Servis tepelného čerpadla před topnou sezónou

Servis tepelného čerpadla před topnou sezónou

Období před začátkem topné sezóny je ideální pro kontrolu tepelného čerpadla. Tu doporučujeme provádět pravidelně 1× ročně. Co všechno taková prohlídka zahrnuje a proč je důležité ji nepodcenit, se dozvíte v následujícím textu.

Období před začátkem topné sezóny je ideální pro kontrolu tepelného čerpadla. Tu doporučujeme provádět pravidelně 1× ročně. Co všechno taková prohlídka zahrnuje a proč je důležité ji nepodcenit, se dozvíte v následujícím textu.

Proč je pravidelný servis čerpadel důležitý

Servisní prohlídka tepelného čerpadla není povinná, ale rozhodně se vyplatí ji neopomíjet. Je to úplně stejné jako s pravidelným servisem automobilu. Případnou závadu tak lze odhalit zavčasu a odstranit ji dříve, než dojde k narušení funkčnosti celého systému. Asi poslední, co byste si v zimních měsících přáli, je skončit bez provozuschopného topení.

Jiří Švéda, expert na tepelná čerpadla, uvádí: „Když neservisujeme, riskujeme nejen velké finanční náklady, ale i riziko, že když se něco pokazí, nenajdeme rychlý způsob, jak to vyřešit. Kapacity trhu v sezóně nestíhají, ani sklady ne. Pak se vymýšlí cesty, jak to opravit nouzově, a to nikdy nedopadá dobře.“

Servisní prohlídky dokáží nejen včas odhalit případné poruchy tepelných čerpadel, ale zároveň se díky nim dosahuje optimalizace jejich chodu. Správně seřízené tepelné čerpadlo:

  • Je nadimenzováno na míru energetickým nárokům domácnosti
  • Má optimální výkon a účinnost
  • Je tiché
  • Má nízké provozní náklady

Veškerá péče věnovaná tepelnému čerpadlu při jeho údržbě se vám stonásobně vrátí. Pravidelným servisováním totiž můžete výrazně prodloužit jeho životnost, klidně i na 20 let a více. To je u energetického zařízení, které vyžaduje poměrně velkou vstupní investici, dost podstatné. U některých značek je provádění pravidelných servisních prohlídek dokonce podmínkou platnosti záruky.

Servis, nebo revize tepelného čerpadla? Je v tom nějaký rozdíl?

V běžné řeči se tyto dva pojmy někdy zaměňují, ve skutečnosti však má každý svůj vlastní význam. Pojmem revize tepelného čerpadla se nejčastěji myslí elektrorevize čerpadla po jeho instalaci, kterou provádí revizní technik. Někdy se tak označuje také povinná kontrola těsnosti chladivového okruhu tepelných čerpadel (podrobněji to vysvětlujeme níže). Servisem míníme úkon, při němž dochází k prohlídce a údržbě tepelného čerpadla, případně k jeho opravě.

Kdy provádět pravidelný servis čerpadla

Pravidelný servis tepelného čerpadla doporučujeme provádět 1× ročně. Nejlépe před zahájením topné sezóny – tedy ideálně v létě nebo nejpozději na přelomu září/říjen. Tím minimalizujete riziko, že se vyskytne nějaký problém se zdrojem vytápění právě v období, kdy ho budete nejvíce potřebovat. Ale také využijete volnějších kapacit servisních techniků. Ti totiž bývají v sezóně hodně vytížení a vy tak riskujete, že na revizi budete muset neúměrně dlouho čekat.

Pokud tepelné čerpadlo využíváte nejen k vytápění, ale také k chlazení vaší domácnosti, doporučujeme přidat i pravidelnou kontrolu před letní sezónou.

Liší se servis různých značek a typů tepelných čerpadel?

Průběh servisní prohlídky se liší u různých druhů tepelných čerpadel. Zde se věnujeme typu vzduch-voda, který je v České republice nejčastější volbou. Lišit se bude i četnost těchto prohlídek – například tepelná čerpadla vzduch-vzduch a voda-voda budou vyžadovat častější kontroly. Přehledné porovnání různých typů zařízení najdete v článku Jak vybrat tepelné čerpadlo.

U tepelných čerpadel vzduch-voda bude záležet, zda se jedná o provedení monoblok, nebo split a na typu a množství použitého chladiva. Nařízení č. 517/2014 stanovuje četnost povinných revizí těsnosti chladivového okruhu právě s ohledem na to, jaké chladivo bylo použito a kolik ho systém obsahuje. Například pro R407C  jsou limity 2,82 kg pro split systémy a 5,64 kg pro monobloky s hermeticky těsným systémem. U chladiva R410A pak 2,39 kg pro splitová čerpadla a 4,78 kg pro monobloky.

Průběh a četnost servisních prohlídek u čerpadel stejného typu, ale různých značek, se v zásadě neliší.

Kdo může servisní prohlídku provádět?

Servisní technik musí být kombinací elektrikáře, topenáře a chlaďaře. Zároveň by měl mít i velké znalosti v oblasti regulace celých otopných soustav. Většina výrobců dělá několik úrovní školení ohledně svých produktů a právě servisní technik by měl dosahovat nejvyšší úrovně odbornosti. 

Co můžete udělat vy?

Samotný servis a údržbu přenechte odborníkům. Vy sami byste se měli zajímat o běžný chod čerpadla. Karel Náprstek, expert na tepelná čerpadla a spoluzakladatel Woltair, doporučuje: „Čas od času se například podívejte na provozní hlášky na displeji, zda není čerpadlo v nějaké chybě, a aspoň orientačně sledujte spotřebu elektřiny. Může se totiž například stát, že čerpadlo ‚padne' do chyby a pro zachování tepelného komfortu sepne bivalentní zdroj v podobě elektrodotopu, a tudíž náklady na vytápění a ohřev vody razantně rostou.“

Novinky v oblasti servisu tepelných čerpadel

Řadu servisních úkonů už lze provést i vzdáleně, jak vysvětluje Karel Náprstek: „Nejmodernější tepelná čerpadla jsou dnes připojena na internet pomocí LAN, a lze je díky tomu vzdáleně nastavovat, servisovat i monitorovat, a předcházet tak případným problémům. Například k našemu tepelnému čerpadlu WLTR máme plně servisní přístup na úrovni vývojáře, díky čemuž můžeme nahrát nejnovější verzi softwaru bez nutnosti přítomnosti technika přímo na místě. Online přístup umožňuje nejen načítat všechny hodnoty odesílané z tepelného čerpadla, ale i plné přenastavení. Užitečné je i tzv. zrcadlení obrazovky, díky kterému vidíme, jak se v menu zákazník pohybuje a s jakým nastavením má problém.“ 

Co zahrnuje pravidelný servis tepelného čerpadla od Woltair

Neotálejte tedy se servisem vašeho tepelného čerpadla a objednejte servis co nejdříveU Woltair sjednáte vše pohodlně online. Prohlídka trvá jednu až dvě hodiny a zahrnuje zejména kontrolu funkčnosti elektrického připojení, kontrolu těsnosti chladivového okruhu a odstranění nečistot.

Až 120minutová kontrola tepelného čerpadla a jeho čištění

  • Vizuální kontrola stavu zařízení a izolací
  • Celkové očištění zařízení
  • Vyčištění filtrů primárního i sekundárního okruhu
  • Kontrola chladivového okruhu
  • Kontrola hodnot a teplot v provozu tepelného čerpadla
  • Kontrola elektrické připojení
  • Kontrola odtoku kondenzátu
  • Kontrola funkčnosti oběhového čerpadla, el. ventilů, mech. ventilů
  • Kontrola funkčnosti pojišťovacích ventilů ÚT a TV
  • Kontrola expanzní nádoby

Co je potřeba především kontrolovat?

Elektrosoučásti

  • Pojistky,
  • stykače,
  • kabely.

Mechanické částí

  • Ložiska,
  • upevnění čerpadla.

Chladicí okruh

  • Nastavení,
  • těsnění,
  • chladivo.

Topný okruh

  • Nastavení,
  • tlak v okruhu,
  • množství chladiva,
  • těsnost.

Cena servisu tepelného čerpadla

Na kolik vás vyjde servis tepelného čerpadla? Karel Náprstek uvádí: „V rámci naší prodloužené záruky mají klienti roční servis tepelného čerpadla zdarma. V ostatních případech zajišťujeme roční kontrolu tepelného čerpadla od 2 800 korun bez dopravy. Běžně se ceny ale pohybují i okolo 5 000 Kč.“

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?