Soběstačný dům: Žijte nezávisle ve stylu 21. století

Soběstačný dům: Žijte nezávisle ve stylu 21. století

Toužíte být odpojeni od světa? Soběstačný dům vás vyjde svým provozem výrazně levněji než dům klasický a ekologický způsob života v něm vám zajistí bezkonkurenční úspory za energie a zdravé klima.

Toužíte být odpojeni od světa? Soběstačný dům vás vyjde svým provozem výrazně levněji než dům klasický a ekologický způsob života v něm vám zajistí bezkonkurenční úspory za energie a zdravé klima.

Bez přívodu energetických sítí

Co je to soběstačný dům a jak se liší od pasivního domu? Nebo je to to samé? V obou případech jde o stavby, které v současné době využívají nejmodernější technologie, aby si zajistili maximální nezávislost a čerpaly energii z obnovitelných zdrojů. Zároveň jsou navrženy tak, aby měly co nejnižší tepelnou ztrátu. Soběstačný dům, označovaný také jako ostrovní dům (off-grid dům), jde ale ještě o krok dál –⁠ není vůbec napojen na inženýrské sítě a veškerý zdroje potřebné pro fungování si domácnost zajišťuje „po vlastní ose“.

Vzhledem k tomu, že největší položkou z hlediska bydlení jsou finance za vytápění domu, chlazení a ohřev vody, přináší soběstačné domy svým vlastníkům výrazné úspory a k tomu jistotu, že bezproblémový provoz domácnosti budou mít zajištěn za všech okolností

Moderní lidé se vracejí ke kořenům

Nové generace těch, kteří touží po svobodě, nezávislosti a šetrnosti k přírodě, žijí různě. Například pěstují vlastní zeleninu a ovoce, přičemž záhony hnojí nastřádaným bioodpadem. Rádi cestují, a proto raději investují do zážitků na cestách než do drahého vytápění.

Úsporné a soběstačné bydlení je ale v podstatě o návrat k tomu, jak žily naše babičky, pouze s tím, že nyní jsou nám k dispozici výdobytky technologického pokroku a vše je o mnoho pohodlnější.

Tip: Podívejte se na zajímavý projekt Český soběstačný dům. Tuto stavbu můžete i osobně navštívit a přesvědčit se na vlastní oči, jak se žije v naprosté symbióze s přírodou.

Energeticky nezávislý dům spoléhá na obnovitelné zdroje a chytré technologie

V dnešní době si už nedokážeme představit žít bez elektrické energie. Té se samozřejmě ani v soběstačném domě nemusíte vzdávat. Na její výrobu se v našich podmínkách nejčastěji využívá fotovoltaika, jako doplňkový zdroj lze využít také například geotermální energii nebo malou domácí větrnou elektrárnu.

V soběstačném domě vás může dále potkat:

  • ukládání přebytků vyrobené energie do akumulátoru na pozdější použití,
  • větrání pomocí zemního výměníku,
  • vytápění tepelným čerpadlem,
  • ukládání tepla do hlíny (dům bývá přihrnut),
  • skladování vody na různá využití,
  • využívání dešťové vody,
  • vlastní čistírna vody.

Čerstvý vzduch díky soběstačným domům

Domy které využívají obnovitelné zdroje energie, šetří nejen vaši peněženku, ale také přírodu. A ani nemusíte být velkým fanouškem ekologie, abyste to ocenili – díky tomu, že neprodukuje škodlivé emise CO2, zajistí vám zdravé klima v domácnosti i v jejím okolí. 

Tip: Podívejte se na srovnání zdrojů vytápění, které se v současnosti nejčastěji využívají. Zajímavé je porovnání produkce emisí, započítáme-li i proces výroby energie, která daný zdroj tepla pohání.

Soběstačný dům –⁠ cena

Cena řešení se bude velmi lišt podle toho, zda projektujete novostavbu, nebo chcete na soběstačný dům přetvořit stavbu stávající. V druhém případě mohou být náklady značné. U první varianty se dá říct, že náklady navíc oproti běžnému domu (i běžné novostavby však musí od ledna 2022 splnit energetickou třídu alespoň B) budou zhruba o 10 % vyšší, což je vzhledem k úsporám, které takové řešení přinese, velmi výhodná investice. Minimalistické a ekonomické řešení nabízí soběstačné mobilní domy, které poskytují flexibilitu a dobrou dostupnost.

Víte, že…? Na novostavbu nebo i rekonstrukci staršího domu můžete čerpat státní dotace? Těmi můžete financovat i zateplení domu nebo pořízení fotovoltaiky, tepelného čerpadla, solárního ohřevu vody nebo třeba nabíjecí stanice pro elektromobil.

Chcete vykročit vstříc nezávislosti a ekologičtějšímu způsobu života? Rádi vám pomůžeme, a to včetně vyřízení dotace! Kontaktujte nás a nechte si navrhnout domácí fotovoltaickou elektrárnu nebo systém vytápění s tepelným čerpadlem na míru vašim potřebám.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?