Jak se bude vyvíjet cena elektřiny v roce 2024?

Jak se bude vyvíjet cena elektřiny v roce 2024?

Ceny energií se budou dál držet vysoko. Už 31. 12. 2023 končí vládní zastropování, řadě domácností zároveň končí i fixace ceny energií z předchozího období. Cena silové elektřiny šla sice dolů, pokles však kompenzuje nárůst poplatků za distribuci elektřiny a plynu a také poplatky za obnovitelné zdroje, které začnou platit od ledna 2024. Jaký vývoj se dá očekávat dál a co můžete udělat pro to, aby vás účty za energie nepálily?

Ceny energií se budou dál držet vysoko. Už 31. 12. 2023 končí vládní zastropování, řadě domácností zároveň končí i fixace ceny energií z předchozího období. Cena silové elektřiny šla sice dolů, pokles však kompenzuje nárůst poplatků za distribuci elektřiny a plynu a také poplatky za obnovitelné zdroje, které začnou platit od ledna 2024. Jaký vývoj se dá očekávat dál a co můžete udělat pro to, aby vás účty za energie nepálily?

Jak se pohybovaly ceny elektřiny od roku 2022?

Od začátku roku 2022 jsme pozorovali růst ceny elektřiny, který vyvrcholil na přelomu srpna a září. Ke zdražování energií došlo zejména kvůli:

  • dozvukům pandemie
  • válečnému konfliktu na Ukrajině
  • odstavování jaderných elektráren ve střední Evropě
  • nárůstu cen emisních povolenek (ty tvoří ⅔ ceny elektřiny)

Vývoj ceny elektřiny na burze 2022–2023

Prognóza vývoje ceny elektřiny 2024

Předpovědět s jistotou, jak to bude s cenami energií v budoucnu, se nedá, pokud nemáte spolehlivou křišťálovou kouli. Před nepříjemnými překvapeními vás ale ochrání úsporné vytápění a především výroba vlastní elektřiny

Vít Javůrek, finanční ředitel společnosti Woltair, vysvětluje: „Prognóza ceny elektřiny je nejistá. Vždycky se jedná o odhad a ve hře je mnoho proměnných. Dá se ale předpokládat, že situace by se měla postupně stabilizovat a spotová cena elektřiny by neměla dále růst. Stále se však bude držet vysoko a nemyslím, že by se dostala pod úroveň roku 2021 ani v následujících letech. Zároveň bude i dál narůstat volatilita. To všechno nahrává pořizování tepelných čerpadel a fotovoltaiky, jejichž návratnost se s ohledem na to, kolik stojí 1 kWh elektřiny, bude i letos pohybovat v průměru mezi 2 a 7 lety.“

Cenu elektřiny ovlivní nárůst poplatků za distribuci a za obnovitelné zdroje

I když cena elektřiny na burze od října 2022 soustavně klesá, koncoví zákazníci se výrazného zlevnění nedočkají. Je to jednak tím, že obchodníci nakupují energie dopředu, tedy ještě za vysoké ceny, a proto je zatím za draho i prodávají – do maloobchodních cen se změny promítají teprve se zpožděním. Na trhu s energiemi navíc dál panuje nejistota a o dalším směřování rozhodne nadcházející zima.

Na základě rozhodnutí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) se od 1. 1. 2024 zvednou poplatky za distribuci elektřiny a plynu o 20–30 %. Vrátí se také poplatky za obnovitelné zdroje (OZE). To vykompenzuje pokles silové ceny elektřiny – se snížením koncové ceny energií tak domácnosti ve většině případů nemohou počítat. Na celkové ceně elektřiny se totiž z 40 % podílí regulovaná složka.

Řadě zákazníků navíc končí fixace výhodných cen z období před podzimem 2021, a tak se až desítky tisíc domácností mohou ocitnout nad dosud zastropovanými cenami energií.

Tip: Překontrolujte si, jaké ceny za energie vás od 1. 1. 2024 čekají u vašeho dodavatele a zvažte, jestli se vám nevyplatí změna tarifu nebo přechod k jinému dodavateli. Podívejte se i na další možnosti, jak ušetřit za energie, ať zbytečně neplatíte víc, než musíte.

Chcete mít jistotu, že vás účty za energie neporazí, ať bude situace na trhu jakákoliv?

Od 1. 1. 2024 zaplatíte za každou MWh o 71 % více za regulovanou složku elektřiny, což je zdražení zhruba o 1 400 korun za MWh. Protože se regulovaná složka elektřiny přepočítává na odebrané kW, vyplatí se snížit výdaje za energie. Nižší spotřebou totiž ovlivníte i regulovanou složku elektřiny. A jak na snížení výdajů? Nemusíte se nijak uskromňovat ani snižovat svůj teplotní komfort:

⇨ Přejděte na úsporné a zároveň ekologické vytápění tepelným čerpadlem

tepelným čerpadlem ušetříte ročně až 50 % nákladů oproti vytápění plynem a dokonce až ⅔ nákladů oproti vytápění elektrokotlem. 

Tepelné čerpadlo je totiž extrémně účinné! Sice běží na elektřinu, ale té mu stačí dodat ze sítě jen asi 25 %. Ostatní 75 % energie, kterou potřebuje dodat k vytápění, čerpá z venkovního prostředí. Vše podrobně vysvětlujeme v článku Výkon tepelného čerpadla.

⇨ Začnete si vyrábět vlastní elektřinu z obnovitelných zdrojů

Domácí fotovoltaická elektrárna sníží vaše roční náklady na elektřinu až o 80 % a po většinu roku vám zajistí nezávislost na distribuční síti. S fotovoltaikou na střeše vás zvyšování cen elektřiny nezaskočí, ale dokonce potěší! Jak to? Vyrobenou elektřinu totiž můžete nejen používat pro vlastní potřebu, ale také ji výhodně odprodávat za spotové ceny! Fotovoltaika vám tak může vynášet 1025 % ročně, což je investice ještě výhodnější, než akcie, dluhopisy nebo nemovitosti.

Šetřit můžete začít už za několik týdnů. Přinést vám co největší úspory za energie je jednou z našich hlavních priorit. Abyste mohli začít šetřit co nejdříve, naplnili jsme sklady kvalitními tepelnými čerpadly a solárními sestavami, a jsme připraveni namontovat vám je kdekoliv po České republice.

Tepelné čerpadlo ze skladových zásob i fotovoltaiku můžete mít nainstalované do 50 pracovních dní.

Na nás se můžete opravdu spolehnout. 

  • Jsme féroví a sestavíme vám nabídku se skutečně konečnou cenou.
  • Dobu dodání vám jen neslibujeme. Garantujeme vám ji ve smlouvě.
  • Skladová tepelná čerpadla instalujeme do 50 dní, a pokud bychom to nestihli, dáme vám 50% slevu z celé zakázky.

Ozvěte se nám ještě dnes, ať můžete začít šetřit za energie co nejdříve!

Potřebujete pomoct s financováním?

Přechod na nové vytápění nebo pořízení fotovoltaiky vás samozřejmě bude na začátku něco stát. Investice se vám brzy vrátí, ale dobře víme, že běžné domácnosti to může na začátku pořádně zatížit rozpočet. 

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?