Jaká je návratnost tepelného čerpadla v roce 2024

Jaká je návratnost tepelného čerpadla v roce 2024

Uvažujete o přechodu na nové vytápění? Neberte v úvahu jen pořizovací cenu, ale také návratnost své investice. Nejnižší cena neznamená automaticky, že se vám dané zařízení nejvíce vyplatí. Ačkoliv tepelné čerpadlo, vyžaduje vyšší vstupní investici, odmění se svým majitelům rychlou návratností (pro běžný rodinný dům se pohybuje v průměru kolem 2 až 7 let) a k tomu i ekologickým provozem, což z něj dělá ideální zdroj vytápění současnosti i budoucnosti.

Uvažujete o přechodu na nové vytápění? Neberte v úvahu jen pořizovací cenu, ale také návratnost své investice. Nejnižší cena neznamená automaticky, že se vám dané zařízení nejvíce vyplatí. Ačkoliv tepelné čerpadlo, vyžaduje vyšší vstupní investici, odmění se svým majitelům rychlou návratností (pro běžný rodinný dům se pohybuje v průměru kolem 2 až 7 let) a k tomu i ekologickým provozem, což z něj dělá ideální zdroj vytápění současnosti i budoucnosti.

Návratnost tepelného čerpadla zkracují vysoké ceny energií

Tepelné čerpadlo vám díky svému úspornému provozu ušetří spoustu financí za energie. Navíc se s jeho pomocí můžete zbavit závislosti na zemním plynu, nad jehož dodávkami se do budoucna objevuje řada otazníků, a to včetně legislativního omezování jeho využívání (přečtěte si o plánovaném zákazu plynových kotlů, resp. jejich uvádění na trh). 

Pokud jste dosud topili plynem, ušetříte s tepelným čerpadlem až polovinu ročních nákladů. Při přechodu z vytápění elektřinou ušetříte dokonce až 2/3 původních nákladů. Instalací tepelného čerpadla navíc získáváte automaticky nárok na zvýhodněnou dvoutarifní sazbu D57d, která vám umožní využívat po 20 hodin denně levnější elektřinu a napájet s ní nejen samotné tepelné čerpadlo, ale také veškeré další spotřebiče. A to třeba i včetně domácí nabíjecí stanice pro elektromobil.

Víte, že…? Od 1. 1. 2024 došlo ke snížení DPH (mimo jiné) na tepelná čerpadla z 15 % na 12 %. V praxi to však může znamenat nižší cenu zakázky i o 10 000 Kč a více

Dotace sníží cenu tepelného čerpadla na polovinu, nízkopříjmovým domácnostem pokryje dokonce 95 % nákladů

Návratnost tepelného čerpadla výrazně sníží státní dotace. Pokud jím nahrazujete neekologický zdroj vytápění, můžete na pořízení tepelného čerpadla získat dotaci z programu Nová zelená úsporám ve výši až 110 000 Kč a pokrýt tak až 50 % pořizovacích nákladů. Nízkopříjmové domácnosti mohou pokrýt až 95 % pořizovacích nákladů díky podpoře z Kotlíkových dotací a získat až 180 000 Kč.

Podporu můžete ale čerpat i na další opatření, která povedou ke snížení energetické náročnosti vaší domácnosti – zejména zateplení či výměnu oken a nebo dveří. To vám přinese větší životní komfort a další úspory za energie, které opět přispějí k rychlejší návratností vaší investice. Speciálně pro kombinaci se zateplením je zde zvýhodněný dotační program Oprav dům po babičce, který umožňuje čerpání státní podpory i předem

Jaká je cena tepelného čerpadla v roce 2024? Přečtěte si náš další článek. Nebo si nechte zdarma sestavit orientační rozpočet na míru potřebám své domácnosti.

Výpočet návratnosti tepelného čerpadla: Investici můžete mít zpět i za 1,8 roku

Ukažme si, jaká je návratnost tepelného čerpadla za současných podmínek na modelovém příkladu: 

2členná rodina v rodinném domě o podlahové ploše 100 m2, nemovitost s vysokou mírou zateplení, přechod z vytápění elektrokotlem.

Původní zdroj vytápěníelektrokotel
Otopné plochypodlahové
Ohřev vodyelektrický bojler
Spotřeba elektřiny za rok15 956 kWh
Tepelná ztráta5,8 kW
Navržené řešenítepelné čerpadlo vzduch-voda Grundig GHP MM8 bez ohřevu TV
Cena celého řešení161 782 Kč
Výše dotace80 000 Kč
Cena po odečtení dotace81 782 Kč
Původní měsíční výdaje za energie9 139 Kč
Měsíční úspora za energie díky TČ5 456 Kč
Úspora energie za rok10,2 MWh
Úspora CO2 za rok4,4 t
Návratnost tepelného čerpadla1,8 roku

Tepelné čerpadlo se ale vyplatí i bez dotace! Podívejte se na další modelový příklad:

4členná rodina v rodinném domě o podlahové ploše 150 m2, nemovitost se střední mírou zateplení, přechod z vytápění plynovým atmosférickým kotlem (stáří méně než 20 let, na nějž se nevztahuje dotace).

Původní zdroj vytápěníplynový atmosférický kotel
Otopné plochyradiátory
Ohřev vodyplynový atmosférický kotel
Spotřeba elektřiny za rok5,1 MWh
Spotřeba plynu za rok33,4 MWh
Tepelná ztráta9,9 kW
Navržené řešenítepelné čerpadlo vzduch-voda LG 91 s TV
Cena celého řešení280 951 Kč
Výše dotace0 Kč
Původní měsíční výdaje za energie12 686 Kč
Měsíční úspora za energie díky TČ5 005 Kč
Úspora energie za rok25,3 MWh
Úspora CO2 za rok3,2 t
Návratnost tepelného čerpadla5,1 roku

Kombinace s fotovoltaikou ušetří ještě víc

Další výrazné úspory, a tedy i zkrácení návratnosti tepelného čerpadla přinese jeho kombinace s fotovoltaikou. Po značnou část roku totiž budete vyrábět vlastní elektřinu a zajistíte tak chod spotřebičů v podstatě zadarmo. Přesto, že se tepelné čerpadlo využívá nejvíce v zimních měsících, kdy není tolik slunečního svitu pro výrobu většího množství vlastní elektrické energie, úspora za elektřinu v součtu za celý rok je obrovská (představuje roční úsporu za energie až 80 %)

Nejde jenom o peníze, ale i o komfort a ekologii

Je dobré si uvědomit, že tepelné čerpadlo nešetří jen peníze za náklady na vytápění. Vzhledem k tomu, že jeho provoz je naprosto bezpracný a jeho údržba je velmi snadná, šetří také váš čas (žádné uskladňování paliva, žádné zatápění, přikládání, vynášení popela ani čištění komína) a v neposlední řadě také životní prostředí – při svém provozu totiž neprodukuje žádné emise CO2 ani jiných škodlivých látek do ovzduší.

Tepelné čerpadlo bez vstupní investice

Mluvíme tu o návratnosti vstupní investice, ta však předpokládá, že osoba, která si tepelné čerpadlo pořizuje, má na začátku dostatek prostředků, aby si takovou částku, která není zrovna malá, mohla dovolit. Ne každý ale může nárazově tolik zatížit rodinný rozpočet. Právě pro takové situace je tu varianta pořídit si tepelné čerpadlo na splátky.

Díky spolupráci s Českou spořitelnou nabízíme našim zákazníkům možnost získat tepelné čerpadlo i zcela bez vstupní investice pomocí zvýhodněného úvěru. To umožní pořídit si nové ekologické zařízení a ihned začít šetřit za elektřinu. Splátky pak hradíte z úspor za energie, které vám fotovoltaika přinese. 

Víte, že…? Nyní je úvěr na tepelné čerpadlo ještě výhodnější, a to díky kombinaci s dotací. Nabízí až o polovinu nižší splátky a čerpat ho můžete hned po akceptaci dotace. Mimořádná splátka ve výši dotace je vždy zdarma.

Kontaktujte naše Woltair experty ještě dnes a informujte se o podrobnostech, abyste co nejdříve mohli začít využívat všechny výhody, které vám tepelné čerpadlo bude denně přinášet.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?