nižší efektivita celého systému. Bez možnosti ukládat přebytečnou energii nebudete moci plně využít elektřinu vyrobenou během dne, pokud zrovna nejste doma. Vyrobená elektřina se použije na provoz aktuálně zapnutých spotřebičů nebo na ohřev vody, ale přebytek energie se vrátí do sítě vašeho distributora.

Další nevýhodou je to, že ve večerních a nočních hodinách musíte vždy čerpat elektřinu pouze ze sítě. Navíc vás fotovoltaika bez baterie neochrání v případě výpadku proudu

Na systém bez baterie dostanete také menší státní dotaci. Na fotovoltaiku s akumulací totiž obdržíte navíc 8 000 Kč za každý instalovaný kW.

Možná to tak na první pohled nevypadá, ale přesto, že cena solárního systému s bateriemi je výrazně vyšší, může přinést rychlejší návratnost, je-li systém správně navržen a pokud dokážete  jeho potenciál využívat na maximum.

Kdy se vyplatí fotovoltaika bez baterie?

Fotovoltaický systém bez baterie je ideální pro rodinné domy, kde je spotřeba elektrické energie převážně v denních hodinách. Pokud víte, že právě během dne odebíráte nejvíce elektřiny, a nepotřebujete se jí zásobit na večer, může být fotovoltaika bez baterie dobrou volbou. Systém ale musí být nadimenzován tak, abyste maximum solární energie dokázali okamžitě spotřebovat.

Většina lidí, přinejmenším těch v produktivním věku, je však přes den v práci a největší spotřebu energie mají až ve večerních hodinách – po příchodu domů vaří večeři, zapínají pračku, pouští televizi atd. Některé spotřebiče můžete naprogramovat na chod během dne (např. robotický vysavač, myčku nebo pomalý hrnec), u některých to ale nepůjde nebo nebude dávat smysl (např. elektromobil si přes den doma nenabijete, jestliže jste s ním jeli do práce apod.). Proto se většině domácností vyplatí investovat do baterie.

Možnosti využití přebytečné energie, když nemáte bateriový systém

Ekonomicky se vždy nejvíce vyplatí spotřebovat solární energii ihned na místě, případně ji v rámci několika dní čerpat z baterie. Ani ten, kdo baterii nemá, nemusí o vyrobené přebytky docela přijít. Přebytečnou elektřinu můžete nejen prodávat do sítě (výkupní ceny jsou však aktuálně dost nízké), ale také využívat službu virtuální baterie, komunitní sdílení elektřiny nebo si solární energii posílat na jiné odběrné místo kdekoliv v distribuční soustavě v rámci ČR.

 

Bude pro vás výhodná fotovoltaika bez baterie, nebo se vám vyplatí investovat do akumulace? Kontaktujte nás a nechte si navrhnout optimální systém na míru potřebám své domácnosti.

Dobré vědět: Energetické nároky domácnosti se mohou v průběhu času měnit (rozšíříte rodinu nebo pořídíte nové energetické zařízení, jako je třeba nabíjecí stanice nebo klimatizace atd.). V takové chvíli je dobré zvážit rozšíření fotovoltaiky, třeba včetně přidání baterií nebo navýšení jejich kapacity. Jsme tu pro vás, abychom vám poradili s vhodným řešením.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?

Spustit kalkulačku

Jak vám tento článek pomohl?