Nejčastější dotazy ke Kotlíkovým dotacím 2023

Nejčastější dotazy ke Kotlíkovým dotacím 2023

Od léta 2023 běží nová vlna Kotlíkových dotací. Stát posílá do krajů dalších 1,7 miliardy korun na výměnu neekologických kotlů. Jaké jsou podmínky pro získání Kotlíkové dotace? Zodpovídáme nejčastější otázky, které našim dotačním specialistům pokládáte.

Od léta 2023 běží nová vlna Kotlíkových dotací. Stát posílá do krajů dalších 1,7 miliardy korun na výměnu neekologických kotlů. Jaké jsou podmínky pro získání Kotlíkové dotace? Zodpovídáme nejčastější otázky, které našim dotačním specialistům pokládáte.

⇒ Pro komplexní informace navštivte stránku o Kotlíkových dotacích nebo dotacích na tepelná čerpadla.

1. Kdo může čerpat Kotlíkovou dotaci?

Program cílí na nejzranitelnější domácnosti stejně jako Nová zelená úsporám Light. Žádat tedy mohou vlastníci objektů, kteří:

  • jsou starobní důchodci,
  • jsou invalidní důchodci 3. stupně,
  • pobírají příspěvek na bydlení.

Pro ostatní zájemce je tu program Nová zelená úsporám a také nový program Oprav dům po babičce, z nichž můžete získat podporu na tepelné čerpadlofotovoltaiku nebo třeba na zateplení a rekonstrukci domu.

2. Je možné získat dotaci na rekreační objekt?

Ano, žádat můžete nejen na rodinný nebo na bytový dům, ale také na trvale obývaný rekreační objekt (tedy chatu či chalupu).

3. Kolik prostředků mohu získat a na co?

Dotována je výměna starých kotlů na pevná paliva 1. a 2. emisní třídy. Nahradit ho můžete jedním ze tří zdrojů tepla:

Typ zdrojeMax. výše dotace
Kotel na biomasu s ruční dodávkou paliva, včetně akumulační nádrže 130 000 Kč
Kotel na biomasu s automatickým podáváním paliva130 000 Kč
Tepelné čerpadlo180 000 Kč

Kotlíkovou dotací můžete pokrýt až 95 % způsobilých výdajů.

Nezapomeňte, že od září 2024 začíná platit zákaz používání kotlů 1. a 2. emisní třídy. Na výměnu nevyhovujícího zdroje vytápění tak zbývá necelý rok!

4. Mohu čerpat dotaci na tepelné čerpadlo vzduch-vzduch?

Bohužel ne. Tepelná čerpadla typu vzduch-vzduch nejsou podporována.

5. Kdy můžu o dotaci požádat? Musím už mít zrealizováno?

Zažádat si můžete zálohově (tj. ještě před výměnou zdroje), ale i v průběhu nebo až po realizaci. Pokud uplatňujete zpětně, podmínkou je, že realizace proběhla od 1. 1. 2021 a později (tj. nelze uplatnit na vytápění, které jste si pořídili před rokem 2021).

6. Jak požádat o Kotlíkovou dotaci?

Žádost se podává elektronicky přes váš krajský úřad. Kontakty na jednotlivé kraje najdete na stránce Státního fondu životního prostředí.

7. Jak dlouho trvá vyplacení Kotlíkové dotace?

U Kotlíkové dotace je nutné počítat s delší dobou vyřizování, jelikož se žádosti schvalují do zásobníku. Počítejte s dobou cca 1 rok, v některých případech dokonce až rok a půl.

8. Kdy je uzavírka příjmu žádostí?

Podat žádost o Kotlíkovou dotaci lze až do konce srpna 2024.

9. Vyřídíte Kotlíkovou dotaci za mě?

Bohužel to není možné. Proces žádání je několikakrokový, některé dokumenty je potřeba dodat i v papírové podobě a bylo by poměrně komplikované, kdybyste museli některé dokumenty posílat nám, a my je pak zase přeposílali na váš krajský úřad. 

Zároveň je pro nás velmi důležité, abyste měli jistotu, že dotaci skutečně obdržíte, a to v krátkém časovém horizontu. To bohužel u Kotlíkové dotace nelze zajistit. Proto našim klientům vyřizujeme dotace výhradně z programu Nová zelená úsporám (v článku podrobně vysvětlujeme proč). Ke Kotlíkovým dotacím vám ale poskytneme všechny potřebné podklady a ochotně vám poradíme, jak si žádost vyřídit. Kontaktujte naše dotační experty ještě dnes.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?