Nahraďte plynový kotel tepelným čerpadlem

Nahraďte plynový kotel tepelným čerpadlem

Chcete topit bezpečně, úsporně a bez obav z toho, jak to bude s dodávkami zemního plynu a jeho cenou? Přejděte na vytápění tepelným čerpadlem. Na výměnu starého plynového kotle můžete čerpat dotaci až 110 000 Kč.

Všeobecný trend odklonu od plynu a přechod na obnovitelné zdroje energie je dán především:

  • Vysokými cenami energií,
  • s tím související snaha o nezávislost na zemním plynu (obzvlášť za současné situace na Ukrajině),
  • směřování k ekologičtějším způsobům vytápění,
  • budoucí legislativní omezení – podle novely nařízení komise o ekodesignu by od 1. 9. 2029 u nás měly být uváděny na trh pouze kotle, jejichž sezónní účinnost je vyšší než 115 %, což žádný samostatný plynový kotel nedokáže splnit,
  • možnost čerpání výhodných státních dotací na výměnu plynového topení staršího 20 let.

Na základě podnětů od zákazníků jsme připravili souhrn pro všechny, kteří chtějí dát vale plynu, uvažují o vhodné alternativě, a rádi by se dozvěděli potřebné informace, které jim pomohou při rozhodování.

Proč zvolit právě tepelné čerpadlo?

Tepelná čerpadla jsou momentálně velice oblíbeným zdrojem vytápěním a tato obliba dále roste. Proč tomu tak je? Tepelná čerpadla mají řadu výhod: 

  • snadná instalace,
  • bezobslužný provoz,
  • nezávislost na zemním plynu,
  • provoz bez emisí,
  • úspora nákladů na vytápění.

Podívejme se nyní blíže na to, jak si vedou tepelná čerpadla v porovnání s plynovými kotli, které jsou v ČR dosud velmi rozšířené.

Náklady, úspora a návratnost tepelného čerpadla

Tepelné čerpadlo sice vyžaduje vyšší pořizovací náklady, přesto se vám vyplatí. Jak to? V úvahu je totiž potřeba brát nejen samotnou cenu zařízení, ale také související realizační výdaje, a především pak náklady na provoz a jeho další benefity. O ceně tepelného čerpadla v roce 2024 se dozvíte ze samostatného článku.

Vzhledem k tomu, že tepelné čerpadlo je vysoce účinné (dosahuje účinnosti až 350 %) a navíc úsporné, ušetříte při přechodu z vytápění starým plynovým kotlem až polovinu ročních nákladů. Díky tomu se návratnost tepelného čerpadla může pohybovat již kolem 5 let.

Výchozí zdroj tepla a ohřev vodyplynový atmosférický kotel 
Podlahová plocha doma150 m2
Počet osob4
Tepelná ztráta9,9 kW
Spotřeba elektřiny5,1 MWh
Spotřeba plynu33,4 MWh
Otopné plochyradiátory
Navržené řešenítepelné čerpadlo LG 91 s ohřevem vody
Cena řešení280 951 Kč
Původní měsíční platba za energie12 686 Kč
Měsíční úspora za energie díky TČ5 005 Kč
Úspora energie25,3 MWh/rok
Návratnost5,1 let

Na starý plynový kotel můžete čerpat dotaci až 110 000 Kč

Pokud se rozhodnete pro výměnu plynového kotle za tepelné čerpadlo, můžete čerpat dotaci z programu Nová zelená úsporám ve výši až 110 000 Kč a pokrýt až polovinu pořizovacích nákladů. Je však potřeba dodržet následující podmínky:

  • Původní zdroj musí být starší než 20 let.
  • Může se jednat nejen o plynové atmosférické kotle, ale např. i na „vafky“.
  • Novým zdrojem vytápění musí být tepelné čerpadlo. V tomto případě nelze dotovat např. kotel na biomasu.
  • Dům musí být alespoň částečně zateplený (energetická třída min. D). Pokud to vaše nemovitost nesplňuje, můžete z NZÚ současně čerpat dotaci i na její zateplení. 

Pokud byste se chtěli dozvědět více o možnostech čerpání dotací, kontaktujte naše Woltair experty, kteří vám rádi poradí. Pro zákazníky, jenž se rozhodnou pro montáž energetického zařízení od nás, žádosti o dotace z programu Nová zelená úsporám zdarma vyřídíme a obstaráme potřebné papírování. Seznamte se s tím, jak celý proces vyřizování dotace s Woltair probíhá.

V případě, že se vás státní dotace nevztahují, můžete si pořídit tepelné čerpadlo na splátky. Získáte ho tak i zcela bez vstupní investice a splátky úvěru budete hradit z prostředků, které každý měsíc díky tepelnému čerpadlu ušetříte za energie.

Nenáročná instalace, údržba i servis

Jak probíhá výměna plynového kotle za tepelné čerpadlo? Samotná instalace tepelného čerpadla trvá zpravidla 2 až 4 dny. Montáž je snadná a čerpadlo se dá připojit na stávající otopnou soustavu. Čerpadlo nevyžaduje žádnou speciální péči. Abyste prodloužili jeho životnost, doporučujeme nechat si jednou za rok provést servisní prohlídku, ta však není pro domácnosti povinná.

Tip: Přečtěte si také, jak správně zapojit tepelné čerpadlo.

instalací plynového kotle je to složitější – pro jeho fungování je potřeba zřídit přípojku a rozvody plynu a také mít vyvložkovaný komín. To vše představuje další náklady, které je nutné přičíst k pořizovací ceně kotle, jenž v důsledku není tak nízká, jak se na první pohled mohlo zdát.

Chytré funkce

Tepelné čerpadlo můžete snadno ovládat třeba i z tabletu nebo mobilu, odkudkoli, kde se připojíte k internetu. Díky tomu si můžete doma nebo třeba na chalupě přitopit v předstihu, takže vás při příchodu nepřivítají studená vyhaslá kamna, ale příjemné teplo domova.

Bezpečný provoz

Tepelné čerpadlo je bezpečné. Při jeho používání, na rozdíl od plynových zařízení, vám rozhodně nehrozí žádné úniky či dokonce exploze plynu, ani zpětný tok spalin, který může způsobit až zadušení. Staré kotle mají nižší spolehlivost a roste u nich riziko poruchy (která zpravidla nastane v tu nejméně vhodnou dobu) a nedostupnost náhradních dílů pro případ opravy.

Přizpůsobení vzhledu

Tepelné čerpadlo se přizpůsobí vašim potřebám ve všech směrech. Jak z hlediska nastavení a udržování požadované teploty, tak i po vizuální stránce. Díky naší službě Chameleon můžete navrhnout vzhled tepelného čerpadla třeba tak, aby ladilo s barvou fasády.

Ekologie

Jak už bylo zmíněno, staré kotle mohou škodit nejen zdraví, ale samozřejmě také životnímu prostředí – znečišťují jej nežádoucími emisemi a také vyžadují pro svůj provoz neobnovitelná fosilní paliva. Tepelné čerpadlo je oproti tomu ekologické, šetří energii a když ho zkombinujete s fotovoltaikou, přiblížíte se energetické soběstačnosti, protože vaše domácnost pojede většinu roku na obnovitelný zdroj energie, a ušetříte tak i další finance.

I ten, kdo si s ekologií příliš hlavu neláme, se bude muset těmto trendům přizpůsobit.  Podle novely nařízení komise o ekodesignu by od 1. 9. 2029 u nás měly být uváděny na trh pouze kotle, jejichž sezónní účinnost je vyšší než 115 %. Tuto podmínku však v praxi splní jen tzv. hybridní zdroje, které novela nařízení definuje. Do budoucna se uvažuje i o úplném zákazu vytápění zemním plynem – předběžně se hovoří o roku 2040.

Plynový kotel v záloze

Majitelé plynového kondenzačního kotle se s ním při přechodu na vytápění tepelným čerpadlem nemusí úplně loučit, pokud nechtějí. Obě zařízení totiž mohou koexistovat v chytré symbióze – tepelné čerpadlo dokáže fungovat pouze do určité venkovní teploty a mrazech pod cca -15 °C potřebuje doplňkový zdroj vytápění

Některé typy tepelných čerpadel mají tento doplňkový (bivalentní) zdroj integrován přímo v sobě, ale máte-li doma již nainstalován funkční plynový kotel, můžete jako záložní zdroj využít právě jej (jeho provoz je totiž úspornější než provoz elektrokotle, který se běžně jako záložní zdroj využívá). Obě zařízení se propojí tak, aby se záložní zdroj spustil automaticky v případě potřeby, takže nevyžaduje žádné manuální ovládání. 

Pozor: Pokud si původní zdroj vytápění ponecháte, nemůžete na nové vytápění čerpat dotaci. Ta je totiž podmíněna tím, že staré topidlo dáte řádně ekologicky zlikvidovat.

Porovnání plynových kotlů s tepelným čerpadlem

 Plynový atmosférický kotelPlynový kondenzační kotelTepelné čerpadlo vzduch-voda
Náročnost instalaceNutnost přípojky a rozvodů plynu, vyvložkování komínuNutnost přípojky a rozvodů plynu, vyvložkování komínuNepotřebuje plyn; lze připojit na stávající otopnou soustavu
Vyžaduje komínAnoAno

Ne

 

Pravidelný servisPro domácnosti není povinný, doporučuje se 1× ročněPro domácnosti není povinný, doporučuje se 1× ročněPro domácnosti není povinný, doporučuje se 1× ročně
Účinnost80–90 %Až 110 %Až 350 %
Pořizovací cena od30 000 Kč60 000 Kč160 000 Kč
Lze čerpat státní dotaciNeNeAno
Porovnání provozních nákladů Zhruba o 30 % nižší náklady než u atmosférického kotleZhruba o 30–40 % nižší než kondenzačního kotle a až o 50 % nižší než u atmosférického kotle

 

Dobré vědět: Výměna plynového kotle za tepelné čerpadlo se vám finančně nejvíce vyplatí, pokud přecházíte ze starého zdroje vytápění. Pokud máte moderní kondenzační kotel a dobře zaizolovaný dům s nízkou tepelnou ztrátou, doporučujeme výměnu zdroje tepla tehdy, pokud preferujete ekologické zdroje energií a chcete vytápět bezpečně a spolehlivě. Pokud sledujete hlavně náklady na provoz, můžete si stávající kotel ponechat a zvážit spíše investici do fotovoltaiky, která vám může přinést až 80% snížení ročních nákladů na energie.

Nejste si jisti, zda se vám přechod z plynového kotle na tepelné čerpadlo vyplatí? Kontaktujte nás a nechte si sestavit nezávaznou nabídku. Rádi vám poradíme, jaké vytápění bude pro vás nejvýhodnější.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?