Podzim: Nejlepší doba pro objednání fotovoltaiky

Podzim: Nejlepší doba pro objednání fotovoltaiky

Víte, že právě teď je nejlepší doba začít řešit fotovoltaiku? Nejen, že budete na jaře připraveni s prvními slunnými dny v klidu a beze spěchu. Ale hlavně: využijete výhodné ceny fotovoltaiky, které dosáhly historického minima!

Víte, že právě teď je nejlepší doba začít řešit fotovoltaiku? Nejen, že budete na jaře připraveni s prvními slunnými dny v klidu a beze spěchu. Ale hlavně: využijete výhodné ceny fotovoltaiky, které dosáhly historického minima!

4 důvody, proč řešit fotovoltaiku už na podzim:

  • Právě teď jsou ceny fotovoltaiky na trhu na historickém minimu
  • Proces přípravy, instalace a zapojení stihnete v klidu
  • Využijete volnější kapacitu montážních techniků, kteří bývají nejvíc vytíženi na jaře a v létě
  • Peníze, které investujete do fotovoltaiky, ochráníte před inflací

Nenechte myšlenku na fotovoltaiku usnout zimním spánkem

Kdo by chtěl řešit fotovoltaiku na podzim nebo v zimě? Vždyť beztak slunce skoro nesvítí, takže moc elektřiny nevyrobí. Navíc – přijdou Vánoce, spousta shonu a kdo by si v té době chtěl domů zvát techniky a dělat úpravy na domě, když chce mít všude svátečně naklizeno? To jsou časté argumenty těch, kteří své rozhodnutí chtějí radši odložit až na jaro. 

Pusťte se do sjednávání hned a neprohloupíte. Proč? Důvodů je hned několik. Čtěte dál a dozvíte se je.

Optimální načasování: Začněte vyrábět elektřinu, když je nejvíce slunečního svitu

Je dobré si uvědomit, že pořízení fotovoltaiky je celý proces různých činností, který se nedá odbavit ze dne na den. Samotná instalace proběhne do 50 dní, ale tomu přechází i následují ještě další kroky. Ty se nevyplatí uspěchat, zejména když jde o velkou investici. A některé kroky se uspěchat ani nedají.

  1. Stanovení požadavků. Musíte si ujasnit, jaké jsou vaše požadavky na domácí fotovoltaickou elektrárnu. Jaké jsou energetické nároky vaší domácnosti? Co všechno budete chtít fotovoltaikou pohánět? S tím vším vám pomůže zkušený expert na fotovoltaiku při osobní schůzce. Ví, na co se má ptát, aby vám pomohl vaše představy jasně formovat a najít nejlepší možné řešení.
  2. Přesné zaměření. Je potřeba provést detailní zaměření na místě. To pohodlně stihneme v průběhu října či listopadu, tedy před začátkem předvánočního shonu. Expert na fotovoltaiku musí ověřit, zda je u vás instalace fotovoltaiky technicky možná a zda nebude vyžadovat větší zásahy (například výměnu elektroinstalace). Jistě si nechcete objednat fotovoltaický systém, zaplatit zálohu a pak se při realizaci od techniků dozvědět, že si budete muset výrazně připlatit za práci navíc. Nebo dokonce, že to vlastně udělat nepůjde. To vám však s Woltair nehrozí. Vše nestranně posoudíme a sestavíme vám detailní rozpočet s konečnou cenou. Pokud se u vás fotovoltaika nevyplatí, férově vám to řekneme. Pro představu se můžete podívat, kam se dá fotovoltaika nainstalovat.
  3. Vyřízení formalit. Pokud se rozhodnete pro fotovoltaiku od Woltair, zajistíme za vás vytvoření projektu, přihlášení fotovoltaiky do sítě distributora, vyřízení žádosti o dotaci, případně pomůžeme s financováním fotovoltaiky prostřednictvím úvěru. Fáze čekání na vyřízení žádosti o připojení do distribuční sítě je z celého procesu nejdelší a bohužel ji z naší strany nemůžeme nijak zkrátit. To bude zrovna zima, tedy období, kdy se zákazníci stejně do žádných zásahů a úprav domů pouštět moc nechtějí.
  4. Montáž a revize. Jakmile je žádost o připojení vyřízená a všechny potřebné komponenty jsou připravené k dodání, fotovoltaickou elektrárnu vám namontujeme. Vzápětí revizní technik zkontroluje, zapojí a otestuje funkčnost celého systému. Na základě měření vám pak předá revizní zprávu.
  5. Používání a dotace. Naučíme vás celý systém ovládat a zpracujeme odborný posudek. Dokument odešleme na Státní fond životního prostředí pro vyplacení dotace z programu Nová zelená úsporám. Prostředky vám přijdou do několika měsíců. Pokud financujete fotovoltaiku úvěrem, můžete je pak použít k jeho mimořádnému splacení.

Když tedy začnete řešit fotovoltaiku právě teď v říjnu, na začátku jara už bude vaše domácí elektrárna zprovozněná a vy ji budete moct začít používat přesně na začátku období, kdy je sluneční aktivita největší. Podívejte se, jaká je intenzita slunečního svitu na našem území a kolik elektřiny fotovoltaika vyrobí v jednotlivých ročních obdobích.

Volnější kapacity dodavatelů: Kdo dřív přijde, ten dřív jede na solární energii

Zájem o fotovoltaiku stále roste. A to tak, že v některých lokalitách se vyskytly problémy s kapacitou sítě a některým zájemcům distributor zamítl žádost o připojení domácí elektrárny do sítě. Čím dříve se tedy pustíte do realizace, s tím menší konkurencí jiných zájemců se budete potýkat.

Navíc je tu i sezónní zájem. Právě proto, že většina zákazníků začíná poptávat fotovoltaiku až na jaře, máte nyní možnost využít volnějších kapacit techniků. Snadno si tak naplánujete termín schůzky a následně i realizace tak, aby vám maximálně vyhovoval. Díky volbě této části roku se vám nestane, že vy nebo kdokoliv z týmu realizací bude v požadovaném termínu na zimní nebo letní dovolené.

Jistota nejnižších cen fotovoltaiky i služeb

Příznivá situace na trhu a dostatek komponent přinesl historicky nejnižší ceny fotovoltaiky na trhu. „Například u 10kWp fotovoltaiky je rozdíl cca 100 000 korun mezi stávající situací a vrcholem loňského roku, což představuje i bez zohlednění inflace nominální pokles o zhruba 20 procent,“ uvádí Lukáš Papež, Woltair expert na fotovoltaiku. 

Další vývoj cen je ovšem podle většiny obchodníků nejistý. Cena surovin potřebných k výrobě komponent v poslední době stoupá, a tak se dá předpokládat, že nás již na přelomu roku čeká opět zdražení fotovoltaiky.

Čím dříve uzavřete smlouvu na její instalaci, tím dříve budete mít zajištěnou konečnou kompletní cenu celé realizace. Růst cen už se vás nedotkne. A tím dřív budete moct vyrábět vlastní elektřinu a výrazně tak ušetříte za energie. Vzhledem k tomu, že v příštím roce končí zastropování cen energií a vrátí se poplatky za obnovitelné zdroje (POZE) a poplatky za distribuci, bude se výroba vlastní elektřiny velice hodit. 

Nechte své peníze vydělávat

Peníze, které máte na účtu (a ještě víc to platí pro ty, které máte doma zašité ve slamníku), kvůli všeobecnému zdražování neustále ztrácí na hodnotě. Když je co nejdřív investujete do fotovoltaiky, mohou vám dokonce začít vydělávat. Díky úsporám za elektřinu se vám vstupní náklady vrátí do pár let, a pak už se budete pohybovat dokonce v plusu (fotovoltaika přináší vyšší výnos než akcie nebo dluhopisové fondy). 

Pořízením fotovoltaiky navíc výrazně zvýšíte hodnotu své nemovitosti. Takže v případě, že byste se ji někdy v budoucnu rozhodli prodat, o peníze, které jste investovali do fotovoltaiky, nepřijdete – o to více vyděláte na prodeji domu.

Neotálejte. Ale ani nejednejte bez rozmyslu

Pokud máte fotovoltaiku v plánu, není nad čím váhat. Oslovte důvěryhodné firmy, sjednejte si schůzky a porovnejte nabídky. Vše by mělo být transparentní. Nebojte se doptat na vše, co vás zajímá. Hlavně udělejte první krok, ať se posunete na cestě ke svému cíli – tedy k energeticky nezávislé a úsporné domácnosti, která bude mít až o 80 % ročně nižší náklady na energie

Budeme moc rádi, když oslovíte právě Woltair a půjdete do toho s námi. Nezklameme vás. Kontaktujte nás ještě dnes!

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?